Mattilsynet

Få funn i analyser av kjøtt- og karbonadedeig

Del

Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet. Til tross for svært lave nivåer, er det viktig å gjennomsteke slikt kjøtt godt.

God kjøkkenhygiene og gjennomstekning er viktig når man tilbereder kjøttdeig og andre farseprodukter (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
God kjøkkenhygiene og gjennomstekning er viktig når man tilbereder kjøttdeig og andre farseprodukter (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Bakgrunnen for Mattilsynets kartlegging er at det i de senere årene har vært en økning i antall rapporterte tilfeller av STEC hos mennesker i Norge. I 2018 ble det rapportert 494 tilfeller, men mange av disse ble smittet i utlandet og av andre matvarer enn storfekjøtt. Drøvtyggere som storfe og sau regnes som den viktigste kilden til STEC.

Det er derfor viktig å ha kunnskap om forekomsten av STEC både i storfe og i produkter av storfekjøtt. Avføring fra drøvtyggere kan også forurense andre produkter som frukt og grønt og melk med STEC.

Mattilsynet samlet inn produkter i butikk, som sikret et tilfeldig utvalg fra hele landet gjennom et helt år. Veterinærinstituttet analyserte prøvene i 2018.

 Viktig å gjennomsteke kjøtt- og karbonadedeig og ha god kjøkkenhygiene

- Veterinærinstituttet fant STEC i bare to av 308 prøver, så dette er gode resultater, Noen STEC kan gjøre deg alvorlig syk. Det er derfor fremdeles viktig å gjennomsteke kjøtt- og karbonadedeig av storfe godt selv om forekomsten var lav, særlig for barn og personer med nedsatt immunforsvar. For hele kjøttstykker som biff holder det å steke overflaten. Carpaccio skal også stekes på utsiden og man skal ikke lage medium stekte hamburgere av vanlig kjøtt- og karbonadedeig, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

 E. coli er bakterier som eksisterer naturlig i tarmfloraen hos både dyr og mennesker. De aller fleste E. coli gir ikke sykdom hos mennesker, men noen typer av bakterien som STEC kan gi sykdom. Dette gjelder særlig hos barn og folk med et svekket immunforsvar, i form av blodig diaré med påfølgende nyresvikt (HUS) og eventuelt død.


Mattilsynets generelle råd for å unngå å bli syk av maten:

  • Ikke smak på rått kjøtt eller rå farseproduker.
  • All farsemat (hamburgere, kjøttkaker og lignende) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter (hele stykker kjøtt) bør være godt stekt på overflaten.
  • Hold rå kjøttprodukter atskilt fra mat som ikke skal varmebehandles.
  • Vask skjærefjøl, kniver og andre redskaper som har blitt brukt til å behandle rå kjøttvarer før utstyret brukes til å tilberede andre matvarer.
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt.
  • Oppbevar kjølevarer i kjøleskapet (sjekk at temperaturen i kjøleskapet er ca. 4 grader).
  • Vask hendene etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

For mer informasjon vennligst kontakt:
Pressevakten i Mattilsynet, mobil 46912910 eller pressevakt@mattilsynet.no

Kontakter

Bilder

God kjøkkenhygiene og gjennomstekning er viktig når man tilbereder kjøttdeig og andre farseprodukter (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
God kjøkkenhygiene og gjennomstekning er viktig når man tilbereder kjøttdeig og andre farseprodukter (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom