Grappa Musikkforlag AS

Erlend Viken Trio med fete slåtta

Del

Etter fire års dvale er Erlend Viken Trio tilbake, med en hyllest til tradisjonell slåttemusikk!

Erlend Viken Trio: Sondre Meisfjord, Erlend Viken & Marius Graff. Foto: Sigurd Ytre-Arne.
Erlend Viken Trio: Sondre Meisfjord, Erlend Viken & Marius Graff. Foto: Sigurd Ytre-Arne.

Hør 'Fete slåtta' her 

«En av utfordringene som engasjerer meg mest er å bidra til at uttrykk fra samtiden kan være en naturlig del av en levende slåttespilltradisjon.» - Erlend Viken  

Med hardingfele, el-gitar og kontrabass presenterer Erlend Viken Trio folkemusikk med et lydbilde få har hørt tidligere; basert på norsk tradisjonsmusikk, og med inspirasjon fra improvisasjonsmusikk, ørkenblues og rock. Trioen har spilt konserter i store deler av Europa, og gjennom sine energiske liveopptredener har de skaffet seg mange fans på tvers av sjangergrensene.  

«Årets mest spennende folkemusikkplate!» var lyden av en samlet presse etter debutplata Frie Tøyler i 2014, og Adresseavisen skrev: «Dette er musikk som treffer deg uansett om du er tilhenger av folkemusikk, rock eller blues». På debutalbumet satte Erlend Viken Trio seg fore å gjøre tradisjonsmusikken mer tilgjengelig for et større publikum, med hardtslående, nykomponerte låter i en leken tilnærming.  

Uten å vike fra uttrykket eller målet, kommer de nå med en hyllest til tradisjonell slåttemusikk som Erlend har fra sine læremestre, musikerkollegaer og arkivopptak. Men det er på ingen måte et tradisjonelt lydbilde denne trioen søker. Musikernes sjangerbredde, lekenhet og utforskningstrang gjør at slåttene blir tatt med på reiser de ikke har vært med på før. Folkemusikken ligger nært og integrert i uttrykket. Slåttenes formspråk, tonalitet og rytmiske elementer rendyrkes og utforskes. Utfra dette skapes den unike bandsounden, hvor trioen fortsetter sin utforskning av møtet mellom det faste melodimaterialet og frie rom i musikken. Produsent Olav Torget har bred erfaring fra ulike sjangre, og har vært delaktig i arrangering og utforming av musikken. På flere av sporene bidrar han også som musiker, med det afrikanske instrumentet konting (n’goni). 

«Noe av det jeg liker best med tradisjonsmusikk er at den er sterkt knyttet til sosialt lag og dans. I folkemusikkmiljøer er det kultur for å møtes å spille, synge og danse, uten å ha planlagt noe av musikken på forhånd. Det er en måte å henge ut på. Noen av mine sterkeste musikalske minner er uformelle møter mellom profesjonelle og amatører, folk fra forskjellige sjangre og med instrumentsammensetninger som sjelden - eller aldri er å høre på en konsertscene.» – Erlend Viken

Den nye plata gikk lenge under arbeidstittelen «Gammelt ræl», som av åpenbare grunner ble forkastet. Men i visse kretser er «gammelt ræl» nært beslektet med kjærlighet. I hvert fall i Erlend Vikens verden. Til tross for - eller kanskje helst på bakgrunn av - sin utforskningstrang, er Erlend også i største grad en klassisk folkemusikknerd. Han har gravd i arkivene, finstudert buestrøk, tradisjonsområder og tonalitet, og ikke minst drukket kaffe og lært av læremestre som Håkon Høgemo (Vestlandet) og Tore Bolstad (Valdres). Slåttene på vanlig fele er Oppdalsslåtter som han har lært fra sin far. 

Erlend Viken Trio har tidligere gitt ut albumene Frie tøyler (2014) og Nykomlingen (2017). For debutplata Frie Tøyler mottok de Folkelarmprisen i 2014.  Dagens medlemmer består av ettertraktede musikere som har gjort seg bemerket på mange musikalske arenaer. 

Erlend Viken: hardingfele, fele, oktavfele og vokal 
Marius Graff: el-gitar 
Sondre Meisfjord: kontrabass 
Olav Torget: konting på spor 2, 4 og 9 
Produsent: Olav Torget 

KONSERTER:

30/09: Energimølla, Kongsberg
01/10: Hugnadheim, Torpo
21/10: Rudi Gard, Sør-Fron
22/10: Tante Gerdas Scene, Hamar
27/10: Årestoga, Rauland
29/10: Osafestivalen, Voss
25/11: Folkelarm, Oslo

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Erlend Viken Trio: Sondre Meisfjord, Erlend Viken & Marius Graff. Foto: Sigurd Ytre-Arne.
Erlend Viken Trio: Sondre Meisfjord, Erlend Viken & Marius Graff. Foto: Sigurd Ytre-Arne.
Last ned bilde
Cover: Erlend Viken Trio - "Fete slåtta". Foto: Sigurd Ytre-Arne. Artwork: Rune Mortensen.
Cover: Erlend Viken Trio - "Fete slåtta". Foto: Sigurd Ytre-Arne. Artwork: Rune Mortensen.
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap.

Grappa Musikkforlag har gitt ut over tre tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids and Media om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider også med Norsk Komponistforening om innspilling og utgivelse av norsk samtidsmusikk på lablene Aurora og Hemera og med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom