Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Fersk undersøkelse: Over halvparten av unge kvinner tar spesielle hensyn når de spiser

Del

En helt fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at 51 % av kvinner mellom 18-29 år tar særlige hensyn når de spiser.

- Det er oppsiktsvekkende at så mange unge kvinner opplever at de har noe som påvirker spisevanene. Vi er bekymret over en tendens der mat og kosthold stadig oftere blir forbundet med forvirring og frykt, snarere enn matglede, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ida Berg Hauge.

En helt fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at 51 % av kvinner mellom 18-29 år tar særlige hensyn når de spiser. På befolkningsnivå svarer hele 33 % at spesielle forhold påvirker spisevanene deres. Dette er en stor økning dersom man sammenligner med tall bare fem år tilbake i tid.

 - Det stadig økende søkelyset på intoleranser, plager, dietter og generell støy rundt mat er noe jeg er tror mange av oss har lagt merke til. Bare det å arrangere bursdag, lunsj eller jobbseminar er mer komplisert nå enn tidligere, sier Berg Hauge.

Hun mener at sosiale og tradisjonelle medier er en del av årsaken til de høye tallene.

- Vi drukner nærmest i kostholdstips fra selverklærte eksperter og influencere som fronter ekstreme dietter og som ofte oppfordrer til å kutte ut helt vanlige matvarer som brød og melk. De tradisjonelle mediene bør også være sitt ansvar bevisst, og bedre balansere dekningen av kosthold. Nærmest daglig pusher nettaviser ut dietter ukritisk, ofte uten å opplyse om hvilke viktige næringsstoffer man går glipp av dersom man kutter hele matvaregrupper ut av kostholdet.

Kutter melken til tross for jodalarm

Nasjonalt råd for ernæring lanserte i 2016 en rapport som viste at jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen, spesielt i sårbare grupper som kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn. Rådet selv brukte uttrykket «akutt behov for tiltak» for å sikre god nok jodstatus i disse gruppene. Samtidig oppgir hele 28 % av de unge jentene at de har problemer med melk på grunn av intoleranse, allergi eller andre ting. Nesten 40 % oppgir at de aldri eller svært sjelden drikker melk.

- Det er jo et tankekors at samtidig som forskere slår alarm om jodmangel, fortsetter unge kvinner å kutte i en viktig kilde til jod; nemlig melk og meieriprodukter. Det er kun 2-3 % av den etnisk norske befolkningen som har laktoseintoleranse, og under 1 % av voksne har melkeproteinallergi. Noen har irritabel tarm, men tallet på hvor mange unge kvinner som oppgir at de ikke tåler melk og derfor kutter ned på inntaket er urovekkende høyt. Meieriprodukter er vår største kilde til kalsium og jod og er spesielt viktig for unge kvinner, sier Berg Hauge.

Hun mener det er på tide å sette all støyen rundt mat på agendaen.

- Jeg tror vi må begynne å puste litt mer med magen og finne fram matgleden igjen. Mat trenger ikke å være så komplisert. For de aller fleste handler et godt kosthold om å følge kostrådene fra myndighetene. Vanlig mat er faktisk bra nok, avslutter Berg Hauge.

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom