SMB Norge

Fare for konkurs hos 4 av 10 småbedrifter i Norge

Del

42 prosent av norske småbedrifter ser en fare for konkurs hvis situasjonen ikke bedrer seg før sommeren. Det viser en ny undersøkelse som er utført av SMB Norge.

Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge (Foto: SMB Norge)
Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge (Foto: SMB Norge)

Over 1000 bedrifter svarte på undersøkelsen. Den ble gjennomført i perioden 17. til 18. mars 2020, altså i dagene etter at Stortinget vedtok krisepakken for norsk næringsliv.

Konkursras

- Denne undersøkelsen forsterker inntrykket av at det nå er full krise i bedrifts-Norge. Det er en reell fare for at vi vil se et ras av nye konkurser i ukene og månedene som kommer, sier SMB Norges administrerende direktør Olaf Thommessen.

SMB Norge-sjefen mener det er et viktig poeng at denne undersøkelsen ble gjort i dagene etter at Stortinget vedtok en krisepakke for næringslivet. 

- Krisepakken var helt nødvendig og en god start. Men denne undersøkelsen viser helt tydelig at det er behov for mye mer i ukene og månedene som kommer, sier Thommessen.

Ryggraden  

I januar 2020 var det 590.800 virksomheter i Norge, i følge SSB. Av disse var det bare 3700 bedrifter som hadde over 100 ansatte. Resten regnes som en del av SMB-sektoren. 

- Norsk næringsliv består i all hovedsak av små og mellomstore bedrifter. De står for halvparten av verdiskapingen og er selve ryggraden i norsk økonomi. Norge har ikke råd til å la være å redde disse bedriftene, legger Thommessen til.

HOVEDFUNN FRA UNDERSØKELSEN

  • Mer enn 6 av 10 bedrifter (63%) svarer at bedriftens økonomiske situasjon blir verre om 1 måned. I tillegg er 1 av 4 usikre.
  • 1 av 4 bedrifter svarer at de har vanskeligheter med å betale enten avgifter, lønn eller kostnader for lokaler.
  • Mer enn 4 av 10 bedrifter (42%) ser en fare for konkurs hvis det ikke bedrer seg før sommeren. I tillegg 28% som er usikre.
  • Hele 23 prosent, eller nær 1 av 4 av bedriftene, anslår sannsynligheten for en konkurs til over 50 prosent.
  • I tillegg er det 31 prosent som svarer 20 til 50 prosent sjanse for konkurs.
  • Hele 7 av 10 bedrifter ønsker at myndighetene utsetter konkursbegjæringer og finner løsninger med utsettelse i dagens krevende situasjon.

Usikkert anslag på konkurser i SMB bedriftene:

  • Dersom 23 prosent av 172.000 bedrifter med 1 til 20 ansatte (kilde SSB), går konkurs i 2020, vil dette utgjøre ca. 40.000 bedrifter.
  • Hvis kun halvparten får rett i de dystre spådommene, er det likevel 20.000 konkurser.
  • I 2018 og 2019 var det ca 5.000 konkurser hvert år.
  • Under Finanskrisen i 2009 økte antall konkurser med 38%, til 5.013 for året 2009.

Anslagene er gjort av Ny Analyse på oppdrag fra SMB Norge. Du kan laste ned hele undersøkelsen på www.dinbedrift.no

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge (Foto: SMB Norge)
Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge (Foto: SMB Norge)
Last ned bilde

Om SMB Norge

SMB Norge
SMB Norge
Rådhusgata 5B
0151 Oslo

23 35 70 10http://www.dinbedrift.no

SMB Norge har ca. 5 000 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser. Vi får stadig nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft overfor politikerne.

Følg saker fra SMB Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SMB Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom