Kifinfo

Europa samles om kjønnsbasert vold i akademia

Del

I Norge snakker vi om seksuell trakassering i akademia. I Europa kaller de det kjønnsbasert vold.

Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.

I disse dager er myndigheter, forskningsorganisasjoner og studentorganisasjoner samlet i Praha i Tsjekkia. De skal diskutere og fremme tiltak for å beskytte studenter og ansatte i akademia mot alle former for kjønnsbasert vold, inkludert seksuell trakassering.

Mens «kjønnsbasert vold» lenge har blitt brukt om blant annet vold i nære relasjoner, viser konferansen Ending gender-based violence in academia, at uttrykket både er etablert i akademia og blir satt høyt på agendaen.

Hva som ligger i likestillingsbegrepet

Alle universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter i Norge jobber med likestilling på sine institusjoner. Vi har lovkrav om aktivitets- og redegjørelsesplikt for å fremme likestilling og hindre diskriminering, og det er krav om handlingsplan for likestilling for dem som mottar forskningsmidler fra EU eller Forskningsrådet.

I EUs krav til handlingsplaner for likestilling, er kjønnsbasert vold ett av de fem anbefalte temaområdene.

Kjønnsbasert vold er også ett av seks prioriteringsområder i Ljubljana-erklæringen om likestilling i forskning og innovasjon. Ljubliana-erklæringen ble etablert av det slovenske presidentskapet i 2021, og Norge har sammen med andre EU-land gitt sin tilknytning til Ljubljana-erklæringen etter blant annet anbefaling fra Kif-komiteen.

Les hele saken hos Kifinfo

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Last ned bilde

Lenker

Om Kifinfo

Kifinfo
Kifinfo
Drammensveien 288
0283 Oslo

https://kifinfo.no/nb

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom