Thon Eiendom

Et “annerledes” år for Olav Thon Gruppens kjøpesentre

Del

I 2020 omsatte Olav Thon Gruppens norske kjøpesentre for 64,9 milliarder kroner. Perioden fra mars til juni opplevde sentrene nedgang på grunn av koronapandemien.

Konsernsjef Olav Thon. Foto: Gry Traaen
Konsernsjef Olav Thon. Foto: Gry Traaen

2020 var et unormalt år med store svingninger på grunn av koronapandemien. Perioden fra mars til juni var vanskelig for norsk varehandel. Fra midten av juni bedret det seg, men mest innen bransjene mat og drikke, hus og hjem. Store deler av detaljhandelen sliter fortsatt, spesielt klesbutikker, skobutikker, kaféer og underholdningsaktører. Kjøpesentrenes smitteverntiltak, samt at nordmenn ferierte i eget land bidro til en opptur i juli og utover høsten. Totalt fikk våre norske sentre en omsetningsvekst på 5 % i 2020 sammenlignet med 2019. Det er viktig å presisere at denne veksten er drevet av økningen innen enkelte bransjer med dagligvare og vinmonopol på topp. I juli økte omsetningen innen mat og drikke med over 34 %, og dette segmentet hadde også stor omsetning inn mot jul og nyttår.

Hovedfokus på smittevern
Olav Thon Gruppen eiet og forvaltet 79 kjøpesentre i Norge og 11 kjøpesentre i Sverige i 2020.

I mars måned var våre sentre raskt ute med smitteverntiltak og tilpasning av markedskampanjer som sørget for trygg handel. Vi er imponert over alle våre leietagere og ansatte på sentrene som virkelig har stått på i en krevende periode for å skape trygge og gode handleopplevelser. Sikkerhet, smittevern og rask respons på nasjonale og lokale tiltak har vært hovedfokuset vårt siden pandemien brøt ut.

Det er klart at både nasjonale og lokale koronatiltak har påvirket besøkstallene og omsetningen for en del aktører. Kaféer/restauranter og klær og sko opplevde en stor nedgang i 2020. Vi ser også at konkurransen fra netthandel har økt kraftig i koronaperioden.

Lokal handel
Det er spesielt de mindre kjøpesentrene som har gjort det best, hvor andelen av omsetning fra dagligvare naturlig nok er størst. Mange har ønsket å handle lokalt for å støtte sitt nærsenter og bevare arbeidsplasser. Hjemmekontor og reiserestriksjoner førte til mer nærhandel. Vi ser også at kategoriene hus og hjem og elektronikk har hatt god omsetning. Østlandsområdet har hatt størst økning, og sentre i bykjerner som Bergen og Oslo har lidd store omsetningstap som følge av strenge koronarestriksjoner.

Se omsetningsrapport vedlagt

Merknader:

*Triaden Lørenskog Storsenter, Amfi Florø og Amfi Finnsnes har vært under ombygging i 2020.

*AMFI Nesttun registrerte omsetning på butikker på gågateplan i 2020, men ikke i 2019.

*2020 hadde 2 handledager mer enn 2019.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Konsernsjef Olav Thon. Foto: Gry Traaen
Konsernsjef Olav Thon. Foto: Gry Traaen
Last ned bilde

Dokumenter

Om Thon Eiendom

Thon Eiendom
Thon Eiendom
Stenersgata 2A
0184 Oslo

+47 23 08 00 00http://www.thoneiendom.no

Thon Eiendom er eiendomsdivisjonen i Olav Thon Gruppen, som eies av Olav Thon Stiftelsen. Divisjonen består av bolig, kjøpesenter og næringseiendom. Olav Thon Gruppen eier ca. 500 eiendommer i Norge og utlandet, og eier/forvalter 94 kjøpesentre i Norge og Sverige.

Følg pressemeldinger fra Thon Eiendom

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Thon Eiendom på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Thon Eiendom

Thon Eiendom lanserer Skårerløkka Premium9.4.2021 09:00:00 CEST | Pressemelding

– Vi har lenge hatt et ønske om å gi våre boligkjøpere noe ekstra i et boligprosjekt. I prosjekteringen av Skårerløkka salgstrinn 2, har vi derfor brukt tid på å fremme ekstra kvaliteter for beboerne. Samtidig har vi benyttet mulighetene som finnes i konsernet og fått inkludert ekstra fordeler fra flere av forretningsområdene våre. Derfor har vi valgt å kalle salgstrinn 2 for Skårerløkka Premium, sier direktør for boligsalg Tonje Marie Haugbro.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom