Er laksen like rød som før?

Fargen på laksefileten er et av de viktigste kvalitetskriteriene, og laks som har mindre og variabel farge nedklassifiseres og gir økonomisk tap for oppdretterne.
− Hvis vi kan finne de viktigste grunnene til dårlig pigmentering i kommersiell lakseproduksjon, kan næringen jobbe mer målrettet med forbedringer i produksjonen, sier Trine Ytrestøyl, som er seniorforsker i Nofima.
Omfanget og utbredelse av dårlig pigmentering både geografisk og i tid er lite dokumentert. Det skal det gjøres noe med i prosjektet «Kunnskapskartlegging pigmentering», som går fram til 2024. Det er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Årsakene kan være mange
Det er en utbredt oppfatning at fargen i filet til norsk oppdrettslaks har blitt dårligere i løpet av de siste ti årene. Samtidig som nivået av pigmentet astaxanthin i filet har sunket, har nivået av astaxanthin i fôret til laks økt i tilvekstfasen i sjø.
Astaxanthin er et pigment som gir den særegne rødfargen til laksefileten, og som tilsettes fôret. Denne rødfargen er nødvendig for at forbrukeren skal akseptere laks som et høykvalitets produkt.
− I samme tidsperiode som problemene med pigmentering har oppstått, har fôrets sammensetning blitt endret, håndtering som følge av problem med lakselus har økt, og det produseres en større settefisk enn tidligere. Alt dette kan påvirke pigmentering, så det er viktig å få opplysninger om produksjonsbetingelser for å kunne peke på mulige årsaker til dårlig pigmentering, forklarer Ytrestøyl.
Inviterer til spørreundersøkelse og seminar
For å få en oversikt over omfang av problemet og utvikling i pigmentering vil det i prosjektet samles inn data fra kommersielle produksjoner så langt tilbake i tid som mulig og fra ulike regioner og land.
Det blir både objektive kvalitetsdata og erfaringer som kan komme fram i intervju og spørreundersøkelser blant næringsaktører. Med den informasjonen vil forskerne kunne avdekke årsakssammenhenger og komme med anbefalinger med tanke på tiltak for å forbedre pigmentering.
Nofima vil også invitere til flere åpne seminarer om pigmentering i løpet av prosjektperioden.
− Vi håper dette prosjektet vil bidra til å øke kompetansen i næringa om pigmentering og hvordan ulike metoder for å måle farge i laksefilet kan gi ulike svar, sier Ytrestøyl.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noTrine YtrestøylForsker
Jeg jobber mye med problemstillinger relatert til ressursutnyttelse og bærekraft i norsk lakseoppdrett. Særlig med tanke på hvordan fôrressursene som brukes i norsk oppdrett utnyttes i produksjon av norsk laks, hvilke råvarer som brukes og hvilke konsekvenser norsk lakseproduksjon har for miljøet i form av utslipp av klimagasser, forbruk av energi og fosfor. Jeg jobber også med problemstillinger omkring miljøstyrt oppdrett i lukkede og semi-lukkede anlegg. Fokusområder her er optimalisering av oppdrettsbetingelser ved produksjon av en laks inntil 1 kg i lukkede/semi-lukkede anlegg, men også hvordan slam fra lukkede anlegg kan utnyttes til biogassproduksjon og som plantegjødsel.
Bilder



Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom