Avinor

En travel sommer på landets flyplasser

Del

Sommerutfarten er i gang, og de neste ukene vil bli de travleste på norske flyplasser siden 2019. Her er Avinors tips for en smidig reise.

Fotograf:
Eirik Førde / Catchlight.
Fotograf: Eirik Førde / Catchlight.

De neste ti dagene er det ventet mange reisende ved de største norske flyplassene. Fredag 24. juni peker seg ut som den store utreisedagen i sommerferien fra både Oslo lufthavn, og Trondheim lufthavnReisende anbefales å møte godt forberedt til innsjekk og sikkerhetskontrollen.  

Norske passasjerer er veldig gode digitalt, og gjennom å gjøre gode forberedelser kan vi sammen sørge for at alle kommer seg sømløst gjennom våre flyplasser, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen. 

Her er Avinors tips tilhvordan du kan bidra til en smidig reise: 

1. Ikke møt for tidlig  
Det er ikke nødvendig å møte opp tidligere enn normalt, det kan derimot føre til opphopning i sikkerhetskontrollen og lange køer.  

– Møt til den tiden flyselskapet ditt gir beskjed om, og blir det endringer i reisen din må du forholde deg til informasjonen du får fra flyselskapet du reiser med, sier Westher Andersen. 

2.Sjekk inn digitalt og lever bagasjen selv  
De fleste flyselskap gir deg mulighet til å sjekke inn digitalt via en lenke på SMS. 

– Dersom du sjekker inn digitalt har du billetten med deg i lomma hele veien, og du slipper å passe på en papirlapp, forklarer Westher Andersen.  

Bagasjen kan du også sende av gårde selv, ved å skrive ut bagasjelappen på en av automatene i avgangshallen, og deretter levere den på selvbetjent bagdrop. Tar du Flytoget kan du skrive ut bagasjelappen allerede på toget 

Husk å ta vare på kvitteringen som du finner ytterst på bagasjen, og ta godt vare på den. Resten av bagasjelappen festes godt på bagsjen før du sender den av gårde. Er du usikker kan du se etter våre Avinor-medarbeidere med gule gensere, de kan hjelpe med både stort og smått, sier han.

3. Apper, apper og apper 
Det føles kanskje ut som at mobilen din drukner i apper allerede, men det kan være lurt å laste ned et par ekstra apper før du skal ut å reise i sommer 

– Med Avinor-appen kan du skrive inn flightnummer og få oppdateringer om akkurat din flyvning. Du kan også sjekke ventetiden i sikkerhetskontrollen, og når du kommer hjem får du beskjed når bagasjen din havner på båndet, sier Westher Andersen.  

I tillegg har de fleste flyselskaper sine egne apper.  

– Disse gjør det enklere å følge med på din flyvningDu kan sjekke inn og få et digitalt boardingkort, du får beskjed om når det er på tide å gå til gaten og om eventuelle forsinkelser, sier han.  

4. Møt forberedt i sikkerhetskontrollen  
Ha boardingkortet ditt klart i hånden, enten digitalt eller på papir. Ta ut laptop, kamera, nettbrett og legg altflytende i en egen pose. Mobil og nøkler kan bli liggende i jakkelomma, men husk å ta av deg jakka.  

5. Er kjæledyret med på reisen?  
Det er mulig å ha med mindre dyr gjennom sikkerhetskontrollen og i kabinen, dersom flyselskapet ditt tillater dette. Sjekk med flyselskapet du reiser med for mer informasjon.  

6. Familiesluse 

Reiser du med barn under tolv år kan du bruke familieslusen som finnes på et utvalg av flyplassene. 

Dersom du reiser fra Oslo Lufthavn, kan du også benytte deg av disse tilbudene:  

7. Ute i god tid? Slapp av i loungen  
OSL Loungen kan benyttes av alle utenlandsreisende for NOK 350,-, fra tre timer før avgang. Betaling foregår med bankkort eller kredittkort via bankterminal. Der kan du nyte et lett måltid, slappe av med en avis eller surfe på internett i en rolig atmosfære. Loungen har også et lukket møterom som kan bookes i resepsjonen. 

8. Stillerommet  
Det finnes et stillerom som er tilrettelagt for stillhet, meditasjon og bønn ved gate A10 på Oslo lufthavn.  

9. Domestic transfer på Oslo lufthavn 
Hvor skal du gå, og må bagasjen din hentes? Dette trenger du å vite om du kommer fra utlandet og skal reise videre innenlands.


Ønsker alle en god opplevelse
– Vi skal gjøre alt vi kan for å gi deg en god opplevelse gjennom våre lufthavner i sommer. I Avinor har vi forberedt oss godttil sommertrafikken,og som passasjer kan du bidra ved å bruke selvbetjente løsninger. 

– Til slutt vil vi ønske alle reisende en riktig god tur og en riktig god sommer, avslutter Westher Andersen.  


Fakta: sommerens travleste utfartdager  
Her finner du en trafikkprognose over de travleste dagene norske flyplasser i juni måned. Tallene viser forventet antall reisende. (Oppdaterte tall pr. 16.06.22).

Oslo lufthavn  

Dato 

Ukedag 

Totalt antall reisende  

19.06.2022 

Søndag

95 100

24.06.2022 

Fredag 

95 900

26.06.2022 

Søndag 

97 400

Bergen lufthavn  

Dato 

Ukedag 

Totalt antall reisende  

17.06.2022 

Fredag

22 100

24.06.2022 

Fredag 

23 400 

26.06.2022 

Søndag 

24 600

Trondheim lufthavn 

Dato 

Ukedag 

Totalt antall reisende  

17.06.2022 

Fredag 

16 200

19.06.2022 

Søndag 

15 700

24.06.2022 

Fredag 

16 900

 

Stavanger lufthavn  

Dato 

Ukedag 

Totalt antall reisende  

19.06.2022 

Søndag

14 600

23.06.2022 

Torsdag 

14 800

24.06.2022 

Fredag 

15 200 

 

Nøkkelord

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Fotograf:
Eirik Førde / Catchlight.
Fotograf: Eirik Førde / Catchlight.
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom