EU skal satse 1000 milliarder på forskning og innovasjon: – Norsk næringsliv kan oppnå milliarder i FoU støtte fra EU
Den nye rapporten gir råd om hva EU bør satse på i neste rammeprogram for forskning og innovasjon innen området muliggjørende teknologier. Rådene kommer fra direktørene av Europas ledende teknisk-industrielle forskningsinstitusjoner etter et felles initiativ fra Forskningsrådet og EU kommisjonen.
– Regjeringen har gjennom Forskningsrådet løftet fram områder hvor norsk næringsliv kan dominere på verdensbasis. Det er bra for Norge at marine teknologier og energi er blant de foreslåtte satsingsområdene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Dette er også områder som er prioritert i regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning.
Norske miljøer er nå godt posisjonert
Returandelen fra dagens forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 er på 2,22 prosent, det tilsvarer 8,3 milliarder euro. Norsk næringsliv har tatt en stadig økende del av denne potten.
– Når EU i 2021 lanserer Horisont Europa, legger vi til rette for at næringsliv og industri skal bli enda mer forskningsintensive, sier Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.
Forskningsrådet er pådriver for at næringslivet og FoU-miljøene skal jobbe sammen i en vinn-vinn situasjon. Norske miljøer er godt posisjonert for å ta del i Horisont Europa og bør ha gode muligheter for å få en høyere andel av EUs forskningsmidler.
Fremtidsrettede industrier
Rapporten spår mange muligheter innfor maritim teknologi og energi. For eksempel kan avanserte sensorer som overvåker fisk lede til utviklingen av «digitale tvillinger». Disse kan påvise sult, sykdom og andre problemer som rammer oppdrettsfisk. Dermed blir det lettere å fore fisken, behandle den for sykdommer og redusere dødeligheten. Matproduksjonen styrkes og miljøskadene reduseres. Rapporten påpeker at teknologien fortsatt er i et tidlig stadium, og vi trenger større kunnskap om havets økosystemer.
Smarte materialer kan være et annet satsingsområde. Her er det snakk om å endre materialenes egenskaper, for eksempel på nano-nivå. Det handler om alt fra gjenbrukbar plast til medisinsk behandling. Vi omgir oss med et stadig økende antall intelligente sensorer. I dag kommuniserer disse gjennom elektriske sensorer, som er relativt energikrevende. Optisk kommunikasjon vil redusere energibehovet og øke bruk av sensorer i matvarer samt til bedret helse og miljø.
Hele rapporten Future technology for prosperity. Horizon scanning by Europe's technology leaders: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/research_and_innovation/ki-03-19-551-en-n.pdf
Nøkkelord
Kontakter
Vivill VinsryggPressekontakt
Tel:95 700 450vv@forskningsradet.noOm Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom