En rekke produkter som inneholder plast skal merkes

De nye kravene til merking gjelder bind og tamponger, våtservietter, tobakksprodukter med filtre, og drikkebegre av plast som er ment for engangsbruk.
- Merkingen skal gjøre forbrukere oppmerksomme på at disse produktene inneholder plast, slik at de kan ta bevisste valg og ikke kaste produktene i toalettet eller i naturen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Merkekravene er nå på høring med høringsfrist 12. mai 2021.
Finner igjen produktene på strendene i Europa
I dag finner vi igjen mye av disse produktene som forsøpling på norske og europeiske strender. Plast bidrar til marin forsøpling og kan over tid brytes ned til mikroplast i naturen. Både plast og mikroplast kan føre til alvorlige skader i miljøet.
Målet er at merkingen om at produktet inneholder plast skal bidra til at produktene blir kastet i restavfallet, slik at de går til forsvarlig avfallshåndtering.
Kort tid til å tilpasse seg merkekravene
Merkekravene i EUs direktiv om plastprodukter gjelder fra 3. juli 2021, og vi legger opp til at kravene vil gjelde i Norge fra samme dato. Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å gjennomføre disse i norsk regelverk.
Det nye regelverket om merking har blitt forsinket fra EU, og derfor er det kort tid for produsenter å tilpasse seg de nye kravene.
- Flere aktører har kontaktet Miljødirektoratet om at den korte fristen er problematisk, men regelverket åpner dessverre ikke for unntak utover at det er tillatt å bruke klistremerker på produktene det første året. Siden det er flere måter å bringe et produkt i omsetning på, er det imidlertid rom for produsenter og importører å tilpasse seg slik at produkter som allerede er produsert i eller importert til Norge før 3.juli ikke må kasseres, sier Ellen Hambro.
Det er viktig at bransjeorganisasjoner, produsenter og importører gjør seg kjent med kravene til merking fordi det er kort frist for å tilpasse seg de nye kravene. Nærmere forklaring om merkekravene er beskrevet i høringsnotatet på Miljødirektoratets nettsider.
De nye kravene om merking blir implementert i produktforskriften og oppfyller krav i EUs direktiv om plastprodukter (2019/904) og EUs forordning om harmoniserte merkekrav for enkelte engangsprodukter i plast (2020/2151).
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom