Er det nødvendig å ta MR ved muskel- og skjelettplager?

Flere forskningsartikler viser til at billeddiagnostikk* sjelden gir oss de svarene vi søker ved langvarige muskel- og skjelettplager. Det er faktisk slik at i mange tilfeller kan bilder gi et helt feil inntrykk, sykeliggjør pasienten og kan dermed virke mot sin hensikt. Degenerative forandringer og prolaps er typiske funn i en MR-beskrivelse, men de spiller ofte en mindre rolle enn vi tidligere har trodd. Det er faktisk slik at mange av oss går rundt med for eksempel en prolaps eller en skade på en menisk, uten å ha smerter. Verken prolaps eller skade på menisk trenger å være problematisk i seg selv. Langvarige muskjel- og skjelettplager kan være komplekse, og livsstillsrelaterte faktorer som for eksemplel søvn, stress og aktivitetsnivå spiller trolig en større rolle enn billeddiagnostiske resultater.
Les mer om hvorfor prolaps ikke er farlig
Bilder er et viktig redskap, men sjeldnere enn du skulle tro
Det er viktig for oss å presisere at billeddiagnostikk er et viktig redskap. Vi mener absolutt ikke at vi skal slutte å bruke det, men at vi skal være mer selektive til når vi bruker det. Realiteten er at man alltid finner noe på en MR. Men som nevnt ovenfor, ser vi sjeldent en direkte sammenheng mellom funnene og symptomene hos en betydelig andel av de med muskel- og skjelettplager.
Muntlig gjennomgang er viktig
En muntlig gjennomgang av MR-beskrivelsen er derfor viktig. Fastlegen eller annet helsepersonell, for eksempel en osteopat, burde sette av tid til å forklare deg hva beskrivelsen egentlig sier. En MR-beskrivelse inneholder som oftest mange fremmedord, og dette kan skape usikkerhet og frykt for at noe alvorlig er galt – dette skal vi som helsepersonell sikre at ikke skjer. Derfor er vi opptatt av at du alltid skal få en forklaring av hva de ulike ordene betyr og ikke betyr, slik at du slipper å bli usikker.
Snakk gjerne med en osteopat, vi har god kunnskap om dette. Vi setter av god tid for å hjelpe deg til å forstå MR-beskrivelsen før vi legger opp en plan for videre behandling. Du kan finne din lokale osteopat her: finn din osteopat.
Stol på fagpersoner
Hvis fastlegen din mener det er unødvendig å ta bilde, så bør du lytte til dette. Det vil naturligvis være tilfeller hvor fagpersonen endrer synspunkt etterhvert, og foreslår at det likevel bør tas et bilde. Dette er likevel unntaket, og det må ikke trumfe regelen – for en generell hovedregel er at ved muskel- og skjelettlidelser hvor symptomene kommer gradvis og du ikke har tegn på alvorlig sykdom, er billeddiagnostikk sjelden nødvendig.
*Bildediagnostikk er en samlebetegnelse for medisinsk diagnostisering ved at det tas bilder av kroppen. Eksempler på dette er MR, CT, røntgen og ultralyd.
Kontakter
Kim Andre Brandtzæg
Tel:976 19 558post@brandtzaegosteopati.noTomas CollinLeder av organisasjonen
Styreleder
Bilder

Om Norsk Osteopatforbund
Norsk Osteopatforbund arbeider for å sikre våre medlemmers faglige og politiske interesser. Vi jobber for å styrke osteopatiens posisjon i Norge og internasjonalt, gjennom høy faglig- og yrkesetisk standard. Vi skal utover dette fremme kvalitet i osteopatiutdanningen, samt utvikle faget slik at vi til enhver tid fremmer god folkehelse, og dermed bidra til å løse befolkningens muskel- og skjelettlidelser. Osteopater er autorisert helsepersonell.
Følg pressemeldinger fra Norsk Osteopatforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Osteopatforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Osteopatforbund
Osteopater kan muskel- og skjelettplager4.5.2025 21:11:13 CEST | Pressemelding
Har du vondt i kroppen, er du ikke alene. Muskel- og skjelettplager rammer mange av oss, men det finnes heldigvis mye du kan gjøre selv for å få en lettere hverdag.
Skulderplager, retur til arbeid og idrettsmedisin på agendaen7.4.2025 09:27:01 CEST | Pressemelding
Fredag og lørdag samlet osteopater seg i Oslo til kurs og fagdag med fokus på skulderplager, langvarige smerter og osteopatens rolle innen idrettsmedisin.
Årets første utgave av fagbladet Osteopaten er ute2.4.2025 12:27:03 CEST | Pressemelding
Blant innholdet finner du en reportasje om erfaringene til en nyutdannet kliniker, en oppsummering fra kvinnehelsekonferansen og annet relevant fagstoff for osteopater.
Nordic Osteopathic Congress4.3.2025 11:59:53 CET | Pressemelding
Nordic Osteopathic Alliance har gleden av å ønske velkommen til Reykjavik for den 6. årlige nordiske osteopatikongressen.
Refusjonskutt er et tilbakeskritt for primærhelsetjenesten30.1.2025 14:38:43 CET | Pressemelding
I vårt høringsinnspill på Stortinget tirsdag advarte Norsk Osteopatforbund mot at avvikling av refusjonsordningen for kiropraktortjenester vil svekke helsetilbudet og øke presset på primærhelsetjenesten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom