Er disse ungdommene fremtidens geologer?

Det gjenstår å se, men de ti elevene fra programfag VG2 geofag på Hetland videregående skole virket ihvertfall svært interesserte da de tilbrakte deler av en skoledag på Statens vegvesens kontorsted i Bergelandsgata i Stavanger sentrum.
De lærer om skred på skolen nå, og tok selv kontakt for å få kunnskap om hvordan Vegvesenet jobber med temaet. Elevene ønsket informasjon om alt fra kartlegging av skredsoner, til sikringstiltak og praktisk skredarbeid i felt.
Vegvesenet stilte med Rolf Anders Tønder Svensson, som er byggeleder for driftskontrakt Haugesund. Den dekker et stort område, og omfatter blant annet skredutsatte områder langs riksveg 13 i Suldal.
En luftig jobb
Geolog Agnes Haker fra Rogaland fylkeskommune var også med. Hun har tidligere jobbet i Vegvesenet, og ga geofag-elevene et godt innblikk i en geologs varierte og uforutsigbare arbeidshverdag.
«Er du mye i felt» var blant det elevene lurte på.
– Ja, feltarbeid er en viktig del av jobben min. Liker du å være ute, er geolog et fint yrke. Og liker du å klatre, er det heller ikke noen ulempe, sa hun.
I tillegg til eksempler på hvordan skred kan påvirke vegnettet, viste hun også bilde av seg selv hengende 400 meter over bakken.
– Så jeg kan ikke ha høydeskrekk, la hun smilende til.
Elevene lurte på om det er mye rapportskriving i jobben, noe Haker kunne bekrefte.
Ansvar og sikkerhet
På et besøk hos Statens vegvesen får man innblikk ikke bare i fagområder, men også i samfunnsikkerhet, -beredskap og kommandolinjer.
«Er det du som bestemmer når en veg kan stenges eller åpnes? Er det mye ansvar og press å ha en slik jobb, og gjør du slike vurderinger alene»? var også blant spørsmålene elevene hadde.
– Det er ikke så mange som har myndighet til å stenge og åpne veger. Som byggeleder representerer jeg vegeier, og har den muligheten. Men selv om det er jeg som tar den endelige avgjørelsen, gjør jeg det aldri uten at jeg først har rådført meg med og lyttet til geologens faglige anbefalinger, understreket Rolf Anders Tønder Svensson
– Som dere skjønner; geologisk fagkompetanse er uvurderlig viktig for samfunnet. Sikkerhet går alltid først, på alle plan, samtidig som vi også har et tydelig oppdrag om å holde riks- og europavegene åpne så mye som mulig, la han til for å illustrere samarbeidet mellom driftskontrakt, geolog og entreprenør.
– Virker som et spennende yrke
Blant en geologs oppgaver er å grave. Og elevene benyttet virkelig anledningen til å spørre og grave når de fikk møte fagfolk.
Og hvem vet? Kanskje et frø eller to ble sådd denne formiddagen? For når vi snakker med elevene i pauser og etter besøket, har de ikke blitt redde av det geolog og byggeleder kunne fortelle om stor mediepågang og mange telefoner i forbindelse med skredhendelser.
– Det er helt åpenbart en del trykk, men det skremmer oss ikke. Det virker som en spennede og variert jobb med utfordrende arbeidsoppgaver, sier elevene vi snakket med.
Svensson er veldig glad for at geofag på Hetland videregående ønsket å besøke Statens vegvesen.
– Det å møte publikum, og som nå ungdom og neste generasjon potensielle geologer, kanskje til og med hos oss, er en viktig og hyggelig del av vårt samfunnsansvar, sier han.
Nøkkelord
Kontakter
Rolf Anders Tønder SvenssonByggelederStatens vegvesen Drift og vedlikehold
Tel:48027103rolf.anders.tonder.svensson@vegvesen.noLars Olve HesjedalKommunikasjonsrådgiverStatens vegvesen Drift og vedlikehold
Tel:+4795245839lars.olve.hesjedal@vegvesen.noBilder

Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Ekstrabevilgning gir mer asfalt i Nord-Norge og Midt-Norge11.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen har fått 114 millioner kroner ekstra til asfaltering gjennom Revidert nasjonalbudsjett. Pengene er øremerket Nord-Norge og Midt-Norge, og nå er de detaljerte planene for 70 kilometer ekstra asfalt klare.
Fortsetter å luke ut trafikkfarlige kjøretøy9.7.2025 09:52:48 CEST | Pressemelding
- Tilstanden på kjøretøyene som ferdes på veien blir stadig bedre, men kontrollene våre viser at vi fremdeles har en jobb å gjøre for at trafikantene skal være så trygge som mulig.
Mjøsbrua på E6 vil være nattestengt fram til 18. juli8.7.2025 14:48:51 CEST | Pressemelding
Arbeidet i Moelvtunnelen på E6 i Innlandet er forsinket. Dermed vil tunnelen og også Mjøsbrua være nattestengt en ekstra uke.
Parkeringskaos: Innfører strengere regler i Lofoten og på Stegastein4.7.2025 12:20:27 CEST | Pressemelding
Fra midten av juli tester Statens vegvesen ved Nasjonale turistveger om strengere parkeringsregler kan løse flokene med camping og parkering i Lofoten og på Stegastein på Aurlandsfjellet.
Må asfaltere E16 Dysterud–Sandnesmoen også på søndag3.7.2025 13:41:21 CEST | Pressemelding
Asfalteringen på E16 i Sør-Odal er godt i gang, men været har gjort at det også blir asfaltering førstkommende søndag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom