GP Batterier

En av fem nordmenn vil forby engangsbatterier

Del

3. juli ble det forbudt å selge engangsartikler av plast. En av fem nordmenn ønsker et tilsvarende forbud mot engangsbatterier til fordel for oppladbare batterier. Dette viser en undersøkelse fra Kantar SIFO. Nordmenn kaster årlig 2 000 tonn batterier i søpla. Dette tilsvarer om vekten av 1 600 personbiler. Bruk av engangsbatterier er 100 ganger dyrere enn å bruke oppladbare batterier.

To av tre engangsbatteriene blir ikke gjenvunnet, men ender i søpla. Vekten av batteriene som går i søpla tilsvarer 1 600 biler av typen Volkswagen Golf. Data fra Eurostat viser at nordmenn årlig kjøper rundt 3 000 tonn med husholdningsbatterier. Kun 37 prosent av disse leveres til gjenvinning. En av fem nordmenn ønsker et forbud mot salg av engangsbatterier til fordel for oppladbare batterier, viser en nordisk undersøkelse om miljø- og batterivaner, som Kantar Sifo har utført på vegne av batteriprodusenten GP.

Ønske om forbud i hele Norden
Bare en av ti nordmenn foretrekker i dag å bruke oppladbare batterier fremfor engangsbatterier. Et forbud mot engangsbatterier kan være veien å gå, for å endre forbruksmønsteret.

–Når 21 prosent av nordmenn ønsker et forbud mot engangsbatterier, til tross for at relativt få bruker oppladbare batterier i dag, er det viktig at stadig flere forbrukere går fra tanke til handling. Det er en stor klimagevinst ved å gå over til oppladbare batterier, sier Malin Torberntsson, leder for marked og utvikling i GP Batterier i Norden. Ønsket om forbud er gjengs over hele Norden. I Sverige ønsker 30 prosent et forbud, mens 27 prosent av danskene og 20 prosent av finnene ønsker et forbud mot engangsbatterier, tilsvarende 21 prosent i Norge.

Ett oppladbart batteri erstatter 500 engangsbatterier
Klimabelastningen ved fremstillingen av ett oppladbart batteri tilsvarer fire alkaliske engangsbatterier med samme mengde energi. Dette innebærer at det er en klimafordel fra og med femte oppladning sammenlignet med å bruke engangsbatteri. Moderne, oppladbare batteri kan lades opp til 500 ganger.

Selv om oppladbare batterier er dyrere i innkjøp, spares dette raskt inn. Ett oppladbart batteri koster 25 kroner, mens ett engangsbatteri koster fem kroner*. Allerede etter femte opplading er merkostnaden oppspart. Etter 500 batteribruk er kostnaden 100 ganger mer for engangsbatteriene. 

Oppladbare batterier ukjent for en av ti nordmenn 
I undersøkelsen svarer hver tiende nordmann (13 prosent) at de ikke viste at oppladbare batterier eksisterer. Oppladbare batterier kom på 1990-tallet. Teknologien har utviklet seg mye siden den tid.
–Vi ønsker at fordelene ved å bytte til oppladbare batterier blir bedre kjent. Det er det enkleste du kan gjøre for klimaet, og for lommeboken. Oppladbare batterier kan du bruke om og om igjen, sier Malin Torberntsson, leder for marked og utvikling i GP Batterier i Norden.

 

Moderne oppladbare batterier har svært lav selvutlading. Dette betyr at standardbatteriene beholder 80 prosent av ladningen, selv om de står ubrukt i et helt år, mens de mest avanserte kan stå ubrukt i hele fem år og fortsatt ha 30 prosent av ladningen. I tillegg har dagens oppladbare batterier for daglig bruk en livssyklus på 500 ladninger.

Bilder

Om GP Batterier

GP BatterierGP Batteries International (GP) utvikler, produserer og markedsfører batterier og batterirelaterte produkter i et globalt marked. Siden starten under Gold Peak Group i Hong Kong, har GP raskt utvidet seg til å bli en av verdens største produsenter av primære og oppladbare batterier. Med verdens største NiMH-fabrikker og egen FoU har GP den erfaringen, kunnskapen og de ressursene som kreves for å sette fokus og drive den ladbare utviklingen fremover. Siden1988 GP har GPBM Nordic, vært ansvarlig for salg og markedsføring av GP Batterier i Norden, Italia og Frankrike.