Et godt, men kjedelig valgkampbudsjett for 2017
- Regjeringen gjør mange fornuftige tiltak som reduksjon i formueskatten på arbeidende kapital, reduksjon i selskapsskatten og mer penger til forskning og skatteFunn. Utfordringen er at den økte oljepengebruken smøres tynt utover mange tiltak med gode intensjoner. Jeg savner en tydeligere prioritering og retning for hvordan vi skal skape nye private arbeidsplasser, sier Olaf Thommessen, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.
Bedriftsforbundet er skuffet over manglende reduksjon i formueskatten
Regjeringen foreslår 2,8 milliarder kroner i skatte- og avgiftslettelser for 2017. Den største lettelsen kommer fra reduksjonen av selskapsskatten på 1 prosent. Samtidig fryses reduksjonen i satsen på formueskatten og bunnfradraget heves minimalt. Regjeringen følger derimot opp skatteforliket og kutter verdsettelsen av aksjer og driftsmidler, såkalt arbeidende kapital, til 90 prosent.
Selskapsskatten er en overskuddsskatt som også kommer utenlandske eiere til gode. Formueskatten er en særnorsk skatt på privat norsk eierskap. Jeg skulle ønske at regjeringen senket verdsettelser av aksjer og driftsmidler til 80 prosent. Dette har de dekning for gjennom skatteforliket. Jeg synes økningen i bunnfradraget fra 1,4 til 1,48 er pinlig lav, sier Thommessen
Etterlyser skattefradrag for å investere i bedrifter
I statsbudsjettet for 2016 kom det et anmodningsvedtak fra Stortinget om innføre et skattefradrag for investorer i oppstartsselskaper. Dette følges ikke opp i statsbudsjettet for 2017.
- Bedriftsforbundet er skuffet over at budsjettet ikke foreslår et skattefradrag til investorer som vil investere i norske småbedrifter. Dette hadde vært et godt tiltak for å vri investeringer fra eiendom til bedrifter. I England har man en lignende ordning som kan vise til gode resultater. Hele 1 av 4 kroner som nå investeres i bedrifter og næringsliv er takket være dette fradraget. Her må vi legge vår lit til at Venstre og KrF får gjennomslag for dette gjennom forhandlinger med regjeringen, sier Thommessen.
Bedriftsforbundet frykter at næringslivet må betale for den nye finansskatten
Finansnæringen får ikke redusert selskapsskatt fra 25 til 24 prosent. Bedriftsforbundet er skeptisk til dette og frykter at finansnæringen dytter regningen over på bedriftene.
- Bedriftsforbundet hadde håpet at det kom en merverdiavgift på finansielle tjenester slik at små og mellomstore bedrifter kunne trukket fra momsen. Med forslaget til regjeringen blir det dyrere for våre medlemmer å kjøpe finansielle tjenester enn nødvendig, sier Thommessen.
Kontakter
Andreas StrandskogPressekontakt
Tel:41 90 77 05strandskog@bedriftsforbundet.noOm SMB Norge
SMB Norge har ca. 5 500 medlemmer over hele landet. Våre medlemsbedrifter spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25 000 arbeidsplasser. Vi får stadig nye medlemmer og det styrker vår gjennomslagskraft overfor politikerne.
Følg pressemeldinger fra SMB Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SMB Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SMB Norge
Pressemelding: Den internasjonale dagen for små og mellomstore bedrifter26.6.2025 11:26:44 CEST | Pressemelding
SMB Norge ønsker flere partitopper velkommen når Den internasjonale dagen for små og mellomstore bedrifter markeres.
Pressemelding revidert nasjonalbudsjett 2025: - Utfordrende tider for næringslivet møter liten forståelse15.5.2025 11:03:26 CEST | Pressemelding
Regjeringen setter ny rekord i oljepengebruk i revidert nasjonalbudsjett, men finner likevel ikke rom eller energi til å adressere utfordringene som hverdagsnæringslivet står i, mener SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter.
Bedriftsundersøkelse: 43 prosent ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen14.5.2025 09:19:15 CEST | Pressemelding
I en fersk undersøkelse blant næringslivet I Norge viser at Erna Solberg er den desidert mest foretrukne kandidaten til statsministerposten til stortingsvalget i 2025. Undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SMB Norge, viser at hele 43 prosent av de spurte ønsker Solberg tilbake i statsministerstolen.
- Veldig spesielt at regjeringen ikke vil ha en handelsavtale med USA24.4.2025 11:26:03 CEST | Pressemelding
I forbindelse med at statsministerens og finansministeren skal besøke Presidenten i USA har regjeringen blitt spurt om de ønsker å starte arbeidet med en handelsavtale. Svaret er at regjeringen har ingen planer om å starte et slikt arbeid. SMB Norge reagerer kraftig på regjeringens manglende ønske om å forhandle frem en handelsavtale med USA.
- Hvorfor snakker ikke statsministeren om hverdagsnæringslivet?5.2.2025 13:23:32 CET | Pressemelding
Statsministeren har lagt frem sine endringer i regjeringen, og lagt frem sine prioriterte saker ovenfor Stortinget om hva han og regjeringen skal prioritere de månedene som er igjen før valget i september. SMB Norge stiller ett stort spørsmålstegn ved hvorfor statsministeren ikke vil snakke om bedriftene og konkrete løsninger for å bedre rammevilkårene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom