Trygg Trafikk

Fem ganger flere enn i fjor omkom i februartrafikken

Del

Ti personer mistet livet i trafikken i februar. Det er en femdobling fra samme måned i 2019 og den verste starten på trafikkåret siden 2016. Så langt i år er antall omkomne doblet sammenlignet med samme tid i fjor. - En bekymringsfull start på året, sier Trygg Trafikk.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

For januar og februar har 18 personer omkommet i trafikken i år. Det er en økning fra ni i samme perioder i fjor – altså en fordobling.  Trygg Trafikk liker utviklingen dårlig.

– Trafikkåret 2020 kunne knapt startet dårligere. Ulykkestallene har de tre siste årene stabilisert seg, men denne triste starten innebærer at vi må jobbe hardt for å unngå vi får en negativ utvikling i 2020, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Av de omkomne i februar er det seks menn og tre kvinner, mens en person foreløpig ikke er identifisert. Fem av de omkomne er i aldersgruppen 25-44 år og tre er i aldersgruppen 65+. Ni av ti omkomne var bilførere, mens en var passasjer.

Krevende føreforhold

Det er vanskelig å si noe om årsakssammenhenger nå på kort sikt, her må vi vente på at ulykkesanalysegruppene får gjort sitt arbeid, men Johansen tror at forhold knyttet til føret kan ha noe av skylden for de dystre tallene.

– Det har vært krevende føreforhold i store deler av landet, med raske endringer hvor veien i det ene øyeblikket er våt og rundt neste sving har fryst til en tynn is. Det stiller større krav til dekk og teknisk utstyr og ikke minst til fartstilpasning og oppmerksomhet fra oss sjåfører, fortsetter han.

Mange ulykker med tunge kjøretøy

I fem av dødsulykkene i februar var tunge kjøretøy involvert, en trend Trygg Trafikk har sett over lengre tid.

– Med mange tunge kjøretøy på veiene må vi som bilister være veldig oppmerksomme. Skulle du havne i motsatt kjørefelt har du ingen ting å stille opp med hvis du møter et vogntog. Unngå derfor å ta risiko, og legg inn ekstra gode marginer. Hold farten nede og sørg for god avstand til bilen foran deg, advarer Johansen.

Flest omkomne i Viken

Ulykkestallene for februar på fylkesnivå viser at tre personer omkom i Viken, to i Trøndelag, to i Innlandet, en i Vestfold og Telemark, en i Rogaland og en i Nordland.

For året så langt har Viken flest omkomne, med sju personer som har mistet livet. Det er en økning fra to på samme tid i 2019. Den mest gledelige utviklingen finner vi i Møre og Romsdal hvor det har vært 0 omkomne i trafikken, en nedgang fra tre personer på samme tid i fjor.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Last ned bilde

Dokumenter

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg saker fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom