Få forsikrer bunaden: – Det kan fort bli dyrt
Nordmenn eier bunader for over 30 milliarder kroner, og på 17. mai toger 2,5 millioner av oss rundt i bunaden*. Likevel er det få av oss som forsikrer det dyre plagget.

– Til tross for at bunaden kanskje er det dyreste plagget vi eier, er det bare et fåtall som faktisk har forsikret den, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Mange tenker at innboforsikringen de har dekker bunaden dersom noe skulle skje. En innboforsikring kan dekke skader på bunaden i enkelte tilfeller, men når du bruker den utenfor boligen er den ofte ikke godt nok forsikret.
– Folk kan få seg en uheldig overraskelse om de tar for gitt at bunaden erstattes gjennom innboforsikringen. Vi anbefaler at du sjekker hva innboforsikringen din dekker. Her vil blant annet verdien på bunaden være avgjørende, i tillegg til hvilken dekningsgrad du har valgt på forsikringen. Kanskje bør du vurdere en egen verdisaksforsikring eller «bunadsforsikring», tipser Hofstad-Nielsen.
Regner med stor økning skader
De to siste årene har nasjonaldagen vært preget av pandemi, og Fremtind har registrert få bunadsskader.
– Vi regner derfor med å få inn betydelig flere skader i år, når det norske folk endelig kan feire 17. mai sammen igjen, sier Hofstad-Nielsen.
Typiske bunadsskader fra selve nasjonaldagen er søling – det være seg rødvin, is og pølsesennep, mindre rift og hull og at en mister bunadssølv.
Unngå at mugg og møll gjør skade
Når bunaden skal henges bort bør du ikke slurve med luftingen, selv om det kan være fristende å komme seg raskt i seng etter en lang dag. Noe av det viktigste er å sørge for at bunaden er ren og i god stand når den henges bort etter bruk.
– Vi får ofte inn skader på bunaden som skyldes insekter og møll. Dette dekkes ikke av forsikringen, siden det er ditt eget ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig, opplyser skadeforebyggeren.
Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt.
Er du likevel så uheldig at du har fått møll på bunaden? Da bør den ristes godt, og fryses ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børster og rister du bunaden ren for møllrester og egg.
*Kilde: Norsk institutt for bunad og folkedrakt
Nøkkelord
Kontakter
Therese NielsenSkadeforebygger i Fremtind
Tel:928 58 599therese.nielsen@fremtind.noAnette Grønby ReinKommunikasjonsrådgiver Fremtind
Tel:412 93 009anette.rein@fremtind.noBilder

Om Fremtind
Fremtind – størst på forsikring i bank
Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.
Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.
Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.
Følg pressemeldinger fra Fremtind
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fremtind
Oppfordrer kvinner til å kjøre mer25.5.2022 07:45:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at det i parforhold er en sterk overvekt av menn som kjører. – Benytt langhelgene fremover til å la kvinnene kjøre, råder skadeforebygger.
Slik unngår du å miste lappen på elsparkesykkel24.5.2022 13:06:33 CEST | Pressemelding
Fra 15. juni blir det promillegrense på elektriske kjøretøy og i verste fall kan du miste lappen. – Har du drukket så mye at du ikke kan kjøre bil, så kan du heller ikke kjøre elsparkesykkel, sier skadeforebygger.
Oslo-verksteder doblet bruken av brukte bildeler20.5.2022 07:45:00 CEST | Aktuelt
I arbeidet med å øke bruken av brukte deler i bilreparasjoner har verksteder i Oslo doblet sin andel fra 2020 til 2021. Men, veien til en mer sirkulær bil- og verkstedsbransje er fortsatt lang og humpete.
Én av tre bønder bør oppgradere brannsikkerheten18.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mange branner i landbruket kunne vært unngått med oppgraderte elektriske anlegg. En rekke bønder har behov for bedre brannsikkerhet, viser fersk undersøkelse.
I dag gjør “den lille bulkedagen” comeback16.5.2022 07:45:00 CEST | Pressemelding
Vi går mot en normal 17. mai-feiring og det betyr økt fare for bulkeskader 16. mai. – Vi tror “den lille bulkedagen” gjør comeback i dag, sier skadeforebygger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom