Et fossilfritt energisystem trenger mer effekt
Overgangen til et fossilfritt energisystem krever en rekke endringer. En stadig større andel av energiforbruket vil dekkes av uregulerbare kraftkilder som vind og sol. Når produksjonen av kraft varierer mer, må også forbruket bli mer fleksibelt. Samtidig krever det tilgang på mer regulerbar effekt for å sikre kraft når det er behov.
-Et fossilfritt energisystem er mulig, og ingen land er bedre rustet til denne fremtiden enn Norge. Samtidig vil endringene i kraftsystemet også gi oss noen utfordringer. I et nytt notat har vi gått gjennom hva dette kan bety, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.
Statnett har i et eget notat gitt innspill til NVEs arbeid med problemstillinger rundt den norske og nordiske effektbalansen mot 2030. Analysene viser at dette er mulig å få til, selv om knapphet på effekt vil kunne gi kortvarige pristopper i årene som kommer. Mer fleksibilitet i forbruket og økt tilgang på effekt i kraftproduksjonen er viktige tiltak i tiden som kommer.
Norge har effektoverskudd i dag
Tilgangen på effekt handler om kraftsystemets evne til å levere nok kraft også i de timene med høyest forbruk. Norge har på grunn av den regulerbare vannkraften i dag et effektoverskudd også i de mest anstrengte timene, typisk på de kaldeste dagene. Dette er dager og timer hvor forbruket er svært høyt, og hvor solkraft og vindkraft ikke nødvendigvis har høy produksjon.
I Europa vil det i takt med utfasing av fossil kraftproduksjon være behov for en betydelig økt tilgang til batterier og regulerbar kraftproduksjon fra fossilfrie kilder som for eksempel grønn hydrogen. Det norske kraftsystemet er i utgangspunktet godt rustet, selv med et større innslag av uregulerbar kraftproduksjon. Likevel kan det bli kortere perioder med effektutfordringer også her hjemme i fremtiden.
-Vannkraften vil også i fremtiden være viktig for Norge. Studier viser at behov for økt tilgang til mer effekt i stor grad kan møtes gjennom investeringer i eksisterende vannkraftanlegg, sier Gunnar Løvås i Statnett. Det er viktig at eierne av vannkraftverk legger til rette for dette. Samtidig bør vi også i Norge tenke på hvilken rolle grønn hydrogen kan spille for å dekke effektbehovet, understreker Løvås.
Betydelig økning i kraftforbruk
Kraftforbruket i Norge vil øke betydelig i årene som kommer, både som følge av industriutvikling og omleggingen til fornybar energi i stadig flere områder av samfunnet. Mye av den nye fornybare kraftproduksjonen som blir bygget er vind- og solkraft. Det kan være både vindstille og overskyet på kalde vinterdager, og vi kan derfor ikke legge til grunn at denne produksjonskapasiteten vil bidra når det trengs mest.
Statnetts analyser understreker også viktigheten av at kraftforbruket blir mer fleksibelt, samtidig som energieffektiviseringstiltak vil sikre bedre utnyttelse av energien.
- Mye av det nye forbruket som kommer må være mer fleksibelt enn det vi ser i dag. Med økt variasjon i kraftprisen forventer vi at nytt kraftforbruk tilpasser seg, slik at forbruket kan reduseres når prisen er høy. Samtidig utvikler vi nye markeder og ulike virkemidler for å sikre at vi kan regulere kraftsystemet slik at vi til enhver tid har balanse mellom forbruk og produksjon. Det er en viktig oppgave for Statnett å legge til rette for dette, sier konserndirektør Løvås.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon Smith-Isaksen HoldhusSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+ 47 906 83 887hakon.holdhus@Statnett.noBilder

Dokumenter
Om Statnett
Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2 000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.
Følg pressemeldinger fra Statnett
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statnett
Netto kraftimport og rekordhøye flaskehalsinntekter10.5.2022 14:45:18 CEST | Pressemelding
Økt importkapasitet fra Sverige mot Østlandet medførte at Sør-Norge hadde netto kraftimport i april måned. Så langt i 2022 nærmer flaskehalsinntektene seg seks milliarder kroner.
Nye kabler utgjør kun rundt 10% av de høye strømprisene17.3.2022 10:00:00 CET | Pressemelding
Prisvirkningen av de to nye strømkablene til Tyskland og England utgjør rundt 10 prosent av de uvanlig høye strømprisene siden høsten 2021. Strømprisene i Sør-Norge ville vært rekordhøye også uten disse kablene.
Lønnsom tilknytning av havvind17.3.2022 10:00:00 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Statnett viser at tilknytning av neste fase havvind i Sørlige Nordsjø II vil være lønnsom å knytte til nettet i Norge, både med en direkte kobling til Norge og en hybrid tilknytning som knytter den til flere land. Havvind vil gi økt kraftimport til Norge med radial og hybrid tilkobling.
Statnett: Fire milliarder til norske strømbrukere21.2.2022 10:28:22 CET | Pressemelding
Uvanlig høye inntekter gjør at Statnett setter forbrukstariffen til null fra første april og ut året. Dette betyr at norske strømbrukere og industri får nærmere fire milliarder i redusert nettleie i 2022.
Lav magasinfylling, fortsatt trygg forsyning18.1.2022 09:00:00 CET | Pressemelding
Fyllingsgraden i kraftmagasinene er lavere enn vanlig, men Statnett vurderer fortsatt at tilgangen på kraft er trygg gjennom vinteren.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom