Universitetet i Bergen (UiB)

Epilepsimedisiner under graviditeten er forbundet med autisme og psykisk utviklingshemming hos barn

Del

Forskere fra Universitetet i Bergen står bak en studie som viser sammenheng mellom bruk av de anfallsforebyggende legemidlene Valproat og Topiramat under graviditeten og autisme og psykisk utviklingshemming hos barnet. Studien inkluderte mer enn fire millioner barn født i Norden.

Kvinner med epilepsi må ofte bruke anfallsforebyggende legemidler under graviditeten for å hindre epileptiske anfall som kan være farlige for mor og barn. Denne studien viser at legemidlene valproat (Orfiril®) og topiramat (Topimax®) er forbundet med økt risiko for autisme og psykisk utviklingshemming. Studien The Nordic register-based study of antiepileptic drugs in Pregnancy (SCAN AED) er den største av sitt slag i verden, og ble startet av forskere fra Bergen i 2017.

I samarbeid med leger og forskere fra Danmark, Finland, Island, Sverige og Folkehelseinstituttet i Oslo har de innhentet helseregisterdata fra barnefødsler i hele Norden mellom 1996 og 2017. Mer enn fire millioner barn er fulgt i gjennomsnitt åtte år etter fødsel. Barn av mødre med epilepsi som brukte valproat eller topiramat under svangerskapet hadde ca. 2 til 4 ganger økt risiko for autisme og psykisk utviklingshemming sammenlignet med barn av dem som ikke hadde brukt legemidler under svangerskapet. Risikoen var høyest for dem med høyest dose. Det ble ikke funnet noen risiko assosiert med de mye brukte legemidlene Lamotrigin og Levetiracetam. 

Det store antallet barn i studien gjorde det også mulig å undersøke risiko forbundet med å bruke ulike kombinasjoner av legemidler. Slik kombinasjonsbehandling kan være nødvendig ved vanskelig behandlbar epilepsi. Resultatene viste at kombinasjonene Lamotrigin og Topiramat samt Karbamazepin og Levetiracetam var forbundet med økt risiko for nevroutviklingsforstyrrelser, mens slik risiko ikke ble sett ved kombinasjonen Levetiracetam og Lamotrigin. 

– Resultatene fra studien er viktige fordi disse legemidlene er brukt for en rekke tilstander som er vanlige i fruktbar alder, som migrene, epilepsi og bipolar lidelse, sier Marte-Helene Bjørk som har ledet studien og er førsteforfatter på artikkelen.

– Kvinner ønsker informasjon om hvilken behandling som er tryggest å bruke i svangerskapet. Våre data viser Valproat og Topiramat er forbundet med økt risiko for alvorlige nevroutviklingsforstyrrelser. Kvinner som kan bli gravide og bruker disse medikamentene bør diskutere med legen sin om det er mulig å bytte til alternativ behandling uten tilsvarende risiko.

Bjørk er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, overlege ved Haukeland Universitetssykehus og leder av Bergen Epilepsy Research Group. 

Les artikkelen:

Marte-Helene Bjørk et al. Association of Prenatal Exposure to Antiseizure Medication with Risk of Autism and Intellectual Disability. JAMA Neurology (31.05.22, DOI: 10.1001/jamaneurol.2022.1269)  

Nøkkelord

Kontakter

Førsteamanuensis, Universitetet i Bergen, Marte-Helene Bjørk - marte.bjork@uib.no – 95 97 67 55

Bilder

Førsteamanuensis Marte-Helene Bjørk
Førsteamanuensis Marte-Helene Bjørk
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom