Miljøstiftelsen Bellona

Feiret nytt klimafyrtårn med karbonfangstkake

Del

– Det er fantastisk å bli invitert akkurat hit. Bellona har i mange år vært pådriver for at vi skal få realisert karbonfangst- og lagring (CCS) på Klemetsrud, sa byrådsleder Raymond Johansen da han kom på kakefest på Bellonakontoret torsdag.

Bellona-stifter Frederic Hauge bød byrådsleder Raymond Johansen på karbonfangst-kake.
Bellona-stifter Frederic Hauge bød byrådsleder Raymond Johansen på karbonfangst-kake.

Torsdag morgen inviterte Bellona Oslos byrådsleder Raymond Johansen, næringsbyråd Victoria Marie Evensen, direktør for CCS ved Fortum Oslo Varme Jannicke Gerner Bjerkås, visekonsernsjef i Hafslund Eco Martin S. Lundby og representanter for Hitecvision og Infranode til kake. Anledningen var feiring av at karbonfangst-anlegget på Klemetsrud ble sikret da det finske energiselskapet Fortum solgte sin halvdel av fjernvarmeaktøren Fortum Oslo Varme til Hafslund Eco, Infranode og HitecVision.

Bellona har i flere år arbeidet med Oslo kommune og med Fortum Oslo Varme, som eier avfallsanlegget på Klemetsrud, om å realisere karbonfangst-prosjektet. Klemetsrud har også vært sentralt i Bellonas europeiske arbeid for CCS, et arbeid som har begynt å gi resultater i form av prosjekter og EU-milliarder til fangst og lagring av CO2.

 –Bellona har jobbet med CCS siden tidlig på 90-tallet, og de første samtalene mellom Bellona og Energigjenvinningsetaten i Oslo om CCS fant sted for 12 år siden. Det tar tid å få etablert fremtidens industri-løsninger. At det nå blir CCS på Klemetsrud gjør meg utrolig glad, og viser at det nytter å slåss. CCS er absolutt helt nødvendig for å klare klimamålene, men det er ikke nok; vi må i tillegg gå karbonnegativt. Vi må fjerne CO2 fra kretsløpet, sa Bellona-stifter Frederic Hauge.

 CCS på Klemetsrud  er anslått å kutte Oslos årlige klimagassutslipp med rundt 17 prosent.

 Næringsbyråd i Oslo kommune, Victoria Evensen, takket ogå Bellona i sin tale.

–Tusen takk Bellona for at dere har vært pådrivere for CCS, også når ingen andre trodde på det, sa hun.

 –I byrådet har det vært stor politisk oppsluning om et så kraftfult løft. Det er risikabelt, men helt nødvendig. Etterhvert er det også blitt en sterk oppslutning om CCS i hele Europa, og med CCS på Klemetsrud er vi «first movers», og det er jeg veldig fornøyd med, sa byrådsleder Raymond Johansen.

Nøkkelord

Bilder

Bellona-stifter Frederic Hauge bød byrådsleder Raymond Johansen på karbonfangst-kake.
Bellona-stifter Frederic Hauge bød byrådsleder Raymond Johansen på karbonfangst-kake.
Last ned bilde
Feiret CCS-anlegg på Klemetsrud. Foran fra venstre: Frederic Hauge, CCS-direktør i Oslo Fortum Varme Janniche Gerner Bjerkås, næringbyråd  Victoria Evensen n (AP), byrådsleder Raymond Johansen (AP), byråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Eirik Botnevik fra Infranode. Foran fra venstre: Erlend Ellingsen fra Hitecvision, byråd Einar Wilhelmsen (MDG) og Martin S.
Feiret CCS-anlegg på Klemetsrud. Foran fra venstre: Frederic Hauge, CCS-direktør i Oslo Fortum Varme Janniche Gerner Bjerkås, næringbyråd Victoria Evensen n (AP), byrådsleder Raymond Johansen (AP), byråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Eirik Botnevik fra Infranode. Foran fra venstre: Erlend Ellingsen fra Hitecvision, byråd Einar Wilhelmsen (MDG) og Martin S.
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, London, Berlin, Murmansk og St. Petersburg, i tillegg til representasjoner i USA og flere EU-land. Våre nettsider finnes i norsk, engelsk og russisk utgave.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom