ECPAT Norge

Ferie er høytid for sexovergrep mot barn – Ikke se bort!

Del

Hvert år blir 1,8 millioner barn i hele verden ofre for seksuell utnyttelse. Problemet er voksende også i Europa, og land som Spania og Portugal seiler opp som nye destinasjoner for overgripere. Nå oppfordres ferierende nordmenn til å melde fra dersom de er vitne om noe mistenkelig på reise.

Ferie er høytid for seksuell utnyttelse av barn. Millioner av barn utnyttes seksuelt i forbindelse med reiseliv og turisme.
Ferie er høytid for seksuell utnyttelse av barn. Millioner av barn utnyttes seksuelt i forbindelse med reiseliv og turisme.

Fellesferien er i gang, og den neste måneden vil tusenvis av nordmenn trekke sydover på jakt etter den perfekte ferieopplevelsen. Blant barnefamilier og andre reisende, befinner det seg imidlertid en gruppe mennesker med helt andre intensjoner. Ferien er nemlig også høytid for seksuell utnyttelse av barn, og stadig flere barneovergripere benytter sjansen til å utnytte sårbare barn i utlandet. ECPAT Norge oppfordrer nå nordmenn på tur til å følge ekstra godt med og melde fra om de ser noe som virker mistenkelig.

«Mange forbinder seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme med land som for eksempel Thailand og Filippinene. Nå ser vi at problemet er økende også ved mer tradisjonelle norske feriedestinasjoner som Spania, Portugal og Tyrkia, sier Ann-Kristin Vervik som er generalsekretær i ECPAT Norge.

«Ofrene befinner seg der hvor turistene er. I baren, på hotellet, på restauranten. Man bør se etter barn som ikke er med foreldrene sine, eller som er med voksne som ikke ser ut som deres foresatte. Et tegn kan være at barnet og de voksne snakker ulikt språk. Tenk hvem, hva, hvor, og meld ifra direkte eller anonymt til politiets tipslinje. Dersom du er i tvil, meld heller ifra en gang for mye», legger hun til.

Vervik har mange år bak seg i FN-systemet hvor hun jobbet spesielt med problemstillinger knyttet til barns beskyttelse. I 2015 var hun med på å stifte ECPAT Norge. Med tilstedeværelse i over 90 land er ECPAT en av de tydeligste stemmene i den globale kampen mot seksuell utnyttelse av barn.

De siste 20 årene har turistindustrien vokst enormt. I 1995 var det 527 millioner turister i verden. I 2017 hadde tallet økt til 1,3 milliarder. 

 «Billigere flyreiser og en stadig større turistindustri har ført til en eksplosiv økning av seksuell utnyttelse av barn i forbindelse med reiseliv og turisme. Dessverre er det mange land som ikke har ressurser til å fange dette opp, og mangel på gode rapporteringsrutiner fører til at overgripere går fri og at barneofrene hverken blir identifisert eller tilbudt hjelp», sier Vervik.

Moldova, Tyrkia, Ukraina, Spania og Portugal er land som har blitt stadig mer populære reisemål for europeiske overgripere. Det samme gjelder områdene rundt Kaukasus og Balkan. Dette kommer i tillegg til det vedvarende problemet med europeere som forgriper seg på barn utenfor Europa.

Barn som ikke går på skole, barn som lever i fattigdom, barn på flukt eller barn av en folkegruppe som blir diskriminert, som for eksempel romfolk, er ekstra utsatte.

«Don't Look Away» er en kampanje hvor 6 europeiske ECPAT-organisasjoner er involvert. Kampanjen begynte i 2009, og målet er å gjøre dette til en global kamp. For første gang er ECPAT Norge en del av kampanjen som vender seg mot reisende, turister og frivillige. Målet er å øke kunnskapen om seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme.

Vil du vite mer eller ønsker du å støtte kampen mot seksuell utnyttelse av barn kan du gå inn på nettsidenecpatnorge.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ferie er høytid for seksuell utnyttelse av barn. Millioner av barn utnyttes seksuelt i forbindelse med reiseliv og turisme.
Ferie er høytid for seksuell utnyttelse av barn. Millioner av barn utnyttes seksuelt i forbindelse med reiseliv og turisme.
Last ned bilde

Om ECPAT Norge

ECPAT Norge
ECPAT Norge
C/O Sentralen, PB 183
0102 Oslo

97 54 85 85http://www.ecpatnorge.no

ECPAT er et internasjonal nettverk av organisasjoner som arbeider mot seksuell utnytting av barn. Nettverket ble etablert i Thailand i 1990 og markerte sitt 25-årsjubileum i 2015. Det samme året startet ECPAT Norge sitt viktige arbeid. 

"Alle barn har rett til at ingen skader eller misbruker dem,"  slår FNs barnekonvensjon fast, og danner grunnlaget for alt av ECPAT Norges arbeid. Barnekonvensjonen er et viktig skritt mot allmenn anerkjennelse av at også barn er selvstendige individer, med særskilte behov og rettigheter.  Kommersiell seksuell utnytting av barn et av de mest alvorlige brudd på barns rettigheter.

I samarbeid med våre 104 søsterorganisasjoner i 93 land, arbeider ECPAT Norge for at seksuelle overgrep skal stoppes før de begås. For å klare dette må kunnskap om sexhandel med barn økes, og sexkjøperne bli stilt til ansvar for sine handlinger.     

ECPAT er i dag den eneste humanitære organisasjonen i verden som dedikerer seg kun til kampen mot seksuell utnytting av barn. Det gjør arbeidet vårt desto viktigere.      

Vår visjon er en verden der barn lever fri for seksuell utnytting. 

Følg saker fra ECPAT Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra ECPAT Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra ECPAT Norge

Regjeringspartiene øker støtten til ECPATs arbeid for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn6.12.2019 13:43:36 CETPressemelding

Hvert eneste år utsettes millioner av barn for seksuell utnyttelse, og ofte befinner ofrene og overgriperne seg i forskjellige land. Nettet benyttes til deling av overgrepsbilder, seksuell trakassering, grooming og utpressing av barn til å møte overgriperne fysisk i Norge og i utlandet. For å bekjempe disse enorme utfordringene må barn og unge være bedre rustet til å beskytte seg selv og søke hjelp.