Felles anbefaling om kampen mot skrantesjuke
Mattilsynet og Miljødirektoratet vil fortsatt bruke jakta for å bekjempe skrantesjuke blant villrein på Hardangervidda. Vi anbefaler samtidig ekstraordinært uttak av atskilte bukkeflokker i vinter dersom det er praktisk mulig.
– I tråd med den kunnskapen vi har om sykdommen, situasjonen på Hardangervidda og innspill fra en bredt sammensatt arbeidsgruppe så har Mattilsynet og Miljødirektoratet kommet frem til en felles anbefaling. Vi mener at ordinær jakt fremdeles skal være det primære virkemiddelet, men dersom det er praktisk mulig og dyrevelferdsmessig forsvarlig er det viktig å redusere antall voksne bukker i vinter, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Direktoratene anbefaler:
- at skrantesjuke på Hardangervidda så langt som mulig håndteres gjennom ordinær jakt, med tiltak for å effektivisere jakta
- ekstraordinære uttak av bukk 2,5 år og eldre i vinter, når forholdene ligger til rette for dette
- minst mulig forstyrrelser av fostringsflokker med simler, ungdyr og kalv under et eventuelt ekstraordinært uttak
Grunnen til at direktoratene anbefaler å ta ut villreinbukker, er at andelen voksne bukker på Hardangervidda bør tas ned for å redusere risikoen for smitte. Bakgrunnen for dette tiltaket er kunnskap fra forskning. Voksne bukker antas å ha dobbelt så stor sannsynlighet for å bli smittet som voksne hunndyr
-Vi har en adaptiv tilnærming til håndteringen av skrantesjuke. Det betyr at anbefalinger og tiltak justeres når ny kunnskap blir tilgjengelig. Vi vil derfor bestille en oppdatert rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø, som vil gi grunnlag for fremtidige anbefalinger fra direktoratene i årene som kommer. Anbefalingen som nå er gitt er gjeldende for 2023, sier Godal.
Jakt er avgjørende
– Jakta er helt avgjørende i kampen mot skrantesjuke, og vi klarer ikke å bekjempe denne sykdommen uten den viktige innsatsen fra jegere og lokal villreinforvaltning. Samtidig ser vi at det er en utfordring å ta ut nok bukker med jakt alene. Derfor anbefaler vi nå et ekstraordinært uttak av bukk i vinter, der dette kan gjøres uten ekstra forstyrrelse av fostringsflokkene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Det er nå opp til Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet å vurdere om uttaket skal gjennomføres. Mattilsynet og Miljødirektoratet avventer den politiske beslutningen.
Innspill fra forskere og lokal forvaltning
I arbeidet med direktoratenes anbefaling har innspillene fra arbeidsgruppa for videre forvaltning av villreinstammen på Hardangervidda veid tungt. Arbeidsgruppa består av folk fra lokal villreinforvaltning, tamreinnæring og forskere med bakgrunn fra både økologi og veterinærmedisin.
Last ned anbefalingen
Anbefalingen fra Mattilsynet og Miljødirektoratet kan lastes ned her:
Videre forvaltning av villreinen på Hardangervidda og videre håndtering av skrantesjuke i Norge
Les arbeidsgruppa fra Hardangervidda sin anbefaling her: Har mottatt skrantesjuke-anbefaling - Hjorteviltportalen
Mediehenvendelser:
Mattilsynets pressevakt: 469 12 910
Miljødirektoratets pressevakt: 401 03 800
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Stor variasjon i hvordan norske griser har det17.1.2023 13:05:35 CET | Pressemelding
Mattilsynet har i 2021 og 2022 gjennomført inspeksjon i 582 svinebesetninger. Det er avdekket ett eller flere regelbrudd i vel halvparten av de inspiserte svinebesetningene. Veldig ofte gjaldt regelbruddene for lite rotemateriale, strø og behandling av syke og skadde dyr.
Newcastlesyke påvist i privat duehold i Innlandet13.1.2023 20:36:23 CET | Pressemelding
Det er påvist Newcastlesyke i et privat duehold i Sør-Odal i Innlandet. Mattilsynet har innført en rekke restriksjoner i et område rundt dueholdet for å hindre videre smittespredning. Dette er det første tilfellet av påvist Newcastlesyke i Innlandet.
Invitasjon: Mattilsynet presenterer resultatene i tilsynskampanjen om velferd for svin12.1.2023 14:30:17 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 17. januar presenterer Mattilsynet sluttrapporten fra Nasjonal tilsynskampanje om velferd for svin 2021-2022.
Mattilsynets råd til hundeeiere på nyttårsaften28.12.2022 14:15:58 CET | Pressemelding
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men det er mulig å gjøre kvelden lettere for din firbente venn.
Gode råd for mathygiene i julestria22.12.2022 10:16:38 CET | Pressemelding
God mat og god drikke er en viktig av julehøytiden. Her er noen gode tips fra Mattilsynet om både tilberedning og oppbevaring av julematen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom