SKAGEN Fondene

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Del

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og virusfrykt med ro. Spar lenge nok så reduserer du risikoen.

Det beste du kan gjøre når markedene svinger er å ta det med ro. Foto: Shutterstock
Det beste du kan gjøre når markedene svinger er å ta det med ro. Foto: Shutterstock

Det skjer fra tid til annen; markedene faller, avisoverskriften roper mot oss og frykten for fremtiden øker. Etter en nær sammenhengende oppgang i de globale aksjemarkedene de siste ti årene kan det være vanskelig å huske at markedene svinger. For deg som sparer langsiktig i aksjefond er det likevel flere grunner til å beholde roen selv om markedene svinger.

1. Du er langsiktig

Sparing i fond er en langsiktig sak. Jo lenger du sparer desto større blir sjansen for at du får god avkastning på sparingen din. Den beste måten å spare langsiktig er å følge planen du har satt deg og vårt beste råd er å spare jevnt og lenge. Med en spareavtale reduserer du risikoen og minsker effekten av børsens svingninger siden du kjøper når det er dyrt i noen måneder og billig i andre. Sparer du i minst fem år får du en god gjennomsnittspris på fondsandelene dine. 

2. Du trenger ikke pengene i dag

Selv om kursene faller har du ikke tapt penger før du tar pengene ut av fondet. Så lenge de blir stående i fond vil verdien på sparingen din øke når kursen går opp igjen. Det er et godt råd å ha en bufferkonto – uansett kursutvikling – til uforutsette utgifter. En slik bufferkonto kan være en høyrentekonto i bank, eller hvorfor ikke i et pengemarkedsfond?

3. Det er normalt at markedene svinger

Vi husker ganske dårlig. De siste ti årene har vi hatt en rekke kriser som mange har glemt allerede: Hellaskrisen i 2010, oljekrisen i 2014, krasj i det kinesiske aksjemarkedet i 2015 og valget av Donald Trump i 2016. Sistnevnte er absolutt ikke glemt, men frykten for at markedene skulle kollapse etter valget viste seg ikke å stemme. Tross alle disse krisene har de globale aksjemarkedene steget 273 prosent fra 2010 til 2019 (kilde: MSCI AC World).

Det er ikke uvanlig at markedene faller 15-20 prosent. Det er heller ikke uvanlig at markedene snur og stiger igjen, og de at stiger mer enn forrige topp. Det er gode nyheter for deg som sparer langsiktig.

4. Du får fondsandeler på billigsalg

De fleste av oss liker en god handel, å finne ting på salg gir en god følelse. Når det gjelder aksjefond er det nesten motsatt. Mange liker å kjøpe dyrt som man gjør når kursene er høye, og selge billig når kursene faller. Det kan gjøre litt vondt å kjøpe når kursene faller, men det er da fondsandelene blir billigere. Så hvis du liker å handle på salg kan det være lurt å sette inn litt ekstra i fondet ditt når markedene svinger. Forskjellen på en spekulant og en investor? Spekulanten håper på høyere kurser, mens en investor håper på lavere kurser. Hvem er du?

5. Du har et ekspertteam i ryggen

De virkelig flinke fondssparerne er de som innser sin egen begrensing. Den danske nevroøkonomen og hjerneforskeren Jon Wegener sier at den beste måten å unngå å ta feil beslutninger er å spørre en ekspert. På den måten unngår du at du styres av følelsene dine og ikke av fornuften. En finansiell rådgiver kan gi deg gode råd om hva du bør gjøre, eller kanskje ikke gjøre noe i det hele tatt. Det er ofte det lureste når frykten råder. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det beste du kan gjøre når markedene svinger er å ta det med ro. Foto: Shutterstock
Det beste du kan gjøre når markedene svinger er å ta det med ro. Foto: Shutterstock
Last ned bilde

Om SKAGEN Fondene

SKAGEN Fondene
SKAGEN Fondene
Postboks 160
4001 Stavanger

51 80 39 00http://www.skagenfondene.no

Følg saker fra SKAGEN Fondene

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SKAGEN Fondene på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SKAGEN Fondene

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom