EUs bærekraftslov kan treffe små og mellomstore bedrifter hardt

EU akselerer tiltakene for å nå sin del av Paris-avtalen og flere av disse vil bli innført i Norge som følge av EØS-avtalen. Internasjonalt er det høy aktivitet når det gjelder å utvikle nye lover og reguleringer knyttet til et bærekraftig næringsliv.
EUs taksonomi er et system med kriterier som bestemmer om en aktivitet er bærekraftig. Taksonomien vil gjøre det enklere å skille mellom bærekraftige og ikke-bærekraftige virksomheter, og er rettet mot store bedrifter og aktører i kapitalmarkedene.
Hvordan SMBene påvirkes er ikke diskutert
– Det har foreløpig ikke vært noen offentlig diskusjon om hvordan taksonomien vil treffe SMB-markedet. Det er imidlertid ingen tvil om at disse også vil måtte rapportere på sin bærekraft. SMBene er ofte underleverandører eller kunder til de som taksonomien retter seg mot, sier administrerende direktør i Regnskap Norge, Christine Lundberg Larsen.
– I følge NSRS-studien vil finansinstitusjoner og store selskaper derfor være nødt til å samle inn data fra SMBene for å kunne rapportere helhetlig.
SMBene må våkne
Transaksjonskostnaden knyttet til EUs nye informasjonsregulering, som trer i kraft allerede fra 2021, ser ut til å bli nevneverdig. En av hovedkarakteristikkene til SMB-markedet er nettopp færre ressurser (tid, penger og kompetanse) til aktiviteter utover kjernevirksomheten.
NSRS-studien konkluderer med at SMB-markedet må våkne – konkurransebildet er i ferd med å endre seg.
– Taksonomien kan sammenlignes med GDPR ett år ‘før det smalt’, sier Lundberg Larsen. Derfor blir dette løftet frem som en av de største klimarisikoene for nordiske SMBer på kort sikt.
Nordic Sustainability Reporting Standard
Funnene stammer fra en ny rapport Regnskap Norge har vært initiativtaker til gjennom et nordisk prosjekt: Prosjektet Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS) skal utvikle en forenklet standard for bærekraftsrapportering for små og mellomstore virksomheter (SMBSS).
Rapporten oppsummerer funn fra kartleggingsfasen og danner det teoretiske fundamentet for videre utvikling av standarden. I rapporten løftes blant annet mulige indirekte implikasjoner, risikoer og muligheter for SMB-markedet, som følge av EUs taksonomi.
Testing for smb-markedet februar 2021
Kartleggingen rapporten bygger på er helt avgjørende for utviklingen av selve standarden.
Den første prototypen av standarden skal være klar for testing i én bransje i slutten av februar 2021.
– Målet er å forenkle og identifisere gap, slik at vi kan se hvordan vi kan optimalisere informasjonsflyten i det eksisterende systemet, og på den måten gi start-hjelp for SMB-markedet slik at de kommer i gang med bærekraftsrapportering, med god støtte fra sin nærmeste rådgiver, regnskapsføreren, sier Lundberg Larsen.
Nøkkelord
Kontakter
Christine Lundberg LarsenAdministrerende direktør
Tel:23 35 69 00 452 11 552christine.lundberg.larsen@regnskapnorge.noMarit Kaarbø LøvoldPressekontakt
Tel:99029507marit.lovold@regnskapnorge.noBilder

Om Regnskap Norge
Regnskap Norge er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere i Norge. Foreningen har over 9 000 medlemmer, og majoriteten av medlemmene har sitt daglige virke i regnskapsbransjen. Regnskapsbransjen har 70 % av norsk næringsliv som sine kunder.
Regnskap Norge driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett.
Foreningen ivaretar også medlemmenes interesser overfor myndighetene, og er en viktig høringsinstans.
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Slakter forslag om utsettelse av betaling på formuesskatt1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
I går utløp høringsfristen for regjeringens forslag til ordning for utsatt betaling av formuesskatt for personlige skattytere med virksomhetsformue. – Dette er et dårlig forslag. Den foreslåtte ordningen er ikke regningssvarende og løser ikke de underliggende problemene med formuesskatt på arbeidende kapital. Når regjeringen i tillegg foreslår en svært høy rente som del av en løsning, vitner det om liten forståelse for næringslivets utfordringer, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Kvinner dominerer regnskapsbransjen - tjener litt mer enn menn24.6.2025 08:50:45 CEST | Pressemelding
Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall fra Regnskap Norge. I arbeidslivet ellers utgjør kvinners lønn i snitt 88,2 prosent av menns lønn, ifølge dagens tall fra SSB. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn i regnskapsbransjen. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.
Legger ned «vaktbikkja» Regelrådet: – Må være et rent arbeidsuhell17.6.2025 13:20:06 CEST | Pressemelding
I forliket om revidert statsbudsjett mellom Ap, SV og Sp ligger det som målsetting å legge ned Regelrådet . – Dette er oppsiktsvekkende og må være et arbeidsuhell av de tre partiene. Det er bred tverrpolitisk enighet om å behov for å redusere administrative byrder for næringslivet. Regelrådet har en viktig rolle som vaktbikkje med å passe på at utredningsinstruksen etterleves og på den måten også bidra til å vurdere og synliggjøre administrative konsekvenser, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Stortinget strammer opp bruk av offentlige sanksjoner: Styrker bedriftenes rettssikkerhet16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
En 16-dobling av lovregler de siste 20 årene har gitt staten mulighet til å ilegge bedrifter overtredelsesgebyrer. – Næringslivsledere føler seg rettsløse. De får ikke vite hvordan beløpet er fastsatt og mulighet til å forsvare seg er begrenset. Regnskap Norge har bedt Stortinget ta dette på alvor. Nå blir vi hørt, sier adm.dir. Rune Aale-Hansen.
Millionsatsing på banebrytende forskning i regnskapsbransjen5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regnskap Norge deler ut 1,1 millioner kroner til forskning og utvikling i regnskapsbransjen. Norges Handelshøyskole og to andre utdanningsinstitusjoner deler pengepotten. Målet er å se effekten av den teknologiske utviklingen som landets regnskapsførere opplever.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom