Virke

Et omslag i byggevarhandelen

Del

Byggevarehandelen falt med 2 prosent i 2. tertial 2022 sammenlignet med 2. tertial 2021.

Aslaug Koksvik, direktør for Virke byggevare.
Aslaug Koksvik, direktør for Virke byggevare.

Byggevarehandelen falt i store deler av landet, og mest i Nordland og Møre og Romsdal. Veksten var høyest i Oslo, mens det var svak oppgang i Rogaland og Innlandet.

Nedgang på 13 prosent 

- Etter noen år med kraftig vekst, ser man nå et fall i omsetningen til byggevarehusene, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel.
I årets andre tertial falt privatmarked i alle fylker, og totalt var nedgangen hele 13 prosent i forhold til 2.tertial 2021.

- Forbrukermarkedet har hatt negative vekstrater siden 3.tertial i fjor, i møte med de rekordhøye omsetningsnivåene under pandemien, sier Koksvik.
I proffmarkedet var vekstratene tosifret gjennom fjoråret og inn i 2022.

Fra årets andre tertial har veksten avtatt til 7,2 prosent, i forhold til 2.terital 2021. Det var positiv vekst i hele landet, med denne var sterkest i Oslo, etterfulgt av Innlandet og Rogaland.
Negativ vekst i 2023

Spår nedgang i byggevarehandelen

Etter at salget i forbrukermarkedet slo alle rekorder i 2020, har proffmarkedet vært vekstdriveren. Økte priser ligger bak mye av veksten det siste halvannet året. Fremover
vil økte renter og svak kjøpekraft ramme byggevarehandelen.
Virke spår at byggevarehandelen faller med 10 prosent i 2023, hvorav privatmarkedet antas å synke med 7 prosent i perioden.

- Det økte rentenivået og en svekkelse av boligmarkedet slår negativt inn for byggevarehandelen. Likevel vil omsetningen trolig ligge høyere enn i årene før pandemien,
avslutter Koksvik.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Aslaug Koksvik, direktør for Virke byggevare.
Aslaug Koksvik, direktør for Virke byggevare.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom