EU forbyr bruk av blyhagl i våtmark

EU-kommisjonen har vedtatt endringer i EUs kjemikalieregelverk REACH om bruk av blyhagl. Endringene innebærer at bruk av blyhagl vil bli forbudt i og i nærheten av våtmark. Forbudet gjelder bruk av blyhagl både til jakt og på skytebaner.
Som følge av den nye forordningen og våre EØS-rettslige forpliktelser må dagens nasjonale regelverk for bruk av blyhagl endres slik at det blir som i resten av EU/EØS-området. REACH-regelverket gjelder i Norge gjennom EØS-avtalen.
I EU vil forbudet vil gjelde fra 15. februar 2023. Vi tar sikte på at forbudet også vil gjelde i Norge fra samme dato.
Mye av dagens jakt blir berørt
Ved jakt og felling er det i Norge i dag ikke tillatt å bruke blyhagl med unntak av jakt på en rekke arter som hovedsakelig ikke lever i våtmark. For skytebaner vil det nåværende norske forbudet mot bruk av blyhagl i produktforskriften fortsatt gjelde.
Innretningen på det nye EU-forbudet er annerledes enn forbudet i Norge i dag. Forbudet går fra regulering av arter til regulering i våtmark. Konsekvensen av dette er at forbudet blir strengere enn dagens regulering. Definisjonen av våtmark i EU-regelverket er den samme som i Ramsar-konvensjonen (Våtmarkskonvensjonen).
I Norge var det et totalforbud mot bruk av blyhagl fram til 2015, hvor dette ble opphevet. Basert på importtall ser det ut til at mange fortsatte å bruke blyfri ammunisjon selv om totalforbudet ble opphevet. For mange vil endringene av regelverket derfor ikke medføre endringer i forhold til dagens praksis.
Ramsar-konvensjonen definerer våtmark som et område med myr, torvmyr eller vann, naturlig eller kunstig, permanent eller midlertidig, med stillestående eller strømmende ferskvann, saltvann eller brakkvann. Områder med marint vann med en dybde som ikke overstiger seks meter ved lavvann er også inkludert i definisjonen.
Store konsekvenser ved bruk av blyhagl
Bly har mange alvorlige helseeffekter for mennesker og dyr. En streng regulering av blyammunisjon er i tråd med tilgjengelig kunnskap om skadevirkningene.
Ifølge det europeiske kjemikaliebyrået Echa slippes det ut store mengder bly i og utenfor våtmark i EU, som følge av jakt. I tillegg brukes mellom 10 og 20 tusen tonn bly til sportsskyting årlig.
Dette har store konsekvenser for fuglelivet. Mellom to og tre millioner fugler i EU dør hvert år som følge av blyforgiftning etter inntak av bly. For en liten andefugl kan ett enkelt blyhagl være dødelig.
På høring
Norsk gjennomføring av blyhaglreguleringen sendes nå på høring. Miljødirektoratet foreslår at forordningen gjennomføres i Reach-forskriften § 1.
Nasjonal regulering i forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst § 17 må oppheves. Vi foreslår at det i denne bestemmelsen tas inn en henvisning til blyhaglrestriksjonen i Reach-forskriften. Miljødirektoratet foreslår å beholde forbudet i produktforskriften mot bruk av blyhagl på skytebaner.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom