Brannvernforeningen

Fire av ti planlegger mer bruk av hytta

Del

Koronakrisen har medført at svært mange nordmenn planlegger Norgesferie i sommer. I en fersk spørreundersøkelse svarer nær fire av ti at de planlegger mer bruk av hytta i år enn tidligere. Det tilsvarer økt bruk for nær 200.000 hytter og fritidsboliger i Norge.

Det vil trolig bli en stor økning i bruk av hytte og fritidsbolig i sommer. Foto: Colourbox-Tryg Forsikring
Det vil trolig bli en stor økning i bruk av hytte og fritidsbolig i sommer. Foto: Colourbox-Tryg Forsikring

– På grunn av koronakrisen går vi trolig mot en markant økning i bruken av hytte i sommer. Det betyr også fare for at antall hyttebranner vil øke, noe som bekymrer oss. Mange hytter i Norge ligger uten nær tilknytning til naboer, og det kan være utfordrende for det lokale brannvesenet å komme frem i tide. Skulle det bli hele 40 prosent økning i hyttebruken kan det i tillegg medføre økt belastning på det lokale brannvesenet, som må håndtere eventuelle branntilløp, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Hyttefolket sjekker ikke røykvarslerne nok

I spørreundersøkelsen gjennomført av YouGov for Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring, svarer 24 prosent at de sjekker røykvarsleren hver gang hytta tas i bruk. Det betyr at langt de fleste er på hytta uten å vite om røykvarsleren virker eller ikke. 

– En fungerende røykvarsler er den viktigste brannsikkerheten man kan ha. Skjer det noe, spesielt når man sover, så vil den varsle folk slik at man kan komme seg i sikkerhet. Har man ikke vært på hytta på lenge, kan batteriet ha gått tomt uten at man vet det. Det er derfor viktig å teste røykvarsleren hver eneste gang man tar hytta i bruk. Ikke minst nå etter hytteforbudet er opphevet, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

15000 hytter mangler slokkeutstyr

 Det er i underkant av 500.000 hytter og fritidsboliger i Norge, ifølge SSB. De fleste hyttene er over 30 år gamle. Tidligere undersøkelser har vist at vel 15000 hytter mangler slokkeutstyr, at 8000 er uten røykvarslere, og at mer enn 30.000 hytteeiere har opplevd brann på nært hold de siste ti årene.

– Det er påbudt med røykvarsler og slokkeutstyr i alle hytter og fritidsboliger. Årets sommer kommer trolig til å bli ganske annerledes for mange på grunn av koronakrisen. Vi oppfordrer derfor alle hytteeiere å gå gjennom brannsikkerheten på hytta. Sjekk røykvarslere og slokkeutstyr. Gå gjerne gjennom sjekklisten vår, og hold en brannøvelse med barna slik at alle vet hvordan de kommer seg ut av hytta selv når det er natt og mørkt ute, sier Søtorp.

Sjekkliste for hytta:

Test røykvarslerne hver gang du tar hytta i bruk og skift batteri om nødvendig.

Gå aldri fra levende lys.

Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.

Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.

Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.

Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.

Er hytta utstyrt med gassanlegg anbefales det å montere gassalarm.

Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslokkeutstyr.

Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldene regelverk.

Sjekk skorstein og ildsted. Fei skorstein etter behov.

Skriv ned GPS-koordinatene til hytta slik at det blir lettere for brannvesen og helsevesen å finne fram. Dette kan gjøres via kartverket: https://kartverket.no/kart/nodplakat/ 

«Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 22.-26. april 2020 gjennomført til sammen 1000 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år. På spørsmål om de eier eller har tilgang til hytte har 394 av disse svart ja.»

Les mer om brannsikkerhet på hytta her.

Nøkkelord

Kontakter

Torbjørn Brandeggen, Kommunikasjonsrådgiver Tryg Forsikring. Mobil: 952 17 744 Mail: torbjorn.brandeggen@tryg.no

Bilder

Det vil trolig bli en stor økning i bruk av hytte og fritidsbolig i sommer. Foto: Colourbox-Tryg Forsikring
Det vil trolig bli en stor økning i bruk av hytte og fritidsbolig i sommer. Foto: Colourbox-Tryg Forsikring
Last ned bilde

Om Brannvernforeningen

Brannvernforeningen
Brannvernforeningen
Fredrik Selmers vei 2
0609 Oslo

23 15 71 00http://www.brannvernforeningen.no

Norsk brannvernforening er en uavhengig stiftelse som er opptatt av brannvern for alle. Gjennom informasjon, kunnskapsformidling, rådgivning og sertifisering hjelper vi mennesker og virksomheter til å ta ansvar for brannsikkerheten.

Følg saker fra Brannvernforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Brannvernforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom