Fiskeavskjær kan bedre mental helse
Denne uken ble resultater fra prosjektet presentert i Bergen. Resultatene er så gode at de kunne vært hentet fra en reklamefilm. Nå skal industrien ta resultatene i bruk og få prudukter ut på markedet.
Store mengder råstoff fra fiskeri og havbruk går til spille eller brukes i dyrefôr i Europa. Dette råstoffet utgjør en næringsrik biomasse rik på proteiner, bioaktive peptider, flerumettet fett, organiske mineraler og vitaminer.
- Med bruk av enzymatisk hydrolyse kan det lages produkter av stor verdi for oss mennesker, sier seniorforsker Katerina Kousoulaki som har ledet prosjektet Aquabiopro-fit. EU-prosjekt som ble avsluttet i forrige måned.
- Ennå gjenstår det en del vitenskapelig publiseringer og noen av resultatene er derfor ennå hemmelige, sier Kousoulaki.
For å oppnå mest mulig bærekraftig bruk av råstoff er det behov for investeringer og utvikling av ny kunnskap. I tillegg er det nødvendig med pålitelig dokumentasjon og forbrukeropplæring samt et egnet lovverk for å sikre at produkter fra marint restråstoff kan komme ut i markedet.
- Samarbeidet i slike store forskningsprosjekter har stor verdi for oss i Seagarden. Vi får jobbe sammen med dyktige forskere, og byr muligheten seg for ny deltakelse EU-prosjekter vil vi gjerne være med, sier Zouhir el Marsni i Seagarden som er et av de største selskapene innen produksjon av kollagen.
Seagardens hovedrolle i forskningsprosjektet har vært å oppskalere produksjon til industriell skala.
- Aquabiopro-fit passet oss I Marine Taste perfekt. Vi hadde tenkt å produsere tunikat for fiskefôr. Vi fikk utviklet tunikatene til et mer høyverdig produkt. Vi lager blant annet kjøttdeig av tunikatene. Her er det smak av hummer og krabbe, sier Fredrik Noren, gründer av det svenske selskapet Marine Taste.
EU-prosjektet fikk formidlet resultatene også til kronprins Haakon som besøkte Nofimas lokaler i Bergen onsdag, og fredag ble resultatene presentert på et arrangement på Restaurant Skyskraperen på Ulriken. Her ble det servert mat beriket med protein fra marint restråstoff.
Her er noen av resultatene:
- Positive effekter mot depresjon ved bruk av kosttilskuddet utviklet i EU-BBI-JU-H2020 prosjektet Aquabiopro-fit. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
- Positive effekter i hudhelse i sommermånedene i Hellas. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
- Signifikante positive effekter knyttet til idrettsprestasjoner og omega-3-nivåer i blodet med bruk av kostholdstilskuddet. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
- Utvikling av tunikatprotein til hamburgere og tunikat-umamifond som kjøttsmakforsterker. Ingrediensene er utviklet av Nofima og MarinFeed. Forskerne utviklet også tunikatmel til bruk i laksefôr.
De kliniske studiene ble utført i Hellas av Biognosis og Aristotle Universitet i Thessaloniki, og screeningmodellstudier ble utført av Universitetet på Kreta (Medicine School, Hellas), Universitetet i Valencia (Pharmacy School, Spania), Nofima (Norge) og BioInTech (Bulgaria).
Nøkkelord
Kontakter
Katerina KousoulakiSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:55112163katerina.Kousoulaki@Nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
Hvordan maten behandles påvirker holdbarhetsdatoen9.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Lettbedervet mat er merket med siste forbruksdato, og holdbarheten kan bli kortere hvis maten ikke blir produsent og oppbevart korrekt. Nå skal forskere utvikle dynamisk holdbarhetsmerking som tar hensyn til alt som kan påvirke. Du kan dermed være helt trygg på at holdbarhetsdatoen er korrekt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom