Fire av ti bedrifter i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere
I mars går fristen for å velge studieretning ut for landets 16-åringer. BNLs medlemsundersøkelse viser at bedriftene trenger flere ungdom som velger bygg- og anleggsteknikk.

Byggenæringens Landsforening (BNL) har gjennomført den årlige medlemsundersøkelsen hvor det stilles spørsmål om blant annet kompetansebehov. Fire av ti bedrifter i undersøkelsen (43 prosent) svarer at de sliter med å få tak i fagarbeidere.
– Undersøkelsen bekrefter vårt inntrykk, og flere rapporter som peker på at mangelen på kvalifisert arbeidskraft er spesielt stor i byggenæringen, sier Leegaard.
Selv om produksjonen har gått noe ned under pandemien, har byggenæringen i stor grad klart å holde hjulene i gang. Stengte grenser har synliggjort også hvor sårbar næringen er når det gjelder kompetanse.
– Det er, og det vil fortsatt være stor etterspørsel i mange år fremover etter fagarbeidere. Det er gode nyheter for landets 16-åringer som velger bygg- og anleggsteknikk, og betyr også at det er gode muligheter for unge voksne som kan se for seg en karriere i vår næring, sier Leegaard videre.
Etterlyser elever og lærlinger
De mindre fagene som ventilasjon- og blikkenslagere, anleggsgartnere og takentreprenører kan det se ut til at det er enda vanskeligere å få tak i riktig kompetanse.
Merete Bellingmo som er daglig leder i bransjeorganisasjonen naml – norske anleggsgartnere miljø og landskap forteller at når det gjelder anleggsgartnerfaget er det aller vanskeligst i Osloområdet.
– I Oslo finnes det faktisk både skoleplasser og lærlingplasser, men det mangler elever og lærlinger, sier hun.
Bellingmo viser til at det er planlagt oppstart av en vg2 linje på Stovner videregående skole, men foreløpig er det ikke nok elever til at tilbudet kan starte.
– Mitt inntrykk er at anleggsgartnerfaget er veldig lite kjent blant ungdom. Tall fra samme undersøkelse viser at bare 16 prosent som får tak i fagarbeidere innen dette faget, sier Bellingmo.
For lite kunnskap om mulighetene
Leegaard peker på at hele byggenæringen er helt avhengig av kompetent arbeidskraft.
– Det viser seg at mange ungdom har for lite kunnskap om mulighetene som ligger i vår næring, Byggenæringen har endret seg mye i de siste årene, og det er mange utviklingsmuligheter i faget, og også videre etter man har tatt et fag eller svennebrev, sier Leegaard. Han legger til at det skjer veldig mye spennende innen teknologi som 3D-modellering, VR, drone og robotteknologi og ikke minst big data som vil løfte næringen i årene fremover, og næringen er en viktig medspiller for å få ned klimautslippene.
– Et fag- eller svennebrev er og vil være etterspurt. Man kan også starte egen bedrift som mester, eller gå videre som ingeniør. De som kommer inn i næringen får gode muligheter til å ta ansvar og utvikle seg. Det finnes få kjedelige dager på jobb i denne næringen, avslutter Leegaard.
Om undersøkelsen:
- Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene og hvordan de ser på den økonomiske fremtiden.
- Undersøkelsen er sendt ut på e-post til over 2800 bedriftsledere.
- Over 600 bedrifter har svart.
- Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 8. januar til 19. januar 2021
- Svarene i undersøkelsen er ikke veid. Det innebærer at hver bedrift teller like mye selv om det er store forskjeller i størrelsen på bedriftene.
- Hele undersøkelsen som heter "Byggenæringens Fremtidsbarometer 2021" blir lansert i midten av februar
Nøkkelord
Bilder



Om Byggenæringens Landsforening
BNL er en paraplyorganisasjon for 15 bransjer i byggenæringen som har over 4000 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 70 000 ansatte. BNL ble etablert i 1997 og er i dag den nest største landsforeningen i NHO.
BNL organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.
BNL tilbyr medlembedriftene veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.
Følg saker fra Byggenæringens Landsforening
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Byggenæringens Landsforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Byggenæringens Landsforening
BNL anbefaler bedriftene i byggenæringen å ta Smittestopp-appen i bruk19.2.2021 07:51:16 CET | Pressemelding
Byggenæringens Landsforening (BNL) er opptatt å sørge for å holde hjulene i gang i byggenæringen samtidig som vi skal bidra til å forhindre smittespredning. – BNL oppfordrer nå alle som jobber i bedrifter og ansatte til å laste ned den nye versjonen av Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet. Dette er et svært viktig verktøy som vil bidra til bedre smittesporing, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
Byggenæringens fremtidsbarometer: Mørke skyer over 2021, men mer positive til 202215.2.2021 11:34:32 CET | Pressemelding
Byggenæringen har holdt hjulene i gang gjennom pandemien, men flere bedrifter tåler nå svingninger i økonomien dårligere. – Forventningene til 2021 er ikke overraskende lavere enn i fjor. Selv om 2020 gikk bedre enn fryktet, viser undersøkelsen at en av tre bedrifter har lavere ordretilgang, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
Lettet over at det ikke ble en generell stengning av byggeplasser i Bergen9.2.2021 19:22:06 CET | Pressemelding
BNL har stor forståelse for at Bergen kommune er bekymret når det gjelder smittespredning og mutantsmitte i kommunen, og at de må gjøre målrettete og strenge tiltak for å begrense videre smittespredning. – Vi mener at å sette krav til alle byggeplasser om å følge BNLs smitteveileder, er et slikt målrettet tiltak, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
BNL er bekymret over kutt i energieffektivisering26.1.2021 14:53:07 CET | Pressemelding
BNL er bekymret over at Enova vil kutte sterkt i støtten til energieffektivisering av bygg. Det er særlig næringsbygg som rammes. – Fremdeles utgjør energibruk i bygg om lag 40 % av den stasjonære energibruken, og energiforbruket i TWh har ikke blitt vesentlig redusert de siste 10 årene. Som nasjon syns jeg ikke Norge kan være fornøyd med en slik utvikling, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
Klimaplan 2021-2030: –Byggenæringen er en viktig bidragsyter for å få ned klimautslippene8.1.2021 14:32:56 CET | Pressemelding
Regjeringen har lagt frem Stortingsmeldingen "Klimaplan for 2021-2030". – Vi er glad for at regjeringen har sett byggsektoren under ett i denne planen, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
BNL mener: – Testing på grensen må bli obligatorisk 10.12.2020 09:40:56 CET | Pressemelding
Mange er bekymret for økt smitte etter juleferien når arbeidsreisende kommer tilbake til Norge. – BNL anbefaler at alle medlemsbedrifter pålegger ansatte å teste seg mot covid-19 ved ankomst til Norge, i tillegg til testen som tas i utlandet. Dette bør imidlertid være obligatorisk for alle som skal arbeide i landet, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom