Fersk undersøkelse: Over halvparten av unge kvinner tar spesielle hensyn når de spiser
En helt fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at 51 % av kvinner mellom 18-29 år tar særlige hensyn når de spiser.

- Det er oppsiktsvekkende at så mange unge kvinner opplever at de har noe som påvirker spisevanene. Vi er bekymret over en tendens der mat og kosthold stadig oftere blir forbundet med forvirring og frykt, snarere enn matglede, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ida Berg Hauge.
En helt fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at 51 % av kvinner mellom 18-29 år tar særlige hensyn når de spiser. På befolkningsnivå svarer hele 33 % at spesielle forhold påvirker spisevanene deres. Dette er en stor økning dersom man sammenligner med tall bare fem år tilbake i tid.
- Det stadig økende søkelyset på intoleranser, plager, dietter og generell støy rundt mat er noe jeg er tror mange av oss har lagt merke til. Bare det å arrangere bursdag, lunsj eller jobbseminar er mer komplisert nå enn tidligere, sier Berg Hauge.
Hun mener at sosiale og tradisjonelle medier er en del av årsaken til de høye tallene.
- Vi drukner nærmest i kostholdstips fra selverklærte eksperter og influencere som fronter ekstreme dietter og som ofte oppfordrer til å kutte ut helt vanlige matvarer som brød og melk. De tradisjonelle mediene bør også være sitt ansvar bevisst, og bedre balansere dekningen av kosthold. Nærmest daglig pusher nettaviser ut dietter ukritisk, ofte uten å opplyse om hvilke viktige næringsstoffer man går glipp av dersom man kutter hele matvaregrupper ut av kostholdet.
Kutter melken til tross for jodalarm
Nasjonalt råd for ernæring lanserte i 2016 en rapport som viste at jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen, spesielt i sårbare grupper som kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn. Rådet selv brukte uttrykket «akutt behov for tiltak» for å sikre god nok jodstatus i disse gruppene. Samtidig oppgir hele 28 % av de unge jentene at de har problemer med melk på grunn av intoleranse, allergi eller andre ting. Nesten 40 % oppgir at de aldri eller svært sjelden drikker melk.
- Det er jo et tankekors at samtidig som forskere slår alarm om jodmangel, fortsetter unge kvinner å kutte i en viktig kilde til jod; nemlig melk og meieriprodukter. Det er kun 2-3 % av den etnisk norske befolkningen som har laktoseintoleranse, og under 1 % av voksne har melkeproteinallergi. Noen har irritabel tarm, men tallet på hvor mange unge kvinner som oppgir at de ikke tåler melk og derfor kutter ned på inntaket er urovekkende høyt. Meieriprodukter er vår største kilde til kalsium og jod og er spesielt viktig for unge kvinner, sier Berg Hauge.
Hun mener det er på tide å sette all støyen rundt mat på agendaen.
- Jeg tror vi må begynne å puste litt mer med magen og finne fram matgleden igjen. Mat trenger ikke å være så komplisert. For de aller fleste handler et godt kosthold om å følge kostrådene fra myndighetene. Vanlig mat er faktisk bra nok, avslutter Berg Hauge.
Kontakter
Elise Nyborg EriksenLeder kommunikasjon og marked
Tel:41677235elise@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Drømmeår for norske meieriprodukter i 202011.2.2021 11:17:09 CET | Pressemelding
Etter mange år med jevn nedgang i omsetningen av melk snudde det opp ned i 2020. Nordmenns endrede forbruksvarer i pandemien sørget for at omsetningen av norske meieriprodukter økte formidabelt i fjor. Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad er fornøyd med utviklingen.
Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften21.12.2020 07:42:39 CET | Pressemelding
En fersk undersøkelse viser at hele 44 prosent av Norges befolkning koser seg med riskrem på julaften. Desserten topper listen i alle fylker utenom ett – Trønderne spiser helst multekrem.
3 av 4 nordmenn spiser julegrøt i desember2.12.2020 08:30:00 CET | Pressemelding
Julegrøt er en av julas sterkeste tradisjoner. En ny undersøkelse viser at 3 av 4 nordmenn spiser risengrynsgrøt i løpet av julemåneden desember. Halvparten av oss tjuvstarter med julegrøten før selve julen kommer, og lille julaften er den største dagen.
Salget av ost til værs i pandemien16.11.2020 07:30:00 CET | Pressemelding
Den positive utviklingen i salget av melk og meieriprodukter under pandemien fortsetter. Tallene viser en formidabel vekst i alle kategorier i tredje kvartal. Ost har økt med hele 11, 2 % i dette kvartalet sammenlignet med tredje kvartal i fjor.
Urbane kvinner elsker den sunne havregrøten22.10.2020 08:45:00 CEST | Pressemelding
Vi spiser dobbelt så mye havregrøt nå som for ti år siden. I Oslo spiser nesten 30 % havregrøt ukentlig.
Ferske salgstall fra første halvår:22.9.2020 11:03:53 CEST | Pressemelding
Norske meieriprodukter selger som aldri før Koronakrisen har forandret nordmenns syn på melk og melkeproduksjon, og nå går melkesalget til himmels. Med mer hjemmetid og økt behov for trygghet har nordmenn kjøpt over 2 millioner liter mer melk første halvår enn samme periode i fjor. I tillegg til at forbruket av melk øker, spiser vi også mer ost og yoghurt enn tidligere.
Skål for verdens melkedag!29.5.2020 08:12:00 CEST | Pressemelding
Den 1. juni feires verdens melkedag, og det skåles i melk verden rundt. Samtidig viser ferske salgstall at nordmenn kjøper mer melk enn på lenge.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom