Opplysningskontoret for frukt og grønt

Fantastisk godt år for norske gresskar

Del
Det selges rekordmengder med norske gresskar i disse dager for å lage lykter til Halloween. Kvaliteten på gresskarene er svært god, men mye av den gode maten går dessverre rett i søpla hos mange [1].
Gresskar er både skrekkelig godt og sunt. Bruk opp hele gresskaret, oppfordrer matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen.
Gresskar er både skrekkelig godt og sunt. Bruk opp hele gresskaret, oppfordrer matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen.

Tall som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser at det blir nok et godt år for norske gresskar. 

I år forventes det å nå en omsetning på drøyt 2000 tonn med gresskar. Det er en økning på 25% fra i fjor, forteller Toril Gulbrandsen som er matfaglig rådgiver hos OFG.

Fantastisk god kvalitet 

Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken og kan fortelle at det har vært en svært god sesong for norske gresskar; 

Det er en fantastisk kvalitet på gresskarene i år. Det har vært en veldig fin sommer og høst. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning av gresskarene. Det er også en fordel at det har vært fint vær og tørt når vi har høstet dem.  

Østby forteller at det er mange som ringer for å srre om gresskarene kan spises. 

6 av 10 kaster god mat rett i søpla 

En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter. 

Dessverre er det alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange rett og slett ikke vet hva de skal bruke resten av gresskaret til, forteller Gulbransen.  

Hun sier at den nøytrale søtlige smaken gjør gresskaret svært anvendelig.  

– Gresskar kan brukes som fyll til middagsgryter, suppe, kaker, paier og vaffelrøre, for å nevne noe, forteller hun og fortsetter; 

– Kjernene er en delikatesse i seg selv. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller serveres som den beste snacks.  

Skrekkelig sunt 

Gresskar er en god kilde til fiber som gir en god og langvarig metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. I tillegg har gresskar et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A er blant annet viktig for et normalt syn og immunforsvar. Gresskar er også kilde til kalium som bidrar til et normalt blodtrykk.  

Det finnes flere forskjellige typer gresskar, men det er halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween. Les mer om Halloweengresskar her. 

Oppskrifter med gresskar: 

Gresskarsuppe 

En enkel og god gresskarsuppe som er litt spicy er perfekt på kalde høstdager. 

Gresskarpai med sjokolademønster 

Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og ThanksgivingPrøv denne med sjokolademønster. 

Gresskarscones 

Dette er lettlagde og kjempegode scones som du kan bake til Hhalloween eller når du har lyst på noe godt. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så bak mange. 

Gresskarpuré  

Puré av gresskar er et sprekt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter, om det er en søt variant. Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i. 

Gresskarfrites 

Server dem som en del av middagen eller som snacks. 

Syltet gresskar 

Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt. 

Ristede gresskarkjerner 

Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også. 

Lun salat med gresskar 

En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander. 

[1] Tall fra undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, 2021. 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Gresskar er både skrekkelig godt og sunt. Bruk opp hele gresskaret, oppfordrer matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen.
Gresskar er både skrekkelig godt og sunt. Bruk opp hele gresskaret, oppfordrer matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen.
Last ned bilde
Svend Østby er svært fornøyd med årets gresskar.
Svend Østby er svært fornøyd med årets gresskar.
Last ned bilde
Gresskar på jordet.
Gresskar på jordet.
Last ned bilde
Ikke prøvd gresskarfrites? Da har du noe godt i vente.
Ikke prøvd gresskarfrites? Da har du noe godt i vente.
Last ned bilde
Gresskar er nydelig i pai.
Gresskar er nydelig i pai.
Last ned bilde
En litt spicy gresskarsuppe er perfekt på kalde dager.
En litt spicy gresskarsuppe er perfekt på kalde dager.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye