Felles regelverk i EU for tatoveringsblekk
EU-landene har nylig vedtatt å forby innholdet av flere tusen farlige kjemikalier som brukes i tatoveringer og permanent sminke. Norge var sammen med flere land pådriver for forslaget.

Sammen med Danmark, Italia, Tyskland og det Europeiske kjemikaliebyrået ECHA fremmet Norge forslaget om de nye reglene som trer i kraft fra 4. januar 2022.
- Reguleringen innebærer ikke et forbud mot tatoveringer. Det vil fortsatt være lovlig å bruke mange forskjellige farger, men disse skal være trygge å bruke. Bransjen må nå finne ut om de bruker noen av de stoffene som blir forbudt. I så fall må disse erstattes med trygge alternativer, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Norge og åtte andre land i EU/EØS har allerede et nasjonalt tatoveringsregelverk. Vårt nasjonale regelverk dekker de fleste stoffene som nå blir regulert, men ikke alle.
Bra med felles regler i Europa
- Det felles europeiske regelverket som innføres vil gjøre det tryggere å tatovere seg i hele EU når de farligste stoffene blir forbudt. Dette blir felles regler som alle i denne bransjen i hele Europa må følge. Det blir også krav om å merke tatoveringsprodukter, noe som også vil styrke forbrukernes tilgang til informasjon, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Tatoveringsprodukter skal merkes med hvilke stoffer de inneholder, og tatovøren må informere kunden om informasjonen som står på produktet.
De stoffene som blir omfattet av forbudet er de som allerede er forbudt å bruke i kosmetikk- og kroppspleieprodukter, og stoffer som er klassifisert som kreftfremkallende, skadelige for forplantningen, skadelige for arvestoffet og som kan fremkalle allergi. For mange av stoffene er det fastsatt konsentrasjonsgrenser for hvor mye det er tillatt å bruke.
Det er bare et fåtall av de ca. 4000 stoffene som blir forbudt, som til nå er funnet i tatoveringsblekk. Men de er inkludert i forslaget for å unngå at de blir brukt som erstatning for andre stoffer i fremtiden.
Innføres fra 2022
Forbudet vil gjelde fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU, men bruken av to fargestoffer, Pigment Green 7 og Pigment Blue 15 blir først forbudt ett år senere, 4. januar 2023. Dette er vedtatt fordi tatoveringsbransjen har påpekt at disse to fargene er spesielt vanskelige å erstatte. Bransjen får dermed mer tid til å finne andre fargestoffer som kan erstatte disse i bruk som tatoveringsblekk.
I Norge er Mattilsynet myndighet for det nasjonale tatoveringsregelverket. Når den nye forordningen trer i kraft 4. januar 2022 vil myndighet for regulering av kjemikalier i tatoveringsblekk bli overført til Miljødirektoratet.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg saker fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Miljødirektoratet
Deisjøenparet fortsatt i Østfold24.2.2021 13:36:37 CET | Pressemelding
Det er for tidlig å si om det flyttede ulveparet vil etablere seg og bli værende i området.
Skrantesjuke: Første møte i lokal arbeidsgruppe er avholdt19.2.2021 15:35:47 CET | Pressemelding
Mattilsynet og Miljødirektoratet jobber nå med mål, strategier og tiltak for oppfølging etter funnet av skrantesjuke på Hardangervidda. Arbeidet skal resultere i en anbefaling til Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Det er avgjørende med lokal involvering for å vurdere hvordan aktuelle tiltak best kan gjennomføres.
Rekordmange jerver felt av lisensjegere19.2.2021 13:57:49 CET | Pressemelding
Ved lisensfellingsperiodens slutt 15. februar var 74 jerver belastet kvotene. Miljødirektoratet vurderer ekstraordinære uttak utover våren.
– Jorda kan reddes om vi handler raskt18.2.2021 17:00:00 CET | Pressemelding
Ivar Baste fra Miljødirektoratet har ledet arbeidet med en ny FN-rapport som viser at jorda sliter, men at felles handling nå kan snu utviklingen.
Skyteprøven for storviltjegere gjennomføres som normalt18.2.2021 09:16:07 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet mener det i år vil være mulig å gjennomføre skyteprøven for storviltjegere. Fritaket fra 2020 videreføres ikke.
Nullutslipp bør prioriteres i offentlige anskaffelser18.2.2021 07:32:54 CET | Pressemelding
Offentlige anskaffelser av transportløsninger bør prioritere nullutslipp og biogass, ikke flytende biodrivstoff, mener DFØ og Miljødirektoratet. Nå kommer nye innkjøpsråd for tungtransport og busser.
136 kommuner og fylker søker om Klimasats-støtte17.2.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
Klimasats fordeler i år 100 millioner kroner til kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser. Miljødirektoratet har fått 331 søknader.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom