Etablerer resirkuleringsanlegg for plast i flyktningleir i Etiopia.
I flyktningleiren Melkadida i Etiopia samler det seg hver måned flere tonn med plastsøppel. NGI leder et prosjekt hvor et resirkuleringsanlegg skal sørge for at søppelet blir omgjort til produkter som kan selges på det lokale markedet.

– Resirkuleringsanlegget vil både redusere plastforsøpling i nærmiljøet og skape arbeidsplasser, sier prosjektleder Cathrine Eckbo, som har vært sentral i prosjektet siden starten i 2018.
Da inngikk Ingeniører Uten Grenser (IUG) et samarbeid med FNs høykommisær for flyktninger, UNHCR, for å finne løsninger.
– 200 000 flyktninger generer enorme mengder med plastsøppel, og i Melkadida finnes det ikke et søppelsystem. Søppelet brennes ofte på åpen gaten, noe som er skadelig både for helse og miljø. Vi kom fram til at den beste måten vi kunne bidra til å løse utfordringen, var å etablere et resirkuleringsanlegg, sier Eckbo.
Se film Trash into cast 2019 status
Løsninger tilpasset lokale behov og muligheter
I 2019 fikk NGI midler fra Handelens Miljøfond til å videreutvikle prosjektet i samarbeid med IUG, UNHCR og den Norge Flyktninghjelpen.
– Sammen med lokalbefolkningen fant vi ut at vi måtte etablere et system for å samle inn, sortere og vaske plastavfallet. Og vi ønsket å lage en rentbrennende pyrolyseovn som kan bruke avfall som energikilde og smelte plast av høy kvalitet slik at plasten kan bli resirkulert, sier Eckbo.
Både pyrolyseovner og vaskeanlegg for plast er det mulig å kjøpe ferdig. Men ville det fungere i ett av verdens fattigste og mest avsidesliggende områder?
– I stedet for å kjøpe inn et ferdig anlegg, jobber vi fram løsninger som både flyktningene og den lokale befolkningen selv kan sette opp og drifte, sier Eckbo.
Når plasten skal kuttes opp, er det derfor en gammel tråsykkel og muskelkraft som gjør oppgaven framfor ustabil og vanskelig tilgjengelig elektrisitet.
– Melkadida ligger i et ørkenlandskap, på grensen til Somalia. Her er for eksempel vann en svært begrenset ressurs. Løsningen vi lager for å rengjøre plasten må derfor bruke så lite vann som mulig, og vannet må kunne gjenbrukes, forklarer Eckbo.
Bygging og testing av pyrolyseovn
Den største utfordringen i prosjektet så langt, har vært med enkle verktøy å bygge en godt fungerende pyrolyseovn av materialer som er tilgjengelig i leiren.
– Vi var på feltarbeid i Etiopia i januar 2020, men så kom Covid 19. Da flyttet vi prosjektet til Oslo, sier Eckbo.
Sammen med Human Brights og IUG er tiden blitt brukt til å bygge en prototype pyrolyseovn ved NGIs lokaler i Oslo og etablere prosedyrer for bruk.
– Selv om pandemien har gjort at vi ikke har kunnet reise til Etiopia som planlagt, har vi brukt tiden godt og videreutviklet og testet et resirkuleringsanlegg som vi mener vil fungere lokalt, sier Eckbo.
Å teste ovnen i Oslo på vinterstid gir imidlertid helt andre forhold enn i Melkadida med brennende sol og høye temperaturer.
– Når det blir mulig, ser vi derfor fram til å kunne teste videre i Melkadida.
Se film Building and testing pyrolysis technology
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine EckboSeniorrådgiver bærekraftige geoløsningerNGI
cathrine.eckbo@ngi.noBilder
Lenker
Om NGI
NGI er et uavhengig internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag. Vi er Norges ledende geotekniske fagmiljø og jobber innen områdene Bygg, anlegg og samferdsel, Miljøteknologi, Offshore energi og Naturfare. Vår kunnskap om bærekraftige løsninger og teknologi er viktig for å sikre at vi bygger samfunnet vårt på sikker grunn.
Følg saker fra NGI
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NGI
Vi mangler geoteknikere og ingeniørgeologer13.4.2021 15:55:49 CEST | Pressemelding
Er du glad i realfag? Trives du med utfordringer og en variert arbeidshverdag som tar i bruk ny teknologi? Er det viktig for deg at jobben din er nyttig for samfunnet? Da bør du vurdere studier i geoteknikk eller ingeniørgeologi. Her er sjansene for å få jobb meget gode, og utviklingsmulighetene er mange.
Et perfekt skred for læring13.4.2021 12:31:55 CEST | Pressemelding
Det er 12 år siden sist snøskredforskere ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjennomførte et vellykket fullskala snøskredforsøk. Søndag 11. april klarte de det.
Millioner til prosjekt for å fjerne all plast fra matavfallsbasert biogjødsel17.3.2021 12:12:27 CET | Aktuelt
Regionalt forskningsfond Vestfold og Telemark har gitt Reklima AS på Sem 2,4 millioner kroner for å finne ut hvordan plastrester kan fjernes effektivt fra biogjødsel laget av matavfall. NGI - Norges Geotekniske Insitutt er én av prosjektpartnerne.
Skal bedre internasjonal håndtering av plastavfall4.2.2021 15:21:11 CET | Aktuelt
Sammen med Strømmestiftelsen skal Norges Geotekniske Institutt (NGI) og midler fra Handelens Miljøfond bidra til å løse en av de største utfordringene verden står ovenfor; internasjonal håndtering av kraftig økende plastavfall.
Mange NGI-bidrag på Nordisk GeoteknikerMøte15.1.2021 16:57:31 CET | Aktuelt
NGM2020 - Nordisk GeoteknikerMøte ble utsatt og holdes virtuelt via nettet 18-19 januar. Det er den finske geotekniske foreningen som står ansvarlig for arrangementet. NGIs Jean-Sebastien L'Heureux skal holde et av to key-note foredrag på åpningssesjonen.
NGIs rolle i å kontrollere utførelse av sikringstiltakene i Nystulia8.1.2021 15:20:29 CET | Pressemelding
NGI har, etter det vi vet nå, ikke hatt det formelle ansvaret for å kontrollere utførelse av grunnarbeidene knyttet til sikringstiltakene.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom