Energieffektivisering i norske bygninger kan redusere energibruken tilsvarende 10 prosent av Norges strømforbruk

- Særlig næringsbygg peker seg ut med potensiale for effektivisering på omtrent 9 TWh. Tilsvarende tall for småhus er ca. 3 TWh og for boligblokker er det mindre enn 1 TWh, sier direktør for Energi- og konsesjonsavdelingen, Inga Nordberg.
- De billigste tiltakene er energioppfølging, natt- og helgesenking av temperatur, etterisolering av vegg og kaldloft, styringssystem for belysning, energieffektivt belysningsutstyr og tiltak på ventilasjon, forklarer Nordberg.
Vi har sett på ulike effektiviseringstiltak med tilhørende investeringskostnad, og hvor mye effektivisering hvert av tiltakene kan utløse. Kostnadene og besparelsene er omregnet til kr/kWh over tiltakets levetid. Det er variasjon i forbruksgruppenes vilje og evne til å gjennomføre tiltak, og dette er delvis gjenspeilet gjennom bruk av ulike internrenter i utregningene.
Tiltakskostnadene er beregnet i LCOE (levelized cost of energy) for 13 ulike effektiviseringstiltak i 13 ulike bygningskategorier. Kostnader er kartlagt for forbedring av eldre bygg med energiytelse som tilsvarer energikravene fra perioden 1949-1987 til nyere bygningsstandard (TEK 17).
Mer detaljert om lønnsomt potensial for energieffektivisering i bygg kan du lese her
Hvordan vi har analysert?
Simuleringene er gjort i energiberegningsmodellen SIMIEN, hvor de ulike energieffektiviseringstiltak er simulert for de ulike bygningene, som er bygget etter ulike energikrav og står i ulike klimasoner.
I analysen er det tatt høyde for at en del av det eksisterende bygningsarealet allerede er rehabilitert, og at andre deler av arealet allerede har gjennomgått noen enkle enøktiltak. Det er dessuten antatt at samtidig gjennomføring av for eksempel to tiltak vil føre til en reduksjon i samlet besparelse for de to tiltakene på ca. 10 %.
Kontakter
Ingrid Helene Magnussen, senioringeniør
Mobil: 970 44 524
Ane Torvanger Brunvoll, seksjonssjef
Mobil: +977 79 089
Bilder


Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE setter nytt konsesjonsvilkår for Raudfjell og Kvitfjell vindkraftverk9.5.2025 11:12:36 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt et nytt konsesjonsvilkår for å ivareta hensynet til reindrift ved Raudfjell og Kvitfjell vindkraftverk i Tromsø kommune. NVE setter det nye vilkåret fordi iskast utgjør en sikkerhetsrisiko for reindrifta.
Økende snøskredfare i Troms mot helgen30.4.2025 14:11:27 CEST | Pressemelding
Det er store kontraster i snøskredforholdene i landet for tiden. I Troms er det krevende forhold, mens det i Sør-Norge nesten ikke er skiføre igjen.
NVE har fastsatt utredningskrav for utenlandskablene Skagerrak 1 og 230.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Statnett har meldt planer om å reinvestere de to første strømkablene til Danmark, som ble satt i drift i 1976 og 1977. NVE har nå fastsatt et utredningsprogram med krav til hvilke temaer som skal utredes, med ekstra fokus på samfunnsøkonomi.
NVE vurderer nye tiltak for å styrke sikkerheten i kraftsystemet29.4.2025 15:22:13 CEST | Pressemelding
NVE vil kartlegge den samlede reparasjonsberedskapen, vurdere endringer i organiseringen, og vurdere nye krav til fysisk sikring av kraftanlegg.
NVE avslår søknad om regulering og vannuttak i Loppa kommune29.4.2025 09:57:08 CEST | Pressemelding
Oppdrettsselskapet Glacier Salmon AS har søkt om tillatelse til regulering og vannuttak i Loppa kommune i Finnmark. Norges vassdrags- og energidirektorat avslår søknaden på grunn av negative konsekvenser for naturmangfold, landskap og reindrift i området.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom