Fafo

EU-topp til minstelønn-forsvar hos Fafo Østforum

Del

Er EUs forslag til minstelønnsbestemmelser en trussel mot den norske arbeidslivsmodellen? Spørsmålet stilles under tirsdagens åpne webinar. For å fronte forslaget deltar EU-kommisjonens Joost Korte, i møte med representanter for den norske regjeringen og partene i arbeidslivet.

Spørsmålet om minstelønnreguleringer har vakt sterk oppmerksomhet og debatt.

I slutten av oktober kom forslaget fra EU-kommisjonen. Her heter det at nasjonale bestemmelser skal respekteres. EU-direktivet skal ikke omfatte land hvor lønnsfastsettelsen skjer gjennom kollektive forhandlinger.

– Forslaget er et rammeverk for minstelønninger, som respekterer nasjonale tradisjoner og friheten til partene i arbeidslivet, uttalte EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i forbindelse med framleggelsen.


Europeisk stridssak

Forslaget legger opp til et kompromiss som tilsynelatende tar hensyn til de nordiske protestene. Ifølge EU-kommisjonen skal ingen land tvinges til å innføre en bindende minstelønn. Det foreslås heller ikke en felles sats.

Er dette en bestemmelse som de norske partene kan leve med, eller innebærer det uansett en utidig innblanding i nasjonale arbeidslivsreguleringer? Kan bestemmelsen bidra til å svekke den norske arbeidslivsmodellen?

I de nordiske landene er det bred enighet om at lønn ikke skal være et tema for politikere, verken nasjonalt eller på EU-nivå. I den europeiske fagbevegelsen er det derimot sterk støtte til forslaget.

Splittelsen i den europeiske fagbevegelsen ser da også ut til å vedvare også etter et eventuelt «kompromiss». Målet med direktivet er å bedre lønns- og arbeidsvilkårene i de europeiske landene, men innenfor den europeiske fagbevegelsen (ETUC) er det mange som ikke synes forslaget går langt nok.

Et annet ubesvart spørsmål er om direktivet er EØS-relevant, altså om bestemmelsen vil komme til å omfatte Norge, Island og Liechtenstein.


EU-topp møter arbeidslivets parter

Alt dette er spørsmål som skal bli forsøkt behandlet under et åpent Fafo Østforum-webinar 24. november, fra klokka 14.00 til 15.15.

Webinaret innledes (på engelsk) av Joost Korte, generaldirektør for sysselsetting, arbeidsmarkedsforhold og sosiale saker i Europakommisjonen.

Deretter fortsetter vi på norsk med reaksjoner fra statssekretær Vegard Einan fra Arbeids- og sosialdepartementet, LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik og direktør Stian Sigurdsen fra Virke.

Webinaret strømmes via Youtube og kan ses direkte eller i opptak på Fafo-tv.

Nøkkelord

Kontakter

Fafo Østforum-prosjektleder og Fafo-forsker Anne Mette Ødegård: anne.mette.odegard@fafo.no / 906 51 311

Bilder

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Fafo Østforum er en forskningsstøttet møteplass med oppdatert kunnskap om arbeidsinnvandring. Forumet har siden 2004 vært en møteplass for partene i arbeidslivet, bedrifter og myndigheter. Forumet byr på løpende kunnskapsformidling og legger til rette for debatt om arbeidskraftmobilitet og virkninger i det norske arbeidsmarkedet. Hovedaktiviteter er nyhetstjeneste og seminarer – dette blir arrangement nr. 83.

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom