Fafo

Fafofrokost: Psykososialt arbeidsmiljø – Norge er ikke engang på pallen

Del

Å være i verdenstoppen i arbeidsmiljø er en realistisk ambisjon for Norge, men vi henger etter både når det gjelder bevissthet om og reguleringer av det psykososiale området. Vi er ikke engang på pallen! Onsdag presenterer Fafo nye funn fra et prosjekt som ser på kjønnsperspektiv i arbeidsmiljø og HMS-arbeidet.

De aller fleste tilbringer store deler av livet på jobb, og en god arbeidssituasjon gjør at vi holder ut lenge. Men om lag 15 prosent av sykefraværet kan knyttes til psykososiale risikofaktorer på arbeidsplassen. Det handler først og fremst om arbeidssituasjon, innhold i arbeidet og samhandling. LO og Unio ønsker nå et krafttak på dette området.

I en ny undersøkelse svarer tre av fire LO-tillitsvalgte at det psykososiale arbeidsmiljøet er vanskeligere å jobbe med enn andre arbeidsmiljøforhold. Flere resultater, i tillegg til et nytt notat som er utarbeidet for Unio om arbeidsorganisering, presenteres på seminaret. Spørsmål som vil bli belyst er:

  • Hvordan skal vi oppnå ambisjonen om å være verdensmestre i arbeidsmiljø?
  • Trengs det nye reguleringer?
  • Hva kan gjøres for å forebygge sykdom og utstøting fra arbeidslivet?
  • Hvordan jobbes det konkret med psykososialt arbeidsmiljø på arbeidsplassene?

Program
Velkommen og introduksjon ved møteleder Anne Mette Ødegård, Fafo

Presentasjon av resultater fra tillitsvalgtpanelet og Unio-undersøkelsen ved Fafo-forskerne Rolf K. Andersen og Mona Bråten

Kommentarer fra STAMI ved forsker Håkon Johannessen

Hvordan jobbes det med det psykososiale arbeidsmiljøet på arbeidsplassen? Møteleder i samtale med:

  • Tormod Aarum, hovedtillitsvalgt for HK-klubben ved IKEA Furuset
  • Irene Hjertner, hovedverneombud Oppvekst og utdanning, Trondheim kommune

Panel. Møteleder i samtale med:

  • Ragnhild Lied, Unio
  • Julie Lødrup, LO
  • Anne Louise Aartun Bye, NHO

Ny rapport og nytt faktaflak
Fafo-rapporten «Kjønnsperspektiv på arbeidsmiljøutfordringer og HMS-arbeid i kommunal sektor» er forfattet av Inger Marie Hagen og Ragnhild Steen Jensen. Rapporten offentliggjøres på seminardagen, og vil da kunne fritt lastes ned fra våre nettsider.

Prosjektet kjønnsperspektiv i arbeidsmiljø og HMS-arbeidet er gjennomført på oppdrag fra Unio, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet.

Faktaflaket «LO-tillitsvalgtpanel: Samarbeid om psykososialt arbeidsmiljø» er forfattet av Rolf K. Andersen og Mona Bråten, og er en del av prosjektet LOs tillitsvalgtpanel. Faktaflaket kan på seminardagen fritt lastes ned fra våre nettsider.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Direktesending 30. mars, Fafofrokost: Psykososialt arbeidsmiljø – Norge er ikke engang på pallenVideokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Fafo er en frittstående samfunnsvitenskapelig forskningsstiftelse som utvikler kunnskap om vilkårene for deltakelse i arbeidsliv, organisasjonsliv, samfunn og politikk, om sammenhengene mellom politikk og levekår, og om demokrati, utvikling og verdiskaping.

Følg pressemeldinger fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom