SINTEF

Equinor og SINTEF inngår strategisk samarbeidsavtale

Del

Equinor og SINTEF er enige om et strategisk samarbeid innenfor fire viktige områder. Områdene er: offshore vind, marine systemer, energisystemer og modellering av disse.

Hywind-konseptet. Illustrasjon: Equinor
Hywind-konseptet. Illustrasjon: Equinor

SINTEF er Equinorstørste samarbeidspartner innen forskning- og teknologiutvikling. Nå har selskapene for første gang inngått en strategisk samarbeidsavtale. Hensikten med avtalen er å legge til rette for at selskapene kan utveksle og videreutvikle ideer, radikale løsninger og samarbeide om prosjekter som kan gi god verdiskapning og bidra til Equinors overgang til et bredt energiselskap.  

- Equinor og SINTEF har en lang historie sammen, men vi må fortsette å se fremover. Med denne avtalen kan vi raskere oppnå resultater i områder som er viktige for det grønne skiftet, sier Sophie Hildebrand, direktør for Forskning og teknologi i Equinor.   

Ett samarbeidsområde er allerede godt i gang. Det er innen havvind, med hovedfokus på flytende vindEquinor har allerede bygget verdens første flytende vindpark, Hywind Scotland og er i gang med å bygge Norges første flytende vindpark, Hywind Tampen. Havvindsamarbeidet mellom Equinor og SINTEF, som strekker seg helt tilbake til den første testen av Hywind-teknologien i havbassenget til SINTEF i 2005,skal bidra til å utvikle teknologi som kan gjøre fremtidige utbygginger billigere og med høyere produksjon og forutsigbarhet. Blant annet vil selskapene se på forankring av turbinene, vedlikehold, kontrollsystem og nettilkobling. 

I tillegg til å forbedre Hywind-konseptet, skal selskapene også se nærmere på andre konsept for flytende vind. 

- Denne avtalen handler om mer enn samarbeid i Norge. Den handler om å styrke vår globale posisjon innen områder der vi i Norge har sterke naturgitte og teknologiske konkurransefortrinn. Norge er en energi- og havnasjon, og i fremtiden kan vi bli en av de største aktørene innen bærekraftig energi fra havet, sier Alexandra Bech Gjørv, Konsernsjef i SINTEF 

De tre andre samarbeidsområdene er:  

  • Marine systemer, som omfatter utfordringer knyttet til marine konstruksjoner, forankring, stigerør og rørledninger, undervannsteknologi, undervannsrobotikk, sikkerhet og miljø.  
  • Energisystemer i tilknytning til utvikling av fornybar energi inkludert metoder for lagring av fornybar energi. 
  • Modellering innenfor områdene nevnte ovenfor. 

Avtalen er på fire år, med mulighet for forlengelse i ytterligere fire år.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hywind-konseptet. Illustrasjon: Equinor
Hywind-konseptet. Illustrasjon: Equinor
Last ned bilde
Testing av Hywind-konseptet hos SINTEF i 2005. Foto: Peder Songedal/Equinor
Testing av Hywind-konseptet hos SINTEF i 2005. Foto: Peder Songedal/Equinor
Last ned bilde
Alexandra Bech Gjørv, Konsernsjef i SINTEF
Alexandra Bech Gjørv, Konsernsjef i SINTEF
Last ned bilde
Sophie Hildebrand, direktør for Forskning og teknologi i Equinor
Sophie Hildebrand, direktør for Forskning og teknologi i Equinor
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

Om Equinor:

Equinor er et bredt, internasjonalt energiselskap med hovedkontor i Norge og med aktivitet i mer enn 30 land. Equinor er verdens største offshore-operatør, den nest største gasseksportør til Europa og vokser raskt innen fornybar energi. Vår ambisjon er å bli verdens mest karboneffektive olje- og gassprodusent, og å være en pådriver for innovasjon på vindkraft til havs.

Om SINTEF:

SINTEF er et bredt, flerfaglig forskningsinstitutt med internasjonalt ledende spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. Vi utfører forskning som FoU-partner for næringsliv og forvaltning og er blant de største instituttene for oppdragsforskning i Europa. 

Følg saker fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom