Den norske kirke

Endelig valgoppgjør

Del

De endelige resultatene fra kirkevalget 2019 er nå klare. Mens oppslutningen om menighetsrådsvalget gikk noe ned i forhold til 2011-valget, er det stabil valgdeltakelse i valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Direktør Ingrid Vad Nilsen er fornøyd med å kunne presentere et endelig resultat som stemmer overens med de foreløpige beregningene som ble sendt ut i september.

- Vi leverte resultatet historisk tidlig i år, allerede torsdag etter valghelga kunne vi fortelle om den samlete valgoppslutningen og mandatfordelingen. Disse foreløpige beregningene var ganske presise, og vi ender opp med en valgoppslutning totalt på 12,6 prosent. Også mandatfordelingen til Kirkemøtet viste seg å være korrekt, og vi har gjort oss nyttige erfaringer når det gjelder å arrangere kirkevalg.

386 142 personer benyttet seg av stemmeretten i kirkevalget i år. 11,8 prosent stemte ved menighetsrådsvalget og 10,6 prosent ved valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet. Oppslutningen for fire år siden var høyere, da deltok 16,7 prosent i valget, og diskusjonen rundt likekjønnet vigsel var med å mobilisere velgerne. For åtte år siden deltok 13,5 prosent av kirkemedlemmer over 15 år i valget.

Årsaker til at valgoppslutningen ikke ble bedre i år, vil ikke Vad Nilsen spekulere i.

- Vi ser fram til evalueringen KIFO – Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning skal levere på valget i år. De har også gjort dette tidligere, og dette er verdifullt når vi etter hvert skal legge planer for nytt kirkevalg i 2023.

Smått på topp
Valgoppslutningen er svært varierende fra sokn til sokn. Men i Hamar har et par små sokn virkelig fått til en god mobilisering, med valgdeltakelse på nærmere 70 prosent.

- Søre Elvdal og Holøydalen er vinnerne! Det er ikke flere stemmeberettigete i Søre Elvdal enn 44 personer og 70 i Holøydalen, men det er flott at det store flertallet kirkemedlemmer der engasjerer seg i kirkevalg.

Se resultatene for alle landets 1170 sokn og bispedømmer på Den norske kirkes nettsider.

Kontakter

Bilder

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus - Rådhusgata 1-3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

Følg saker fra Den norske kirke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den norske kirke