Endre aksjekapitalen for å unngå dobbel formuesskatt
Har aksjeselskapet ditt falt i verdi i år? Da bør du vurdere å endre kapitalen i høst, hvis du betaler formuesskatt.
Formuesskatt for 2020 betales først og fremst av dine verdier ved årets slutt, altså den 31. Desember 2020.
Men unoterte (ikke-børsnoterte) aksjeselskaper har typisk ikke laget regnskapet for 2020, når aksjonæren må levere sin skattemelding i april 2021. Verdien av unoterte aksjer skal derfor baseres på verdien ved årets begynnelse, den 1. Januar 2020. Verdien settes altså nærmere halvannet år før skattemeldingen skal leveres. Vanligvis er dette rimelig, siden verdiene er ment å skulle vokse. Men du lider ved store utbytter og/ eller verdifall i løpet av året. Da blir du beskattet av formue som ikke lenger fins i selskapet. Hvis du for eksempel har tapt på investeringer i løpet av året. Og hvis verdifallet skyldes utbytte, så blir du faktisk beskattet to ganger for samme formue (fordi du i tillegg blir beskattet for pengene du har tatt ut, om du ikke har brukt dem opp innen 31.12.20).
Løsningen er å endre aksjekapitalen: Unoterte aksjer skal likevel verdsettes 31.12.20, hvis aksjekapitalen er forhøyet eller satt ned i løpet av året (eller selskapet har gjennomført visse fusjoner). Kapitalen må endres ved innbetaling eller utbetaling, som ikke er symbolsk. Dersom selskapet blir verdt for eksempel kr 2 millioner mindre ved årets slutt enn ved årets begynnelse, så kan man spare skatt med kr 17 000 (0,85%) ved å endre aksjekapitalen. For eksempel fordi omsetningen har falt, eller man har tatt ut utbytte.
Motsatt vil det ikke lønne seg å endre aksjekapitalen, hvis selskapet ligger an til å bli verdt mer ved årets slutt enn ved årets begynnelse. For eksempel fordi det har solgt en eiendel med stor gevinst.
Husk at en kapitalnedsettelse med utbetaling krever seks ukers frist for kreditorene, fra den er registrert. Derfor må kapitalnedsettelser vedtas, revisorbekreftes og meldes elektronisk til Foretaksregisteret innen 20. oktober.
Kapitalforhøyelser må vedtas, bekreftes og meldes før 12. desember, for å bli registrert før nyttår.
Og ikke minst: Før noe vedtas bør mulige skattemessige, selskapstekniske og familiære forhold vurderes.
Nøkkelord
Kontakter
Monica Wessel JotunAdvokat/ MBA
Monica Jotun har vært advokat i 15 år og jobber med skatt, aksjeselskaper og arv. Monica er også utdannet MBA og interessert i pedagogikk, kommunikasjon og prosjektledelse.
Om Tax & Legal Advokatfirma
Våre nyhetsoppdateringer er ment å opplyse om generelle forhold. Juridisk rådgivning må tilpasses hver enkelt sak, og juridiske beslutninger bør ikke tas uten konkrete råd fra advokat. Vi påtar oss ikke ansvar for eventuelt tap oppstått som følge av bruk av informasjon fra våre nyhetskanaler.
Følg saker fra Tax & Legal Advokatfirma
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tax & Legal Advokatfirma på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Tax & Legal Advokatfirma
Kan eksen komme til å arve dine ting?12.12.2020 02:38:39 CET | Pressemelding
Det kommer an på! Har du ikke testament, så er det arveloven som bestemmer. Enten du blar i dagens arvelov, eller den som gjelder fra nyttår.
Overføre hytta til barn uten dokumentavgift?11.12.2020 22:36:03 CET | Pressemelding
Mange foreldre ønsker å gi bort hytta nå, av redsel for ny arveavgift. De vil da lage gavebrev, som blant annet pålegger særeie. Samtidig vurderer de å tinglyse et skjøte til barna, for å overføre hjemmelen. Det koster 2,5% dokumentavgift til Staten. Men når foreldrene dør, så overføres hjemmelen uten dokumentavgift. Derfor virker det unødvendig å betale den nå.
Redd for arveavgift?30.8.2020 09:04:21 CEST | Pressemelding
Døden kommer helt sikkert, men vi vet ikke når. Om arveavgiften kommer tilbake, er ikke så sikkert. Vi vet ikke om det vil skje i det hele tatt. Vi vet ikke om det vil skje til neste år. Men eier du noe i tillegg til bolig, så ønsker du kanskje å overføre det nå. Mens det enda er gratis.
MUTUAL FUNDS AND PRIVATE EQUITY – TAX AND FUN(D) FACTS IN NORWAY16.8.2020 00:00:00 CEST | Press release
Investors and tax havens (“tax paradises”) have gained media focus in Norway lately. Here is a shallow dive into the tax in Norway levied on local and foreign Investors. Tax is fun!
Petroleum tax - Proposed changes to the proposed changes12.6.2020 13:45:42 CEST | Press release
This spring, the Government suggested some temporary changes to the petroleum taxation in Norway. On 10 June 2020, the Finance Committee drafted a Letter of Advice to the Parliament. The document suggests some changes to the initial proposal. As the Parliament has not yet voted, the case is still not closed. But a majority of the Committee has agreed.
Gode gaver og skattefradrag19.5.2020 16:35:31 CEST | Pressemelding
Frivillige organisasjoner sliter, særlig i disse tider. I Norge får du fradrag med inntil kr 50 000 for pengegaver over kr 500 til visse frivillige organisasjoner («gode gaver»). Vi mener det er grunn til å øke rammen for skattefradrag på gode gaver.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom