Ringnes

Et steg i riktig retning for å stanse handelslekkasjen til Sverige

Del

I dag ble det klart at Frp og regjeringen har kommet til enighet om å redusere avgiftsnivået på en rekke grensehandelsutsatte varer i neste års statsbudsjett. - Godt nytt for både norsk næringsmiddelindustri og statskassen, mener administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed.

Anders Røed,  administrerende direktør i Ringnes AS.
Anders Røed, administrerende direktør i Ringnes AS.

I løpet av det siste tiåret har grensehandelen mer enn doblet seg. I 2019 utgjorde handelslekkasjen til Sverige over 16 milliarder kroner. SSB anslo at det ble gjennomført over 9 millioner dagsturer over grensen. Dette handelsmønsteret representerer en kostnad for norske arbeidsplasser, statskassen og miljøet.

- Summen av avgiftslettelsene som ble presentert vil bidra til å møte grensehandelen som over tid har kommet opp på et unormalt høyt nivå. Det vil bidra til å trygge flere arbeidsplasser i norsk næringsmiddelindustri og varehandel, sier administrerende direktør i Ringnes Anders Røed.

NHO anslår at redusert grensehandel kan gi 7800 arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien og varehandelen: 3000 nye arbeidsplasser i industrien og 4800 i detaljhandelen. Selv mener Ringnes-sjefen at de kunne økt bemanningen med over 10 prosent dersom vi opprettholder handelsmønsteret som har etablert seg i forbindelse med de stengte grensene.

Ikke en konflikt mellom arbeidsplasser og folkehelse

Anders Røed advarer mot å fremstille grensehandelsproblematikken som en konflikt mellom folkehelse og arbeidsplasser og viser til erfaringen fra Danmark.

- I Danmark var en av tre øl som ble konsumert kjøpt i Tyskland i 2011. Bred politisk enighet om å få bukt med grensehandelen kombinert med konkrete avgiftslettelser på typiske lokkevarer gjorde at de klarte å halvere handelslekkasjen. Med dette forsvant også mye av hamstringsforbruket som forbindes med grensehandling. I sum så de derfor ikke noen økning i forbruket, forteller Røed.

Bred politisk enighet om å ta tak i handelslekkasjen til Sverige

Med stengte grenser har vi fått en tydeligere forståelse for omfanget av handelslekkasjen til Sverige. Ringnes synes det er svært positivt å se at flere partier nå ser at dette handelsmønsteret har en kostnad. 

- Nå har regjeringspartiene og Frp tatt et viktig første steg. Vår klare oppfatning er at øvrige partier ønsker å bidra konstruktivt i den videre debatten og forplikte seg til konkret politikk i sine partiprogrammer for neste Stortingsperiode. Det kan være et godt utgangspunkt for å møte denne problemstillingen på en klok måte, avslutter Røed.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Anders Røed,  administrerende direktør i Ringnes AS.
Anders Røed, administrerende direktør i Ringnes AS.
Last ned bilde

Om Ringnes

Ringnes
Ringnes
Thorvald Meyersgate 2
0555 Oslo

22 06 95 00http://www.ringnes.no

Ringnes AS er Norges største bryggeriselskap med ca. 900 medarbeidere. Selskapet eies av Carlsberg Group, som er et av verdens ledende bryggerikonsern. Vi leverer øl, brus og vann til hele det norske drikkemarkedet og vi er stolte av våre mange populære merkevarer!

Følg saker fra Ringnes

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Ringnes på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Ringnes

Støtteerklæring til den norske utelivs- og serveringsbransjen17.11.2020 08:17:50 CETKronikk

Utelivs- og serveringsbransjen er en av de bransjene som først møtes av smitteverntiltakene. Men bransjen står bakerst i køen når fellesskapet gjør opp regningen i krisepakkene. Inn i andre bølge med nedstenging er tiden overmoden for å få på plass en kompensasjonsordning som faktisk hjelper bransjen gjennom krisen. Deretter bør de sikres like momsfordeler som resten av sine bransjekollegaer i reiselivsnæringen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom