Færre kommuner med boplikt

Boplikt er lokale regler som brukes for å sikre bosetting og hindre at helårsboliger tas i bruk som fritidsbolig. Det er typisk attraktive hyttekommuner ved sjøen eller på fjellet som har boplikt. Kommunen kan bestemme at de ønsker boplikt for hele eller et nærmere avgrenset område i kommunen.
Slutt på boplikt i Risør
Risør kommune har hatt boplikt gjennom lokal forskrift i 45 år, men fjernet den på nyåret 2023. Kommunen har siden 2000 hatt til behandling både innstramming av boplikten og det å frita områder i kommunen for boplikt. I sin vurdering la Risør nå til grunn at de vanskelig kan se at forskriften har den ønskede effekt. De ønsker derfor ikke lenger å benytte konsesjonsloven som virkemiddel for å opprettholde bosettingen.
Flere kommuner gjør innstramminger i boplikten
Forskrift om boplikt kan bare innføres der det er nødvendig for å forhindre at eiendom som bør brukes som helårsbolig blir brukt til fritidsformål. Den enkelte kommune tar stilling til spørsmålet om de ønsker å innføre, endre eller oppheve forskrift.
-Det har vært en sterk nedgang i antall kommuner som har boplikt, men trenden de siste årene er også at de som gjør endringer, gjør innstramminger, kommenterer seniorrådgiver Vibeke Godal i Landbruksdirektoratet.
Også nær slekt som arver eiendom kan få boplikt
I de fleste kommuner som har innført boplikt, er reglene slik at nær slekt likevel kan overta boligen uten boplikt. Dette kalles «slektskapsunntaket». Noen kommuner har valgt å oppheve unntaket i sin forskrift. Det betyr at det er boplikt også på boligen man har arvet eller overtatt fra familien. Ved inngangen til mars har 8 av 41 kommuner med forskrift om boplikt, opphevet slektskapsunntaket.
Hol kommune er et eksempel på en typisk hyttekommune som i 2022 strammet inn ved å oppheve slektskapsunntaket. Hol, hvor Geilo ligger, er en attraktiv hyttekommune med mangel på boliger. Dette sammen med økende priser fikk avgjørende betydning, og kommunens slektskapsunntak ble fjernet ved forskrift høsten 2022.
Om boplikt
Det er kommunene som bestemmer om de ønsker å ha forskrift om boplikt. Dersom kommunen har boplikt er det gjerne hensiktsmessig å evaluere hvordan forskriften virker for å avdekke behov for endringer. Saken skal både utredes og sendes på høring før kommunestyret tar endelig stilling til om boplikt skal innføres, endres eller oppheves. Landbruksdirektoratets rolle er å utforme og fastsette forskrift, etter søknad fra kommuner.
Landbruksdirektoratet har statistikk over bopliktkommuner tilbake til 2008, da vi overtok ansvaret for å fastsette forskrifter om boplikt fra Landbruks- og matdepartementet.
Nøkkelord
Kontakter
Vibeke GodalSeniorrådgiverLandbruksdirektoratet
Tel:91723200vibeke.godal@landbruksdirektoratet.noBilder


Lenker
Om Landbruksdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Har du husket å sende inn jakt- og fangstrapporten for 2024/2025?24.4.2025 13:32:50 CEST | Pressemelding
Alle som har betalt jegeravgiften for perioden 1. april 2024 - 31. mars 2025 må huske å levere jakt- og fangstrapporten til Statistisk sentralbyrå.
Importvernet forvaltes smidig og forutsigbart14.4.2025 14:41:31 CEST | Kronikk
I Konkurransetilsynets dagligvarerapport for 2024 pekes det på at importvernet og forvaltningen av dette er etableringshindre for bedre konkurranse i det norske dagligvaremarkedet.
Landbruksdirektoratet lanserer nye jakt-apper2.4.2025 11:23:26 CEST | Pressemelding
I forbindelse med nytt jaktår 1. april 2025 lanserer Landbruksdirektoratet en ny løsning for Skyteprøvekontrollør og Min Jegerdokumentasjon.
Økning i salget av økologiske produkter26.3.2025 08:41:14 CET | Pressemelding
Salgsøkningen for økologiske produkter i dagligvaremarkedet i 2024 ble 7,8 prosent. For andre salgskanaler var det en lignende utvikling.
Er du opptatt av rammebetingelser for landbruk og matproduksjon?12.3.2025 08:54:41 CET | Presseinvitasjon
Velkommen til årets konferanse spekket med aktuelle og varierte temaer innen hele vårt samfunnsoppdrag, der eksperter fra næringene og direktoratets egne folk bidrar med fakta og gode faglige samtaler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom