Endringer i bestemmelser om laksefiske fastsatt

Anadrome laksefiske er laks, sjøørret og sjørøye. Endringene i forskriftene som regulerer laksefisket var ute på høring tidligere i år.
Foreslår mindre justeringer i laksefisket
Tanalaksen trenger fortsatt beskyttelse
I fjor vedtok direktoratet å ikke åpne for fiske med faststående redskap i sjø i Berlevåg, Tana og Gamvik, samt ytre deler av kommunene Lebesby og Nordkapp, fordi flere av de viktigste laksebestandene i Tanavassdraget i Finnmark ikke har hatt noe høstbart overskudd de seneste årene.
–Prognosene for lakseinnsiget til Tana i år er minst like dårlige som de var for 2021 og Miljødirektoratet har derfor vedtatt å videreføre bestemmelsen om å ikke åpne for sjølaksefiske med faststående redskaper i deler av Finnmark, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Les om vedtaket om laksefisket fra 2021 her
Innfører påbud om gjenutsetting av sjøørret i Drammensfjorden
Drammenselva og Lierelva er infisert med lakseparasitten Gyrodactylussalaris, og avbehandlingstekniske og smittvernmessigeårsaker er det en fordel at det er lite laks i infiserte elver. Miljødirektoratet har også vurdert konsekvensene ved å utvide området som åpnes for fiske etter laks med kilenot som små. Flere høringsinstanser pekte derimot på at bestandene av sjøørret for flere vassdrag i området er lave. Direktoratet fastsetter derfor en bestemmelse om at all sjøørret som fangstes i kilenot må gjenutsettes.
Justeringer i elv
I høringen ble flere vassdrag foreslått åpnet for fiske etter at rutiner for fangstrapportering nå er på plass. Disse er nå åpnet.
I Reisaelva blir det ikke åpnet for fiske etter laks. Grunnen er at tilstanden for laksebestanden i Reisa er dårlig, og et videre fiske ikke er forsvarlig. Etter innspill fra elveeierlaget er det også vedtatt at det heller ikke blir tillatt å fiske etter sjørøye.
For andre vassdrag ble det foretatt enkelte justeringer av fiskebestemmelsene, etter innspill fra blant annet elveeierlag.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom