Energikrisen forsterker forskjellene i energiomstillingen

DNV lanserer idag den sjette utgaven av ETO (Energy Transition Outlook), som analyserer energiomstillingen frem mot 2050. Rapporten inkluderer også DNVs anbefaling om hvordan verden kan nå klimamålene (The Pathway to Net Zero Emissions).
Hovedfunn:
- For første gang viser DNVs modell at fornybare energikilder vil dominere energimiksen (51%) i 2050.
- Vind- og solenergi vil dominere og henholdsvis ti- og tyvedobles de neste 30 årene.
- Elektrisitetsproduksjon fra fossile energikilder reduseres fra 59% til 12% i 2050.
- Et år etter FNs generalsekretær António Guterres’ advarsel om "kode rød for menneskeheten", ligger klimagassutslippene på rekordhøye nivåer. DNVs prognose viser at kloden vil nå 2,2 graders oppvarming innen 2100.
Energikrise og høye energipriser motiverer nå Europa til å bygge ny fornybar energi og avkarbonisere energisystemet raskere enn ventet, og raskere enn resten av verden. Tross noen tilbakeslag, som at nærmere 10% av den russiske gassen erstattes med kull, beholder Europa ledelsen i den globale energiomstillingen.
Europas gassforbruk faller også betydelig. Sammenlignet med fjorårets prognose, har DNV halvert forventningen til mengden gass Europa vil forbruke i 2050. Dette skyldes hovedsakelig krigen i Ukraina. Gass vil kun utgjøre 10% av Europas energiforbruk i 2050 sammenlignet med 25% idag.
I mange lavinntektsland tar høye priser på energi og mat fokus fra klimamålene. Investeringer i avkarbonisering forsinkes og den positive utviklingen, der naturgass erstatter kull, reverseres mange steder. I India reduseres gassforbruket fra 11% til 7% av energimiksen de neste fem årene, samtidig som kullforbruket øker.
Inflasjonspress
Økende inflasjonspress og problemer i forsyningskjedene utgjør på kort sikt en utfordring for fornybar vekst. DNVs prognose viser at en viktig milepæl for global e-mobilitet, der elbiler utgjør majoriteten av nybilsalget, vil bli forsinket med et år til 2033. På lang sikt påvirkes energiomstillingen imidlertid ikke av dette.
“Turbulensen i energimarkedene endrer ikke prognosen på lang sikt", sier Remi Eriksen, konsernsjef i DNV. “Den sterkeste motoren i den globale energiomstillingen er at sol- og vindenergi raskt blir billigere. Dette har mye større effekt enn uroen vi opplever idag."
10 ganger mer vind
For første gang viser DNVs modell at fornybare energikilder vil utgjøre over halvparten (51%) av energimiksen i 2050. Sol- og vindkraft er allerede de billigste strømkildene og innen 2050 vil de vokse henholdsvis 20 og 10 ganger og således dominere med 38% og 31% av elektrisitetsproduksjonen globalt.
Investeringer og utgifter til fornybare energikilder forventes doblet de neste ti år til mer enn 1300 milliarder USD, tilsvarende tall for kraftnett er over 1000 milliarder USD hvert år fra 2030. Total strømproduksjon fra kjernekraft øker bare moderat, og andelen kjernekraft vil derfor bli redusert fra 10% idag til 5% av total global elektrisitetsproduksjon i 2050.
Bruk av fossile energikilder synker frem mot 2050. Dette gjelder både kull, olje og gass. Olje har ligget stabilt høyt i mange år, men forbruket synker betydelig fra 2030 og fremover. Gassforbruket reduseres også, men gass vil fortsatt være dominerende i energimiksen i 2050.
Veikart til klimamålene
"The Pathway to Net Zero" er en del av årets rapport. Dette er DNVs anbefaling om hvordan verden kan nå nullutslipp og begrense global oppvarming til 1,5 grader. Tross advarsel fra FNs generalsekretær, António Guterres, under COP-26 om "Kode Rød for menneskeheten", er vi på vei mot 2,2 graders oppvarming i 2100. Hvis 1,5-gradersmålet skal nås, må globale CO₂-utslipp reduseres med 8% hvert eneste år. Dette står i skarp kontrast til hva som faktisk skjer. Klimagassutslippene nærmer seg nå før-pandemisk nivå. I 2022 kan vi kanskje få 1% reduksjon i globale utslipp. Det betyr i praksis at vi har mistet to år i kampen mot klimakrisen.
Høyinntektsland må gjøre mer
Hvis vi skal nå 1,5-gradersmålet, må alle land og alle sektorer bidra, men noen må gjøre mer enn andre. OECD-landene må ha netto nullutslipp innen 2043 og forbli på dette nivået ved hjelp av blant annet karbonfangst og lagring. Kina må redusere utslippene til null i 2050 og ikke i 2060, som er landets mål. Noen sektorer, som kraftbransjen, må ha netto nullutslipp før 2050, mens andre sektorer, som sementproduksjon og luftfart, fortsatt vil ha utslipp. Maritim sektor må redusere sine utslipp med hele 95% innen 2050.
I følge "The Pathway to Net Zero", vil det vil ikke være behov for leting eller utbygging av nye olje- og gassfelt etter i 2024 i OECD-land og i 2028 i resten av verden. Investeringer i fornybare energikilder må tredobles innen 10 år og investeringer i nett må vokse med 50% i samme periode.
Politisk handling nødvendig
"The Pathway to Net Zero" krever langt sterkere politisk handlekraft enn hva vi ser idag. Hele den politiske verktøykassen må taes i bruk, og myndighetene må benytte avgifter, karbonskatt, statsstøtte, mandater og finansielle insentiver for å fremme energieffektivisering og økt bruk av fornybare energikilder.
“Vi nærmer oss COP-27, og det er viktig at politikerne forstår hvilke muligheter som finnes i det grønne skiftet, også i lys av de enorme kostnadene som klimaendringene medfører. Teknologiene er her, men det er en kamp mot klokken. Vi må handle nå, og myndighetene må utnytte alle virkemidler som finnes i den politiske verktøykassen", sier Eriksen.
Nøkkelord
Kontakter
Anne VandbakkPressesjef DNV Norge
Tel:952 06 545anne.vandbakk@dnv.comBilder

Lenker
Om DNV
Om DNV
DNV er et globalt selskap innen kvalitetssikring og risikohåndtering med tilstedeværelse i over 100 land. Gjennom sin brede erfaring og ekspertise fremmer DNV sikkerhet, effektivitet og bærekraft, setter bransjestandarder og inspirerer til nye løsninger. Enten det dreier seg om godkjenning av et nytt skipsdesign, optimering av energiproduksjonen fra en vindmøllepark, analyse av sensordata fra en gassrørledning eller sertifisering av verdikjeden til en matprodusent, hjelper DNV bedrifter med å ta gode og riktige beslutninger og øke tilliten til virksomheten, produktene og tjenestene deres.
Følg pressemeldinger fra DNV
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra DNV på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra DNV
Anette Roll Richardsen skal lede DNVs satsing på cybersikkerhet i Norge27.3.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Høvik, 27. mars 2023: Anette Roll Richardsen er ansatt som direktør for DNVs forretningsområde Cyber Security i Norge. Hun skal lede et voksende team av eksperter på IT- og OT-sikkerhet i en fase der DNV oppskalerer arbeidet med å beskytte kunder og kritisk infrastruktur mot økende cyberrisiko.
Pengene finnes, men risikoen må reduseres25.1.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Utslippene fra innenriks skipsfart og fiske skal mer enn halveres innen 2030. Det vil koste, og det vil kreve investeringer fra både det offentlige og fra private aktører.
Statens vegvesen viser vei for å gjøre skipsfarten grønnere9.1.2023 16:05:01 CET | Pressemelding
Veien til verdens mest effektive og miljøvennlige skipsfart er asfaltert. Det viser veikartet som Statens vegvesen og Grønt Skipsfartsprogram overrakte Klima- og miljødepartementet i dag.
Johan Folkunger blir ny adm. dir. i DNV Imatis, sikter mot betydelig internasjonal ekspansjon9.1.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
DNV Imatis, som leverer digitale helsetjenester, har ansatt Johan Folkunger som ny administrerende direktør. Den nye direktøren skal blant annet bidra til betydelig internasjonal ekspansjon for selskapet.
DNV kjøper MBI Healthcare Technologies5.1.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
DNV har kjøpt MBI Healthcare Technologies, et ledende selskap innen kvalitetssikring av helsedata med base i Storbritannia. Oppkjøpet er i tråd med DNVs strategiske ekspansjon på det digitale helsemarkedet og vil styrke DNVs løsninger for håndtering av kliniske risikoer som oppstår som følge av skitne data.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom