Fantastisk godt år for norske gresskar
Tall som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser at det blir nok et godt år for norske gresskar.
– I år forventes det å nå en omsetning på drøyt 2000 tonn med gresskar. Det er en økning på 25% fra i fjor, forteller Toril Gulbrandsen som er matfaglig rådgiver hos OFG.
Fantastisk god kvalitet
Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken og kan fortelle at det har vært en svært god sesong for norske gresskar;
– Det er en fantastisk kvalitet på gresskarene i år. Det har vært en veldig fin sommer og høst. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning av gresskarene. Det er også en fordel at det har vært fint vær og tørt når vi har høstet dem.
Østby forteller at det er mange som ringer for å spørre om gresskarene kan spises.
6 av 10 kaster god mat rett i søpla
En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter.
– Dessverre er det alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange rett og slett ikke vet hva de skal bruke resten av gresskaret til, forteller Gulbransen.
Hun sier at den nøytrale søtlige smaken gjør gresskaret svært anvendelig.
– Gresskar kan brukes som fyll til middagsgryter, suppe, kaker, paier og vaffelrøre, for å nevne noe, forteller hun og fortsetter;
– Kjernene er en delikatesse i seg selv. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller serveres som den beste snacks.
Skrekkelig sunt
Gresskar er en god kilde til fiber som gir en god og langvarig metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. I tillegg har gresskar et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A er blant annet viktig for et normalt syn og immunforsvar. Gresskar er også kilde til kalium som bidrar til et normalt blodtrykk.
Det finnes flere forskjellige typer gresskar, men det er halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween. Les mer om Halloweengresskar her.
Oppskrifter med gresskar:
En enkel og god gresskarsuppe som er litt spicy er perfekt på kalde høstdager.
Gresskarpai med sjokolademønster
Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og Thanksgiving. Prøv denne med sjokolademønster.
Dette er lettlagde og kjempegode scones som du kan bake til Hhalloween eller når du har lyst på noe godt. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så bak mange.
Puré av gresskar er et sprekt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter, om det er en søt variant. Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i.
Server dem som en del av middagen eller som snacks.
Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt.
Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også.
En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander.
[1] Tall fra undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, 2021.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom