Enighet med Storbritannia om midlertidig løsning fra nyttår

– Vi er enige om å få på plass en midlertidig løsning. Det er bra. Nå er vi i tett diskusjon med Storbritannia om justeringer i vareavtalen, for å fortsatt unngå toll på industrivarer. Det er likevel viktig at næringslivet er klar over at dette er en begrenset avtale, både når det gjelder omfang og varighet, sier næringsminister Iselin Nybø.
Den midlertidige avtalen bygger på avtalen som Norge og Storbritannia signerte i april 2019, i tilfellet Storbritannia forlot EU uten avtale.
– Dette er viktig for å sørge for at varehandelen mellom oss og Storbritannia kan fortsette fra 1. januar på samme vilkår som i dag. Med dette ivaretar vi våre interesser med en «broløsning» mens vi forhandler videre med fullt tempo for å få en frihandelsavtale på plass så raskt som mulig. Storbritannia er vår største handelspartner etter EU, og vi er enige om behovet for et fortsatt dypt og omfattende samarbeid, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Forhandler for fullt
Selv om frihandelsforhandlingene pågår med full styrke og at partene tar sikte på å avslutte forhandlingene så fort som mulig, gjenstår det mye arbeid før frihandelsavtalen kan tre i kraft. Norge og Storbritannia erkjenner at det ikke er realistisk å ferdigstille en avtale som kan tre i kraft 1. januar 2021, og er derfor enige om å bruke en slik midlertidig løsning på vareområdet.
– Forhandlingene om en ambisiøs og omfattende frihandelsavtale er nå i en intens og krevende fase. Vi er enige med britene om å ha fullt trykk på forhandlingene med sikte på snarest mulig ferdigstilling, sier næringsministeren.
I tillegg til den justerte vareavtalen, vurderes mulige begrensede og midlertidige løsninger på tjeneste- og investeringsområdet.
Bakgrunn
Storbritannia er Norges viktigste handelspartner etter EU. Når Storbritannia trer ut av det indre marked fra og med 1. januar 2020 fører det til at vi mister felles spilleregler, dynamisk utvikling av felles regelverk og den forutsigbarheten og rettsikkerheten som ligger i det institusjonelle rammeverket i EØS.
Norge forhandler en omfattende frihandelsavtale med Storbritannia sammen med EFTA-landene Island og Liechtenstein. Forhandlingene pågår for fullt, men er blitt forsinket, blant annet som følge av at forhandlingene først startet for fullt i august som følge av forsinkelser i Storbritannia. En frihandelsavtale kan ikke erstatte EØS-avtalen uansett hvor omfattende og ambisiøs frihandelsavtalen vil være, og næringslivet må forberede seg på at de vil oppleve nye handelshindre når Storbritannia går ut av det indre marked.
Fakta:
- Verdien av norsk vareeksport til Storbritannia var i 2019 på 184,2 milliarder kroner. Av dette utgjorde olje og gass ca. 151,4 milliarder kroner, rundt 82 prosent av den totale vareeksporten
- Norsk næringsliv solgte i 2018 tjenester til Storbritannia for rundt 38 milliarder kroner.
- Norge importerte varer og tjenester for 85 milliarder kroner fra Storbritannia i 2019.
Bilder

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
Næringsministeren til Ukraine Recovery Conference (URC) i Roma1.7.2025 11:38:08 CEST | Pressemelding
9.–11. juli er næringsminister Cecilie Myrseth i Roma for blant annet å representere Norge på gjenoppbyggingskonferansen Ukraine Recovery Conference.
Nytt regelverk på plass - åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen1.7.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt endring av laksetildelingsforskriften og akvabiosikkerhetsforskriften. Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.
I dag får Konkurransetilsynet et nytt verktøy for å bekjempe alvorlige konkurranseproblemer1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Markedsetterforskning er et nytt verktøy for Konkurransetilsynet, som kan bidra til bedre konkurranse. God konkurranse er viktig for at forbrukerne skal få rimelige priser og godt utvalg. Markedsetterforskning vil gjelde for alle markeder, inkludert dagligvarebransjen. Reglene om markedsetterforskning trer i kraft 1. juli.
Nye grep for å sikre en bærekraftig turistfiskenæring1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss innfører fra 1. august i år nye tiltak for å sikre en mer bærekraftig turistfiskenæring.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom