Vestre

Etter en engelsk prins følger en norsk møbelprodusent

Del

TED Countdown samler millioner av tilhørere for en bedre og grønnere verden. Det digitale eventet ble åpnet med foredrag av blant annet Prince William og Al Gore. I natt holdt Jan Christian Vestre, administrerende direktør i Vestre, en TEDxTalk om hvordan man redder verden med en benk og en fabrikk.

– Det er stort at verdens øyne i natt var rettet mot Vestre. De menneskeskapte klimaendringene er vår tids største utfordring. Jeg mener veldig sterkt at alle kan redde verden, litt. Hvor bærekraftige vi er, det er et resultat av de valgene vi tar, sier Jan Christian Vestre, som vil inspirere flere bedrifter til å ta del i det grønne skiftet.

I natt gikk det digitale arrangementet TEDxGreenStreet av stabelen med publikum fra hele verden. Dette er del av en rekke arrangementer under TED sin Countdown: To a better future som hadde startskudd lørdag. Hensikten er å skape et globalt initiativ for å akselerere løsninger for klimakrisen, og omgjøre ideer til praksis.

Hvordan redder en benk verden?

Blant vår tids største utfordringer er polarisering av samfunnet og klimaendringene, noe Vestre har stort fokus på og som henger sammen da løsningen på klimaendringene krever et samlet verdenssamfunn.

– Vi tror at det å skape omsorgsfulle møteplasser er det beste tiltaket for å forhindre polarisering av samfunnet og unngå fiendskap og konflikter. Så på en måte kan du si at møblene våre har et tydelig sosialt og inkluderende formål, nemlig å bidra til å skape arenaer for hverdagsdemokrati. 

For å hindre at klimaendringene gjør ytterligere skade på naturen og biomangfoldet vektlegger Vestre tre punkter som kan gjøre en forskjell.

– For det første må vi akselerere skiftet til fornybar energi. For det andre må vi få slutt på bruk-og-kast-samfunnet, vi må lage produkter som varer en livstid. Og til sist, vi må slutte å strebe etter stadig nye produkter, trenger vi virkelig et nytt møbel hvert eneste år?

Verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk

Nå bygger Vestre verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk på Magnor. Fabrikken som oppnår den høyeste miljøklassifiseringen «BREEAM Outstanding» er designet av Bjarke Ingels Group, og vil være den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Fabrikken vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon. 

– Når vi nå bygger The Plus, så viser det at Vestre og skandinavisk industri kan ta i bruk banebrytende teknologi for å produsere grønnere og raskere enn noen gang før. På den måten sikrer vi vår globale konkurransekraft, sier Vestre.

Investeringen er på nærmere 300 millioner kroner og det planlegges at bygget skal stå ferdig allerede høsten 2021. Helelektrisk Tesla-trailere skal gå mellom dagens fabrikk i Torsby i Sverige og den nye på Magnor i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Stine Grøndahl SessengPressekontakt for Vestre

+4795741518

Bilder

Om Vestre

Vestre
Vestre
Drammensveien 44A
0271 Oslo

https://vestre.com/no/

Om Vestre

 • Vestre er en norsk produsent av bymøbler etablert i 1947
 • Samarbeider med et trettitalls skandinaviske formgivere og har mottatt en lang rekke designutmerkelser
 • Selskapet har all sin produksjon i Skandinavia, basert på fornybar energi, og bruker kortreiste og miljøvennlige materialer
 • Daglig leder Jan Christian Vestre tok over familiebedriften 25 år gammel og er kåret til Norges beste vekstskaper/EY Entrepreneur Of The Year
 • Vestre har blant annet møblert Aker Brygge i Oslo, Times Square i New York, Forum Des Halles i Paris og King’s Cross i London
 • Bygger verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus, på Magnor 

The Plus

 • Verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk plassert på Magnor i Innlandet i Norge
 • Planlagt ferdigstillelse høsten 2021
 • Den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår
 • The Plus reduserer klimagassutslippene med minst 50 % sammenlignet med en tilsvarende konvensjonell fabrikk og er dermed «Paris proof»
 • «BREEAM Outstanding» (Nordens første industribygg som oppnår aller høyeste miljøklassifisering, blant annet ved bruk av norsk massivtre og utslippsfri byggeplass)
 • 50 000 kWt fornybar energiproduksjon og gjenbruk av 90-95 % av prosessvannet
 • Inkluderer besøkssenter og 300 mål kultur- og opplevelsespark 
 • Vestre Experience Center skal ta imot skoleklasser – inspirere flere til det grønne skiftet
 • Vil skape 30-70 nye arbeidsplasser – og være et utstillingsvindu for inkluderende arbeidsliv
 • Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, Enova og Eidskog kommune