En av tre nordmenn har bålpanne - og 700.000 nordmenn har utepeis eller pizzaovn

Nordmenn er flinke til å ta i bruk naturen og uterommet hele året, og vi lar ikke snø og minusgrader hindre oss i å hygge oss ute. Uteelementer som bålpanne, utepeis og vedfyrte pizzaovner kan brukes hele året – og mange nordmenn sverger til akkurat dette for å forlenge utekosen på vinteren og kaldere dager. Uterommet er blitt viktigere for nordmenn de siste årene, både hjemme og på hytta, og det har resultert i etterspørsel etter flere og mer segmenterte uteelementer som passer for ulike behov.
– Vi har de siste årene sett at nordmenn investerer mer i utearealene sine, og det har vært god etterspørsel etter bålpanner, utepeiser og pizzaovner. Mange ønsker muligheten til å lage mat ute, og det går ikke bare i grilling, men også mer avanserte matretter, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.
En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Norsk Varme, viser at over 700.000 nordmenn har utepeis eller pizzaovn hjemme eller på hytta, og nesten en av tre nordmenn har bålpanne. Særlig de siste årene er det mange som har skaffet seg dette. Pizzaovn er spesielt populært blant unge voksne, mens utepeis er populært hos de litt eldre.
Flertallet av de som har utendørs ildsteder bruker det når de skal kose seg ute, men også på dager hvor det er kaldt ute. En av tre svarer i undersøkelsen at de bruker ildstedene til matlaging, mange bruker det når de har besøk og en av fire sier de bruker det mest i feriene.
– Utepeis, bålpanne og pizzaovn forlenger utesesongen og gjør at vi kan kose oss ute lenger, selv når det er kjølig i luften. Det er deilig med fyr på peisen ute og litt matlaging der, i stedet for å alltid måtte trekke innendørs, sier Børud.
Han utdyper at bålpanner, utepeiser og pizzaovner stort sett kan plasseres hvor som helst i en hage eller på en uteplass, så lenge det står jevnt og støtt. Der en utepeis som regel plasseres på ett fast sted, kan både bålpanne og pizzaovn flyttes på etter sol- og vindforhold. Det finnes også mye smart ekstrautstyr, som gnistfangere og vindskjermer, som kan være kjekt å ha når du skal kose deg ute hele året.
Nøkkelord
Kontakter
Brede BørudNorsk Varme
Tel:992 89 636styreleder@norskvarme.orgBilder
Om Norsk Varme
Norsk Varme er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner i Norge.
Følg pressemeldinger fra Norsk Varme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Varme
Strømnettet kneler på de kaldeste dagene – vedfyring er livsviktig som beredskapstiltak22.2.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Når strømmen går, er det kun vedfyring som kan holde oss varme over flere dager. Statistikk fra NVE viser at nordmenn i snitt opplever tre strømbrudd hvert år, der Innlandet, Nordland og Agder har flest strømbrudd over flere timer. Norge er avhengig av vedfyring for at ikke strømnettet skal bryte sammen på de kaldeste dagene, og det er et av de viktigste egenberedskapstiltakene vi har.
Nordmenn elsker å fyre med ved - halvparten av befolkningen fyrer daglig når det er høye strømpriser30.9.2022 12:00:00 CEST | Pressemelding
Ni av ti nordmenn som har et ildsted bruker det, viser en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner. Med høye strømpriser og kalde temperaturer er vedfyring et rimelig og hyggelig alternativ som flere nordmenn tyr til, og en av fem nordmenn har vedfyring som hovedoppvarmingskilde.
Forventer fyringsrekord15.7.2022 15:31:04 CEST | Pressemelding
Stabilt høye strømpriser gir fyringsrekord utover høsten og vinteren, spår ildstedbransjen. Høy etterspørsel etter ildsteder og høy produksjon av ved tyder på at tradisjonell vedfyring blir redningen for mange denne høsten og vinteren.
Nå er strøm dobbelt så dyrt som vedfyring13.10.2021 14:58:55 CEST | Pressemelding
Strømmen blir dyrere og dyrere. Strøm koster 2,50 kroner kilowatten. Vedfyring koster halvparten.
Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober!1.10.2021 11:00:00 CEST | Pressemelding
Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. 2. oktober 2021 markeres Vedfyringens dag for tredje gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom