Etterlyser tiltak mot kjønnsbasert vold i akademia

Av: Vibeke Hoem, Kifinfo
– Denne typen vold pågår akkurat nå mens jeg snakker. Det er ikke et spørsmål om det finnes eller ikke, sa Bondestam, som leder det svenske Genussekretariatet.
Han var en av hovedinnlederne på EU-konferansen Ending gender-based violence in academia, som ble arrangert i slutten av november.
– Ingen flere unnskyldninger
Med mer enn 50 år med forskning på menns vold mot kvinner og kjønnsbasert vold, etterlyste Bondestam handling i sitt hovedinnlegg:
– Nå vet vi omfanget. I tillegg har vi alle historiene som er fortalt av ulike grupper, som for eksempel kvinner og minoriteter, som en del av metoo-bevegelsen, og i praksis helt fra de inntok akademia.
På UniSAFE-konferansen ble det presentert to nye kartlegginger om kjønnsbasert vold i akademia, og våren 2022 lanserte Sverige en rapport om seksuell trakassering i forskningssektoren.
Bondestam viste til historier om alt fra sexistiske kommentarer til fysiske krenkelser og overgrep.
– Derfor har vi ingen flere unnskyldninger for å tie, være passive, uvitende eller til og med tolerante, fortsatte han.
Kjønnsbasert vold har blitt en normalisert del av akademia, mener Sofia Strid, forsker fra Göteborgs universitet. Til tross for at det finnes omfattende lovgivning og politikk på plass for å forebygge kjønnsbasert vold og å beskytte ofrene, mener hun at problemet fortsatt eksisterer, både i samfunnet og i organisasjonene.
– Vi vet at kjønnsbasert vold har en direkte påvirkning på både kvantiteten og kvaliteten av forskning i høyere utdanning. Vi vet også at det driver både studenter og ansatte ut av akademia, sa Strid.
Strid mener kjønnsbasert vold er brudd på menneskerettighetene.
– Denne volden kan være økonomisk, seksuell, psykologisk, fysisk, online og offline, og særegne former som ulovlig spredning av bilder og hevnpornografi. Kjønnsbasert vold er en del av et mye bredere system av dominans, sa hun.
Fredrik Bondestam etterlyser hva som skal til for å få til endringer. I tillegg til å endre perspektiv og se på kjønnsbasert vold på en ny måte, ønsker han også noe mer:
– Vi trenger en endring i tiltakene. La oss gå bort fra passive tiltaksplaner og heller forsøke å være proaktive. Vi må bruke kunnskapen til førstelinjen som jobber direkte med ofre når vi skal utvikle tiltak.
Nøkkelord
Kontakter
Vibeke HoemRådgiver
Tel:99 72 15 33vho@forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
– En drøm er at alle, uansett bakgrunn, kan se seg selv som kjemiker13.6.2025 11:19:54 CEST | Pressemelding
Nye prosjekter ved UiT skal hindre frafall og øke karakterene blant kvinnelige studenter. – Vi vil vise at alle har en plass i realfag, sier prosjektleder.
– Skeive i akademia mangler reell inkludering6.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Mange etterlyser mer kontinuerlig og reell støtte utover symbolhandlinger som de årlige Pride-markeringene, sa Elisabeth L. Engebretsen på Skeivt symposium.
Studiestart: Skal bli velkomstuke fremfor fyllefest5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Universitetet i Bergen tar nye grep for en mer inkluderende studiestart. De vil legge mer vekt på fellesskap og tilhørighet for studentene, og mindre på fyll og fest.
EU utlyser likestillingspris3.6.2025 10:58:27 CEST | Pressemelding
Prisene har blitt delt ut tre ganger før, men så langt uten vinnere fra Norge. Blir det for første gang en norsk vinner i år?
EU skjerper blikket på mangfold i forskning26.5.2025 10:51:46 CEST | Pressemelding
Statistikere og forskere aner en bevegelse mot større mangfold i europeisk statistikk. «She figures» har rapportert om kjønnsbalansen i forskning i over 20 år, og nå er interseksjonalitet på vei inn for alvor. Men det er noen klassiske fallgruver, advarer forsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom