Fem drukninger i februar
Fem menn omkom som følge av drukning i februar. Antallet er to flere enn samme måned i fjor.

Samtlige 12 som har druknet så langt i år er menn. To av drukningene i februar skjedde i Nidelva i Trondheim, der to menn på henholdsvis 65 og 21 år ble funnet druknet i to separate hendelser. Det gjør at Trøndelag så langt topper drukningsstatistikken med tre dødsfall som følge av drukning. Hordaland og Nordland har begge 2 drukninger så langt i 2018.
Tenk sikkerhet på isen
Våren lar vente på seg, og det meldes om fortsatt kulde over store deler av landet. De lave temperaturene gjør at mange bruker isen som rekreasjon, fiskeplass og snarvei.
Redningsselskapet har fokus på sikker ferd på is, og oppfordrer alle til å ta forholdsregler om man skal ferdes på isen. I Løpet av fjoråret druknet tre personer etter å ha gått gjennom isen.
–Det er spesielt viktig å snakke med barn om sikkerhet knyttet til is og lek i nærheten av islagte flater. En flytevest og gode varme klær vil helt klart være med å trygge barnet, men barn skal ikke leke alene i nærheten av vann uten oppsyn fra en voksen, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.
Redningsselskapets isråd:
- Sjekk varsom.no som er drevet av NVE og snakk med lokalbefolkningen.
- Ikke begi deg ut på is som er under 10 cm tykk. Sjøis er som regel svakere enn ferskvannsis. Er det kommet snø på isen blir det enda viktigere å ta forholdsregler.
- Vær obs på vann der det vanligvis er bevegelse. Her kan isen kan ha helt forskjellig tykkelse med en meters mellomrom.
- Se etter oppgåtte stier. Du skal ikke stole blindt på dette, men da vil du lettere kunne kjenne etter, og eventuelt gjør en prøveboring før du fortsetter.
- Vær obs dersom det er nysnø på isen.
- Sjekk gradestokken og kle deg varmt og klokt. Følg trelagsprinsippet.
- Bruk gjerne redningsvest på isen.
- Ha ispigger hengende lett tilgjengelig rundt halsen.
- Ta med mobiltelefon i vanntett pose.
- Knyt gjerne et tau rundt livet – slik at andre kan hjelpe deg.
- Ta med deg et skift med sokker og undertøy i en vanntett sekk.
- Er dere flere på isen bør dere gå med avstand mellom dere.
- Vær spesielt oppmerksom på elveutløp og ved land.
- Havner du i vannet må du forsøke å komme ut samme vei som du kom fra.
- Går du gjennom isen uten ispigger må du få kroppen og beina så høyt som mulig i vannet og forsøke å svømme deg inn på sikker grunn.
- Se etter ujevnheter i isen. Bruk isklumper, steiner eller friksjon i snø for å få noe å ta tak i.
For detaljert fylkesvis statistikk se www.rs.no/drukning
Redningsselskapet tok over drukningsstatistikken etter Norsk Folkehjelp fra januar 2017.
For tidligere tall se https://www.folkehjelp.no/Presse/Drukningsstatistikk
Nøkkelord
Kontakter
Frode PedersenKommunikasjonssjef og ansvarlig redaktør
Tel:+47 907 22 391frode.pedersen@rs.noTanja KrangnesRedaksjonssjef og kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noBilder

Lenker
Om Redningsselskapet
Våre 1.500 redningsmenn og -kvinner bemanner 50 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute, og har som ambisjon å aldri være lenger unna deg enn en time. Redningsselskapet visjon er "Ingen skal drukne".
Følg saker fra Redningsselskapet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Redningsselskapet
Økt fokuset på is-redning5.3.2021 12:46:30 CET | Pressemelding
Fire av seks som har druknet så langt i år har falt igjennom isen. Drukningsstatistikken så langt i år understreker behovet for mer fokus på isredning. Noen gode råd om sikkerhet kan være en fin begynnelse.
Tre personer druknet i februar5.3.2021 08:26:34 CET | Pressemelding
Tre menn omkom i drukningsulykker i februar, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. To druknet etter å ha gått gjennom isen, mens en omkom under dykking.
Enighet på Stortinget om satsing på den frivillige beredskapen3.3.2021 16:30:00 CET | Pressemelding
Kjennetegnet på den norske beredskapen er et samvirke mellom offentlige etater og frivillige beredskapsorganisasjoner. Nå ønsker stortinget å styrke støtten til den frivillige beredskapen blant annet gjennom en økning av det statlige tilskuddet til organisasjonene.
3000 skolebarn lærer sikkerhet og miljø på verdens første hybride skoleskip2.3.2021 08:30:00 CET | Pressemelding
I to måneder skal skoleskipene “Brim” og “Bard” innom 45 havner langs hele norskekysten fra sør til nord. Om bord skal 3000 skoleelever lære om sikkerhet på sjøen, marinbiologi, plastforsøpling og fremtidens grønne maritime næring. Det er Redningsselskapet i samarbeid med Brim Explorer som har tatt initiativet til toktet. Kunnskapsminister Guri Melby sendte de første elevene om bord under åpningen av "Forebyggende seilas" tirsdag.
Tre personer druknet i januar10.2.2021 07:30:00 CET | Pressemelding
Tre menn omkom i drukningsulykker i januar. To av ulykkene skjedde på isen, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.
Gir 100 millioner i gave til Redningsselskapet18.1.2021 12:00:00 CET | Pressemelding
Selskapet GarMar Holding AS donerer 100 millioner kroner til Redningsselskapet. Dette er den største enkeltdonasjonen gjennom selskapets 130 år lange historie.
88 personer druknet i 202015.1.2021 07:40:00 CET | Pressemelding
Totalt druknet 88 personer i Norge i fjor, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er to flere enn i 2019.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom