Fri Flyt

Erobrer Frankrike med ellevill historisk roman

Del

I over 100 år har «Touren» vært verdens mest kjente sykkelritt. Livet på landeveien har ikke alltid vært like glamorøst som i dag. Hvordan var det egentlig i Tour de France i 1919, da røyken fra en verdenskrig knapt hadde lagt seg? Geir Stian Ulstein har skrevet en forrykende roman om fem nordmenn som motvillig blir med på sirkuset.

Slik så Tour De France ut som i 1919
Slik så Tour De France ut som i 1919

Året er 1919. Frankrike, ja nesten hele Europa, ligger ødelagt etter den verste krigen verden hadde sett. Redaktøren av tidsskriftet L’auto bestemmer seg for å gjenreise Tour De France – og med det hele nasjonen France.

Historien viste at denne mannen, Henri Desgrange, skulle langt på vei lykkes med prosjektet. Det var i mellomkrigstiden at rittets popularitet virkelig vokste, løftet frem av en  generasjon ryttere som kjempet med alle midler om etappeseirene.

 – Rittet på denne tiden var noe helt annet. Det er utrolig fascinerende å forsøke å nærme seg idrett slik det var for hundre år siden, da deltagerne i Tour de France var mer gladiatorer enn idrettsmenn, sier Geir Stian Ulstein.

Fra virkeligheten - nesten

De aller fleste karakterene i boka har virkelig levd på ekte. Den ovennevnte Desgrange såvel som tidlige sykkellegender som Henri Pélissier og Tour-vinner i 1920 Philippe Thys er med – innimellom fem nordmenn som på burlesk vis forviller seg til startstreken på knæsj turkise Bianchi-sykler.

 – Romanen ble til i etterkant av sykkelboken Drømmenes fjell (Spartacus 2015). I møtet med gode anmeldelser og mye oppmerksomhet fikk jeg behov for å skrive noe ganske annet, forteller Ulstein.

– Jeg ville skrive noe som var utenfor alle tankebaner, fullt av galgenhumor og farget av krig. I Tour de France 1919 fant jeg hva jeg lette etter. Med førsteutkastet ferdig klarte jeg likevel ikke å unngå å beholde mye av det som virkelig hendte i dette rittet. Heldigvis for meg og boka er det så sprøtt, at det egentlig er utenfor enhver fantasi. Det var tross alt et ritt der de brukte doping etter mantraet: Prøv alt, i tilfelle noe virker. Og de syklet gjennom skyttergravsområdene fra den nylig avsluttede krigen.

Blant deltagerne dukker også fem nordmenn opp. Disse fem tidligere soldatene har hver sin historie og blir tilfeldigvis også med i rittet, som hovedpersonene i boka.

 – Å inkludere nordmenn i Tour de France 1919 er selvfølgelig et litterært grep, men det er ikke helt tatt ut av luften. Det deltok nordmenn i ulike avdelinger på begge sider under første verdenskrig. Veteraner fra krigen deltok i Tour de France, ikke alltid med rett evne. I romanen får leseren møte Kristoff, Hushovd og Boasson Hagens forgjengere, men de har litt andre motivasjoner og hjelpemidler enn våre norske sykkelhelter har hatt.

Historiker og sykkelentusiast

Geir Stian Ulstein er utdannet historiker og skriver skjønn- og dokumentarlitteratur. Sykkelsporten har han tatt med seg fra ungdommen inn i arbeidet med bøker, først som meditasjonsform mellom skriveøkter, men etter hvert til de kritikerroste essaybøkene Bakker og Berg, Monumentene og Drømmenes fjell. Tidligere i år var han aktuell med Selvforsvar mot kreft (Spartacus 2019, sammen med dr. Øyvind Torp) – en bemerkelsesverdig bok om å vinne umulige kamper. I fjor høst høstet boken hans Tysklandsbrigaden – til fiendeland for freden (Spartacus 2018) masse oppmerksomhet, og var en av de mest solgte historiebøkene.

 – Jeg lar meg inspirere av spontane ideer, og utfordringen av å sette dem ut i virkeligheten. Ideen om fem norske deltagere i krigsutgaven av Tour de France har jeg jobbet med i fire år. Som alle prosjektene mine er det grundig research som ligger til grunn, men her har jeg i tillegg fått løpe fritt med galgenhumor.

Dette er en bok med bred appell, ikke bare for sykkel-folket. Humoren sitter løst der nordmennene ledes gjennom Frankrike. Som historiker har Geir Stian Ulstein brukt mye tid på å dokumentere historiske og politiske forhold og grave i biografier og obskure kilder. Det har det blitt en spennende bok av!

Romandebut for Fri Flyt

– Fri Flyt forlag gir ut flest tur- og guidebøker, men også essaybøker, kokebøker og biografier, blant annet. Geir Stian Ulstein er en ambisiøs skjønnlitterær forfatter, og vi er veldig stolte av at han valgte oss til den denne utgivelsen. Det betyr at Fri Flyt nå kommer med vår første roman, sier forlagssjef Erlend Sande.

Det er en unik bok, med et perspektiv som faller litt bortenfor de fleste samtidsromaner. Handlingen utspiller seg i en sykkelbransje med litt friere tøyler enn i dag, i et landskap hinsides dagens trygge rammer. Her er det noe for historie- og krigsfans, sykkelentusiaster og mange andre typer lesere.

– Boken er annerledes, morsom og byr på mange overraskelser underveis. Det er derfor vi har satset på denne romanen. Vi vet at mange syklister er levende opptatt av kulturen, mytene og historien som tilhører sporten, så vi tror mange vil sette pris på dette, forteller Sande.

Slippfest på sykkelbaren Peloton

Boken er tilgjengelig fra forlaget den 16. mai, og kan bestilles allerede nå på denne nettsiden.

Selve slippfesten avholdes på Peloton i Oslo den 23. mai klokken 20. Event på Facebook finner du her.

På slippfesten kommer Arild Eriksen, sykkelkommentator på NRK, for å snakke om touren, sykkelsporten og historien sammen med forfatter Geir Stian Ulstein. I tillegg kommer forfatter og sports-folklorist Thor Gotaas for å snakke om det historiske og kulturelle. Det er en flott line-up, og alle er velkommen til festen som varer utover kvelden.

Ønsker du å anmelde boken? Ta kontakt på adam@friflyt.no eller ring telefon 97 65 40 25 for å ordne anmelder-eksemplar

Nøkkelord

Kontakter

Adam Tumidajewicz, adam@friflyt.no, 97 65 40 25
Geir Stian Ulstein, gso.ulstein@live.no, 99520763
Erlend Sande, erlend@friflyt.no, 90622099

Bilder

Slik så Tour De France ut som i 1919
Slik så Tour De France ut som i 1919
Last ned bilde
Omslaget på Tour Dø France
Omslaget på Tour Dø France
Last ned bilde
Forfatter Geir Stian Ulstein
Forfatter Geir Stian Ulstein
Last ned bilde
Publikum samlet for Touren for 100 år siden
Publikum samlet for Touren for 100 år siden
Last ned bilde

Lenker

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Tour Dø France er Fri Flyt Forlag sin første skjønnlitterære roman. Forlaget gir ut en rekke forskjellige bøker om ski, klatring, sykling, friluftsliv og alt innimellom. Fri Flyt lager guidebøker, kokebøker, kart, historiebøker og biografier og en hel del innimellom. Se utvalget på friflytbestill.no.

Ønsker du å anmelde boka? Ta kontakt på 97 65 40 25!

Fri Flyt er norges ledende blad om ski- og frikjøring startet i 1998. Fri Flyt AS gir også bladene Terrengsykkel, Landevei, Klatring, UTEmagasinet såvel som bøker og kart.

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom