Grønt Punkt Norge

Etterlyser emballasje fra fisk

Del
Det er spesielt to typer metallemballasje som for ofte ender i restavfallet i stedet for å bli kildesortert. Det er aluminiumsformer til fisk og tomme makrellbokser.
FLERE SLIKE: Flere må bli flinkere til å sortere metallemballasje som dette. FOTO: Trond Høines/LOOP
FLERE SLIKE: Flere må bli flinkere til å sortere metallemballasje som dette. FOTO: Trond Høines/LOOP

Mange er flinke til å kildesortere metallemballasje, og forbrukerundersøkelser Kantar gjør for Norsk Metallgjenvinning, viser at 83 prosent av befolkningen sier de kildesorterer metallemballasjen sin. Likevel viser plukkanalyser at det er for mye metallemballasje i restavfallet.

Returselskapet Norsk Metallgjenvinning, som har ansvar for innsamling og gjenvinning av metallemballasje, gjennomfører jevnlig plukkanalyser som viser at folk dessverre ikke alltid er så flinke som de sier i undersøkelser. Analysene viser at det er alt for mange aluminiumsformer fra ovnsbakt fisk og tomme makrellbokser som havner i restavfallet framfor returordningen.

– Vi skulle ønske at flere ble enda flinkere til også å kildesortere denne emballasjen riktig. Makrellboksene og aluminiumsformene er verdifulle for oss, og de er like gode å gjenvinne som annen metallemballasje, sier daglig leder i Norsk Metallgjenvinning Ylva Erbach.

Aluminium er en ettertraktet og verdifull råvare som bør brukes mange ganger. Aluminium har like god kvalitet hver gang den gjenvinnes og kan derfor gjenvinnes i det uendelige.

Slik unngår du matrestene

Ylva Erbach i Norsk Metallgjenvinning tror det er spesielt en grunn til at mange kaster aluminiumsformene i restavfallet.

– Er de brukt til å varme mat i ovnen, kan det ofte være fastbrente matrester som folk synes det er vanskelig å fjerne. Et godt råd fra oss er derfor å sette dem i vann etter bruk, eller legge litt bakepapir under maten før den stekes, sier Erbach.


SÅ ENKELT: Et enkelt bakepapir gjør at det både er lett å få fisken ut, og at formen er fri for rester. FOTO: Grønt Punkt Norge


– Hva er egentlig rent nok når det kommer til metallemballasje?

– Vi pleier å si at er den ren nok for deg, så er den ren nok for oss. Hvis du synes det er greit å ha den noen dager i boksen eller posen du samler tom glass- og metallemballasje i inne, så er den ren nok for at vi kan bruke metallet på nytt, forklarer Erbach.


SERVIETT ELLER BRØD: Bruk gjerne en brukt serviett, eller en brødbit til å få opp de siste makrell i tomat-restene. FOTO: Grønt Punkt Norge

Slik sorterer du riktig

Metallemballasje skal leveres i returordningen for glass- og metallemballasje. Stadig flere kommuner innfører egen dunk hjemme, noe som har økt innsamlingsmengdene. I kommunene som fortsatt har returpunkter så er disse ofte plassert utenfor butikker, på parkeringsplassen til leilighetsbygg og andre sentrale steder. Er du usikker på hvor det nærmeste returpunktet ditt er, så sjekk sortere.no.

Når metallemballasjen er samlet inn sammen med glassemballasjen, fraktes det til et stort moderne sorteringsanlegg på Øra i Fredrikstad. Her blir stål, blikk og aluminium sortert fra glasset. Deretter blir de forskjellige metalltypene smeltet ned og brukt til produksjon av nye produkter.

Fakta om aluminium:

  • Aluminium produseres av bauksitt.
  • Bauksitt er en jordart som finnes i varmt klima og det finnes derfor mest av dette i Afrika, deretter Australia og Sør-Amerika.
  • Aluminium er som andre grunnstoff en ikke-fornybar råvare. Utvinning av aluminium fra bauksitt er meget energikrevende. Men når den gjenvinnes så behøves bare 5 prosent av energien i forhold til å utvinne fra bauksitt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

FLERE SLIKE: Flere må bli flinkere til å sortere metallemballasje som dette. FOTO: Trond Høines/LOOP
FLERE SLIKE: Flere må bli flinkere til å sortere metallemballasje som dette. FOTO: Trond Høines/LOOP
Last ned bilde
TIPS: Slik unngår du at maten brenner seg fast i formen. FOTO: Grønt Punkt Norge
TIPS: Slik unngår du at maten brenner seg fast i formen. FOTO: Grønt Punkt Norge
Last ned bilde
SERVIETT ELLER BRØD: Bruk gjerne en brukt serviett, eller en brødbit til å få opp de siste makrell i tomat-restene. FOTO: Grønt Punkt Norge
SERVIETT ELLER BRØD: Bruk gjerne en brukt serviett, eller en brødbit til å få opp de siste makrell i tomat-restene. FOTO: Grønt Punkt Norge
Last ned bilde

Om Grønt Punkt Norge

Grønt Punkt Norge
Grønt Punkt Norge
Karenslyst Alle 9A
0212 Oslo

22 12 15 00http://www.grontpunkt.no

Norsk Metallgjenvinning AS

Norsk Metallgjenvinning AS er et non-profit returselskap for innsamling og gjenvinning av metallemballasje. Norsk Metallgjenvinning ble etablert i 1995 og er en av de fem returselskapene for emballasje som eier Grønt Punkt Norge.

Følg pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye