Fiskebåt

Fiskebåt ønsker å ivareta fiskeriene ved Svalbard

Del

Miljødirektoratet foreslår forbud mot isbryting i Svalbards territorialfarvann. Dette kan skape problemer for rekefisket, mener Fiskebåt.

Arctic Swan på rekefiske ved Svalbard. Foto: Norges sjømatråd.
Arctic Swan på rekefiske ved Svalbard. Foto: Norges sjømatråd.

Det er i forbindelse med en høring om endringer av Svalbardmiljøloven og tilhørende forskrifter at Miljødirektoratet forslår et forbud mot isbryting.

Forskriften gjelder i utgangspunktet i hele Svalbards territorialfarvann, inkludert viktige rekefelt. Rekefelt på Isfjorden, Forlandssundet, Kongsfjord/Krossfjord og Hinlopen er alle innenfor territorialfarvannet.

- Normalt vil reketrålere ikke fiske på felt med fast is, og heller ikke forsere tykk is. Forbudet vil likevel gjøre det umulig å drive rekefiske på feltene fra november/desember og til et godt stykke utpå våren, siden forbudet også gjelder «is som er i ferd med å legge seg». Forbudet kan dermed få konsekvenser for norsk rekenæring både på sjø og på land, sier Tor Are Vaskinn, avdelingsleder i Fiskebåt.

Forslaget er som følger: 

Det er forbudt med bryting av fastis og is som er i ferd med å legge seg. Med fastis menes sammenhengende landfast sjøis. 

Forbudet gjelder ikke motorferdsel a) for å holde farleden inn til havnene i Longyearbyen og Barentsburg åpen b) for å sikre forsyninger til Ny-Ålesund c) for Kystvaktas utføring av nødvendige oppgaver der disse ikke kan løses på annen måte.

Ifølge Vaskinn er rekefisket ved Svalbard en viktig aktivitet også i forhold til norsk tilstedeværelse og suverenitet over øygruppen. 

- Rekefisket er store deler av året, eneste norske økonomiske aktivitet i farvannet rundt Svalbard. Vi mener derfor at forbudet mot isbryting må tas ut av forslaget til lovendringer, sier Vaskinn.

Kontakter

Bilder

Arctic Swan på rekefiske ved Svalbard. Foto: Norges sjømatråd.
Arctic Swan på rekefiske ved Svalbard. Foto: Norges sjømatråd.
Last ned bilde

Om Fiskebåt

Fiskebåt
Fiskebåt
Røysegata 15
6003 Ålesund

70 10 14 60http://www.fiskebat.no

Fiskebåt - havfiskeflåtens organisasjon, jobber for en miljøvennlig og lønnsom fiskeflåte, som leverer sunn mat fra bærekraftige bestander i verdens reneste havområder. 

Følg pressemeldinger fra Fiskebåt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fiskebåt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fiskebåt

Fiskebåt er bekymret for arealbehovet ved vindkraftsatsing11.5.2022 14:16:55 CEST | Pressemelding

Regjeringen vil at det skal produseres nesten like mye ny kraft fra havvind som vi produserer totalt i Norge i dag. Vårt mål er å få dette til i godt samarbeid med fiskeriinteressene, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag morgen. Fiskebåt er likevel bekymret for det store arealbehovet som kreves, og mener det blir bevilget for lite penger til forskning på konsekvensene.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom