Miljødirektoratet

Felles regelverk i EU for tatoveringsblekk

Del

EU-landene har nylig vedtatt å forby innholdet av flere tusen farlige kjemikalier som brukes i tatoveringer og permanent sminke. Norge var sammen med flere land pådriver for forslaget.

Forbudet vil gjelde fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU. Foto: mostphotos
Forbudet vil gjelde fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU. Foto: mostphotos

Sammen med Danmark, Italia, Tyskland og det Europeiske kjemikaliebyrået ECHA fremmet Norge forslaget om de nye reglene som trer i kraft fra 4. januar 2022.

- Reguleringen innebærer ikke et forbud mot tatoveringer. Det vil fortsatt være lovlig å bruke mange forskjellige farger, men disse skal være trygge å bruke. Bransjen må nå finne ut om de bruker noen av de stoffene som blir forbudt. I så fall må disse erstattes med trygge alternativer, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Norge og åtte andre land i EU/EØS har allerede et nasjonalt tatoveringsregelverk. Vårt nasjonale regelverk dekker de fleste stoffene som nå blir regulert, men ikke alle. 

Bra med felles regler i Europa

- Det felles europeiske regelverket som innføres vil gjøre det tryggere å tatovere seg i hele EU når de farligste stoffene blir forbudt. Dette blir felles regler som alle i denne bransjen i hele Europa må følge. Det blir også krav om å merke tatoveringsprodukter, noe som også vil styrke forbrukernes tilgang til informasjon, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Tatoveringsprodukter skal merkes med hvilke stoffer de inneholder, og tatovøren må informere kunden om informasjonen som står på produktet.

De stoffene som blir omfattet av forbudet er de som allerede er forbudt å bruke i kosmetikk- og kroppspleieprodukter, og stoffer som er klassifisert som kreftfremkallende, skadelige for forplantningen, skadelige for arvestoffet og som kan fremkalle allergi. For mange av stoffene er det fastsatt konsentrasjonsgrenser for hvor mye det er tillatt å bruke.

Det er bare et fåtall av de ca. 4000 stoffene som blir forbudt, som til nå er funnet i tatoveringsblekk. Men de er inkludert i forslaget for å unngå at de blir brukt som erstatning for andre stoffer i fremtiden.

Innføres fra 2022

Forbudet vil gjelde fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU, men bruken av to fargestoffer, Pigment Green 7 og Pigment Blue 15 blir først forbudt ett år senere, 4. januar 2023. Dette er vedtatt fordi tatoveringsbransjen har påpekt at disse to fargene er spesielt vanskelige å erstatte. Bransjen får dermed mer tid til å finne andre fargestoffer som kan erstatte disse i bruk som tatoveringsblekk.

I Norge er Mattilsynet myndighet for det nasjonale tatoveringsregelverket. Når den nye forordningen trer i kraft 4. januar 2022 vil myndighet for regulering av kjemikalier i tatoveringsblekk bli overført til Miljødirektoratet.

Kontakter

PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.

Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Bilder

Forbudet vil gjelde fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU. Foto: mostphotos
Forbudet vil gjelde fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU. Foto: mostphotos
Last ned bilde

Om Miljødirektoratet

Miljødirektoratet
Miljødirektoratet
Postboks 5672 Torgarden
7485 Trondheim

73 58 05 00https://www.miljodirektoratet.no

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom