Frivillig.no

Finalister til Årets Nykommer i Frivilligheten - nasjonal frivillighetspris

Del
For fjerde år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i Frivilligheten. Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å gjøre noe for andre. Prisen til Årets nykommer i frivilligheten deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo 5. Desember
Annette, Henrik og Kine er finalister for prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Annette, Henrik og Kine er finalister for prisen Årets Nykommer i Frivilligheten

Årets finalister presenteres gjennom filmer der kjente skuespillere spiller rollen som de frivillige. Men det er de frivillige som spiller den viktigste rollen – som frivillig i en organisasjon.

– Vi vil vise at det finnes en bredde i frivilligheten som gjør at alle kan føle seg inkludert et sted. Vi ønsker at flere skal finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av felleskap, mening og å være til nytte, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen 

De nominerte til Årets nykommer i Frivilligheten er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden.

Deler ut vaffelhjerter og omtanke. 

Henrik Sand (27) ble frivillig i Vaffelgutta høsten 2018 og har tatt organisasjonen med storm. Med hans egenutviklede vaffeloppskrift og toddy varmer han hjemløse mennesker i hele Oslo. 

Vaffelgutta er en frivillig organisasjon som ukentlig deler ut vafler og slår av en prat med hjemløse og trengende. De ønsker at hjemløse skal bli sett av sine medmennesker, det gjør Henrik også.

Sterke møter 

Henrik forteller om sterke møter han har hatt med mennesker som frivillig. 

– Det kan f.eks være en kald vinterkveld i januar hvor man har vært ute og delt ut vaffel og toddy og pratet med noen som er jevnaldrende med deg selv. Det gjør noe med deg. Da reflekterer man en gang ekstra over hvor godt man faktisk har det. På en måte lærer man seg å sette mer pris på sin egen situasjon og at det skal så lite til å glede noen, sier Henrik

– Man sitter igjen med en følelse av å ha bidratt til samfunnet med noe som ikke kan måles i penger eller prestasjon. Det er egentlig vanskelig å gjenfortelle og beskrive, man sitter igjen med en god følelse. En følelse av å ha gjort noe godt, som kanskje ikke betyr enormt mye for meg selv der og da, men som kan utgjøre en utrolig stor forskjell for noen andre.

Nicolai Cleve Broch spiller rollen som Henrik i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 

Fra alvorlig syk til ressursperson 

For 15 år siden ble Kine Sliper (33) frisk fra spiseforstyrrelser. I fjor ble hun frivillig i ROS-rådgivning om spiseforstyrrelser i Trøndelag. Der fant hun et fellesskap og er blitt en ressurs. 

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende. 

Opptatt av psykisk helse. 

– Jeg meldte meg som frivillig fordi jeg er veldig opptatt av psykisk helse og har lenge hatt lyst til å engasjere meg innen det. Så har jeg opplevd så mye mer enn det jeg trodde jeg skulle få oppleve. Dette ble en fin måte å komme inn i en sosial gjeng, få mestringsfølelse og føle at jeg er til nytte. Det er hovedgrunnene til at jeg ble frivillig i ROS, sier Kine

–Jeg føler ikke selv at jeg er redd for å snakke om vanskelige ting. Det tror jeg kanskje folk merker og det tror jeg folk skjønner, uten at det trengs å sies høyt. Samtalene ender alltid med håp og det er veldig sterkt for meg. Jeg har selv vært der og vet hvordan det er å ikke se håpet. Derfor ønsker jeg å hjelpe andre til å se utenfor seg selv og sitt eget hode.  

Ane Dahl Torp spiller rollen som Kine i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 

Med hjerte for friluftsliv

Annette Hermann (35) er nominert for den frivillige innsatsen hun gjør for aktivitetstiltaket Ti på Topp i Bedriftsidretten i Nord-Trøndelag, der hun gjør en ekstraordinær innsats.

Ti på Topp Verdal er et turtilbud i regi av bedriftsidretten i Nord-Trøndelag og har i nesten 1000 deltakere fra flere ulike bedrifter. 

Turglede i bygda.

Annette har hatt ansvar for Ti på Topps sosiale medier og har gjennom det siste året klart å engasjere mange nye frivillige til å bli med på tur. 

– Å være ute på tur har alltid gitt meg mye glede, og den gleden ønsker jeg at andre også skal få oppleve, sier Annette.

– Jeg har alltid hjulpet med alskens aktiviteter selv, der det for eksempel har vært frivillige foreldre som stiller opp, og i bygda der jeg jeg har vokst opp har det vært en selvsagt del både på skole og idrettslag, så man er oppfostret på det. Og da har man sett at det er gull verdt, at det er bare positive ting knyttet til det. 

Indre motivasjon 

 Annette fortelle at hun synes frivilligheten er så bra fordi du ikke trenger noen kvalifikasjoner, du trenger bare indre motivasjon, det er drivkraften.

 – Man får mange flere i aktivitet og man skaper et fellesskap. Det handler om å oppnå ting sammen og å kjenne at man er med og bidrar og er en del av et fellesskap, sier Annette.

Petronella Barker spiller rollen som Annette i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten. 

Nasjonal pris for Årets nykommer i frivilligheten.

Prisen deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge på Frivillighetes dag på Sentralen i Oslo 5.Desember, med støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet og Gjensidigestiftelsen.

Pressenkontakt: Birgitte Heneide, 91758761, Birgitteh@frivillighetnorge.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Annette, Henrik og Kine er finalister for prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Annette, Henrik og Kine er finalister for prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Last ned bilde
Annette er finalist til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Annette er finalist til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Last ned bilde
Henrik er finalist til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Henrik er finalist til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Last ned bilde
Kine er finalist til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Kine er finalist til prisen Årets Nykommer i Frivilligheten
Last ned bilde

Lenker

Om Frivillig.no

Frivillig.no
Frivillig.no
Øvre Slottsgate 2b
0157 Oslo

21567666https://frivillig.no

Mange venter bare på å bli spurt
Frivillig.no er en digital oppslagstavle for frivillige oppdrag. Kort fortalt gjør vi det enklere for organisasjoner å rekruttere nye frivillige, og enklere for folk å finne noe å engasjere seg i. Over 2000 organisasjoner er registrert og får inn tilsammen i snitt 45 nye meldinger om dagen fra folk som vil bli frivillige.

Alle kjenner ikke alle
Å være frivillig betyr å bidra, å lære og å være en del av et fellesskap. Slike fellesskap er samfunnets vaksine mot ensomhet. Frivillighet Norge bruker Frivillig.no som et verktøy for å øke deltakelsen i frivilligheten, gjennom det inkluderingen i samfunnet og bekjempe ensomhet.

Frivillig.no er gratis og kan brukes av organisasjoner, lag og foreninger registrert i frivillighetsregisteret, frivilligsentraler, menigheter og kulturfestivaler.

Frivillig.no drives av de frivillige organisasjonene selv gjennom Frivillighet Norge, og er støttet av Helse- og omsorgsdepartementet, Kulturdepartementet, Oslo Kommune, Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen DNB.

Følg pressemeldinger fra Frivillig.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillig.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frivillig.no

Populært nyttårsforsett med mening: dobbelt så mange melder seg frivillig i januar enn resten av året!3.1.2022 10:59:06 CET | Pressemelding

De første ukene i januar er det minst dobbelt så mange som melder seg som frivillig til en organisasjon enn ellers i året. Dette viser statistikk fra rekrutteringssiden Frivillig.no over de siste 5 årene er helt tydelig. Og selv de siste årene der rekrutteringen har vært betydelig redusert på grunn av pandemien, så er januar fortsatt en høytid for å kjenne på lysten til å bli med i frivilligheten.

Finalister til den nasjonale prisen Årets Nykommer i Frivilligheten10.11.2021 16:06:35 CET | Pressemelding

For sjette år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i Frivilligheten. Prisen deles ut i forbindelse med FNs internasjonale dag for frivillighet, for å sette pris på det engasjementet og den frivillige innsatsen som nye frivillige har lagt ned, og for å vise at det ikke er så vanskelig å begynne å gjøre noe for andre.

Innvandrere deltar mindre i det frivillige organisasjonslivet, men mer om de blir spurt.4.2.2020 10:31:10 CET | Pressemelding

17% av innvandrere deltar i frivilligheten, sier Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor i sin rapport om «Sivilsamfunnsdeltaking blant innvandrere i Noreg». Her finner de at andelen innvandrere som har vært frivillig, er markant lavere enn andelen norskfødte som er frivillige. Men på nettsiden Frivillig.no, hvor 2500 organisasjoner, lag og foreninger har lagt ut oppdrag for frivillige, er det dobbelt så stor andel hos nordmenn med innvandrerbakgrunn som melder seg. Så hvorfor er ikke andelen som er med i organisasjonene høyere?

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye